Odivsen od interneta?
Pozdravljeni!
Mislim, da sem odvisen od interneta oz. konkretno od spletne strani youtube.com, potem vmes obiščem še novičarske portale, forume.. Če ne obiščem teh strani čutim neko tesnobo. Sem sicer pomoje tud zelo nedružaben (“asocialen”) in mi je to kot nadomestek? Nevem, če ne obiščem, vsaj ene od strani mam občutek kot da sem čist osamljen (“odrezan od sveta”), kot da mi nekaj manjka, kot da se dušim,.. tko pa recimo ko pogledam novice, zanimive videe ostanem še “povezan s svetom”. (to se čist čudn sliš :/) . Recimo še kot otrok se spomnim, da sem šel dnevno ven na svež zrak, da sem “zadihal”, ker drugač se mel občutek “dušenja”, nisem zdržal cele dneve bit v hiši. In še prov govoru sem si, da ne bom nikol bil tko kot moja sestra, ki je ogromno časa preždela za računalnikom. No danes se ravno to dogaja. Skos sem za računalnikom. Sicer mi ni problem bit brez računalnika (sem se stestiral med poletjem, sm komot bil 2 tedna brez računalnika) Sam problem je ta, da enostavno brez računalnika danes ne gre (šola, mail…) . Tut z blokiranjem posamezne strani ni delovalo, ker sem potem se hotu nekaj naučit v nekem programu – za to pa rabiš pogledat kakšne vodiče(tutoriale) , ki pa so v večini v video obliki. In če sem blokiral youtube.com nisem mogel pogledat vodiča.. Ali pa recimo pogledal novičko, v njej pa je youtube video, in ga nism videl, zaradi blokade. Z razliko od ‘fizičnih’ zasvojenosti, recimo cigaret, ki jih “enostavno” (v VELIKIH narekovajih) odvržeš stran, tukaj ne moreš odvrečt stran portalov z novicami, spletne forume, šolske strani, youtube.. ali pa kar neka brezvezna iskanja po spletu (recimo izveš nekaj novga v novici, videu – je treba potem to še enkrat pobrