odjava stalnega prebivališča / selitev v Nemčijo
Pozdravljeni,
imam 28 let, z visokošolsko izobrazbo (žal iz družboslovne smeri) in se v kratkem nameravam preseliti v tujino. Najbolj me trenutno zanima kako je z odjavo stalnega prebivališča / rezidentskim statusom.
Se pravi, če odjavim tukaj stalno prebivališče (samski, brez otrok, brez nepremičnin) bi to v mojem primeru pomenilo, da bi me na DURS-u tretirali kot nerezidenta (in bi s tem plačal davek samo v Nemčiji)?
Želim dlje časa ostati (v bistvu se ne nameravam vračati) … no, v primeru neuspeha, bi bile kakšne komplikacije, če bi se hotel vrniti v Slovenijo? Ali je celo boljše, da na začetku ne odjavim st. prebivališče?
To mi trenutno najbolj po glavi hodi … tako da sem vsakega odgovora vesel.
lp
Aleš
Po moje najboljse, da v Nemciji prijavis stalno prebivalisce, v Slo pa obdrzis zacasno. No jaz imam tako, v slo ga rabim recimo zaradi vozniskega dovoljenja, ker imam se slovenskega, pa fajn je imet se en naslov na juzni strani Alp 🙂
Kam pa gres v Nemciji, ze ves?
Lepo selitev in dobro spelji vse skupaj, kave se pa dol napij, tukaj pa en dobr avtomat nabavi 😉
Hvala za ogovor, P.
a to pomeni, ce si stalno prijavljen v Nemčiji in imaš začasno v Slo da plačuješ davek le v Nemčiji?
Drugače pa se selim v München. Kakšen avtomat se bo verjetno našel 😉
Imam eno vprašanje zate P.
Preselila sem se v Avstrijo,v Slo sem odjavila stalno prebivališče,zdaj pa me zanima kako je s tem vozniškim dovoljenjrm-ti si napisal-a,da imaš v slo začasno prebivališče.Vprašala sem jih že mnogo a mi nihče noče ali pa ne zna povedat.Hvala ti že vnaprej. B
Ce ni tekocega naslova na tvojem vozniskem je ze to protizakonsko.kjerkoli zivis. Nevem zakaj se vsi odjavljate predno ste sigurni da ostanete v tujini za vedno,ne pozabi vedno traja zelo dolgo. Ce zivis s starsi se ti ni treba odjavit in dokler so oni zivi bi jaz ostal prijavljen tam in ni zakona ki bi mi to prepovedal, to je tvoja pravica rojstva. V stari titovi jugoslaviji ni bilo vazno kam si izginil zivet ter za koliko casa in kaksno drzavljansvo si sprejel v tujini, ce si prisel nazaj si bil njihov in to dobesedno.Sedaj pa ni vec talo dragi rojaki.
Ce pa ostanes v avstriji vec kot leto, zamenjaj slo za aus in ni problema.Kdo vam je naplozal da se moras odjavit radi davkov itd. Jaz tega ne verjamem toda ,Tudi ce je res ti ne morejo zaracunat davka ce ni dohodka v slo. Kar pa sluzis v tujini pa slo davcne oblasti nic ne briga in visa versa, ker to je stvar drzave kjer sluziz in kje si placan. Ti zivis v svobodni evropi in gres kamor ti pase in ne potrebujes vprasati za dovoljenje od slo oblasti. Kaj ga pa serjete izgleda da se se niste otresli jarma komunizma.????
Lp
bthj,
pojdi v slo na tvojo bivso upravno enoto in se zacasno prijavi in ob enem se ( ce se nimas) daj narediti novo voznisko, ki bo na kartici in ta je evropska oz nekaj takega. Pol pa mores vsako leto spet podaljsati zacasno prebivalisce in tvoje voznicko je veljavno.
In pol se vprasaj kako je s tockami, ali jih dobis v avstriji 🙂 in mi pol tukaj napsii odgovor 🙂
drugace pa lahko gres tudi v avstriji na tvojo upravno enoto in vprasaj ce ti kar zamnejajo voznisko v avstrijsko. Nekaj vem, ker ena punca zivi v Avstriji in pred leti je ona morala sae enkrat delat voznicko pri njih, je bilo precej drago in je rekla, da sedaj z EU pa ni trea vec, da ti kar prepisejo. Ampak to vem le tako na pol, pojdi na ue in tam vprasaj. Pa spet lahko odgovor tukaj napises, bo marsikomu koristilo.
Kje pa si v Avstriji? Bolj V del ali Z, S ali J.
Na moji upravni enoti v slo so mi rekli,da mi bodo zamenjali v Au vozniško za avstrijsko.Sem šla na au upravno enoto pa mi je rekla,da naj grem na tisto upravno enoto kjer mi je bila izdana vozniška.Kličem spet u slo,pa mi rečejo,da moram bit 6mes prijavljena v AU,da lahko potem dobim au vozniško.Ufff vsak mi drugače pove,tako da res nimam več pojma kaj je prav.Jaz in moja družinica smo vsi prijavljeni za stalno tukaj v au,jaz delam tu,le mož še dela v slo.Moramo pa kupiti še en avto tukaj,zato pa me to zanima kako ga bom potem registrirala,če pa imam slo vozniško.Živim pa čisto blizu slo meje-St.Jakob.
Hvala P.
Mislim, da registriras ga cist brez problemov, saj niti ne rabis vozniskega za registracijo, ali pac?
In ce ste pa ze itak dol pri meji pa naj ti v Slo izdajo slo voznisko, sam zacasno prebivalisce rabis.
Pejdi na ue in ce te spet kam poslje ji reci, naj se pozanima v Ljubljano kako je to, da imas pac drugacen podatek. Oz. kaj pa ce kar zbrskas ministrstvo, ki je prisotno za to in jim posljes mail? Ze to, da ti bodo kar zamenjali v Avstriji ni res, saj ni nujno, ker nove slo vozniske so evropske vozniske. Ves, na teh ue je tako, nimajo pojma pol pa bleknejo vn kar jim prvo na pamet pade. Zal, preveckrat je tako.
Bth
Ne se sekirat draga moja, vsi se prevec sekirate, ostani cool, ce ne potrebujes avstrijskega vozniskega dovoljenja je pa se toliko bolje, ali ne. Zivis v st jakobu kjer je tako lepo zakaj ne gres na vrh hriba in zajodlas,jodljodldiiiiiiiiiiiiiiiiiiii…………….
Lp in srecen Bozic vsem od britishman
Tudi tebi vesel božič,pa oglasi se kaj bomo skupaj jodlali hehe….
Nekaj “flancanja” o DURS-u in tujini. Če ste se preselili v tujino, je dobro za prebrat (celo temo..).
http://med.over.net/forum5/read.php?68,4533918
LP Radek
Žal je vaš ip na črnem seznamu. Upajmo, da bo minilo in boste kmalu lahko mirno pisali.
Žal je vaš ip na črnem seznamu. Upajmo, da bo minilo in boste kmalu lahko mirno pisali.[/quote]
kakšen črni seznam? Saj sem se prvič prijavil na MON.
RES NEVEM KAKO SE TOLIKO SEKIRATE GLEDE USRANE SLOVENIJE !!! sam zivim v avstriji ze 5 let in prijavljen za stalno tukaj in v sloveniji ve denar ki ga kopicim se hrani v avstrijski banki plus vsi veliki pologi na zavarovanjih in banka mi zagotavlja da moj delez nikoli ne zapusti prostorov hranilne banke tukaj in niti en cent nebo odsel v slovenijo zato pa kar pisejo na slovenski davkariji je kot vici v slovenskih novicah se malo zaprosim za avstrijsko drzavljanstvo ko pa to dobim pa pac v avstriji kazem slovenskega v slo pa avstrijskega je pa slovenija sama popapala drek ko je lansko leto sprejela zakon o dvojnem drzavljanstvu in to je izhod oz luknja v zakonu ki bi se je moral vsak polastiti kot jaz . ne se sekirat za slovensko davkarijo le tisti ki zivijo v sloveniji in potujejo v avstrijo na delo ter dobivajo potne stroske to je dokaz od kje do kje hodis delat jaz pa zivim v istem kraju oz 5 km ustran od firme in ne dobim nic dobim le od avstrijske davcne olajsavo za bencin ne pa potnih stroskov vsak mesec na placilno listo kajti to slednje je veriga na desni nogi za slovence ki delajo v avstriji !!!! lp
Ce v avstriji dobis nekaj za bencin ki ga porabis za pot do podjetja in nazaj kjer si zaposlen je to neverjetno lepo od njih.Povsod drugod po svetu ti placajo le ce te posljejo na teren s svojim prevozom.Ce zivis v sloveniji in sluzis v avstriji se placuje davke na obeh straneh normalno.. Ce sedis v sloveniji brez dela in ti negdo posilja denar iz tujine placas davek na ta denar v sloveniji saj drugace bi vsi tako delali in se izognili davku.. Vsak denar , na splosno receno, ki ga dobis ne kakrsen koli nacin, po pravilih moras prijavit in placat davek..Ce tvoja pokojnina presega doloceno vsoto placas davek na to, ceprav si ga ze placal med svojo delavno dobo, in nimas kaj!
Zamisljaj se da bi vsi hodili delat v avstrijo in ziveli v sloveniji bi drzava hitro propadla brez denarja saj nihce ne bi placeval davka sloveniji. Ce pa se odjavis in zivis v sloveniji sem preprican da za goljufanje drzavne banke obstojajo krepke kazni ko te dobijo.
v dzavah evropske unije ,svico in norvesko ti voznisko kar zamenjajo oddas slovensko dobis njihovo to je to sam nevem kako to izgleda da kot drzavljan slovenije da pac nimas stalnega preebivalisca?ali ni to obvezno?kaj lahko izgubis ce odjavis stalno pebivanje? ali mogoce kdo kaj ve o tem? nameravam se odseliti v svico pa me zanima! vnaprej se zahvaljujem za odgovor
Stalno prebivalisce ni obvezno. Ce v Sloveniji stalno ne prebivas, pac ne in ne mores imeti v tem primeru stalnega prebivalisca. Ko gres, odjavis in to je to, izgubis pa s tem cisto nic.
No, debata je tekla, da v Slo rabimo zacasno prebivalisce zaradi vozniske 🙂 jaz imam se vedno slo voznisko, pa bom sedaj na zalost res mogla nemskega vzet. Ne bom vec dobila zacasnega preb v Sloveniji in mi ga bodo verjetn zato skenslal.
In ti Bvlgari, si se v Münchnu?
Še en uporaben blog prispevek o tem:
http://blog.balantic.si/post/71971893450/kako-se-pravilno-izseliti-iz-slovenije
Forum je zaprt za komentiranje.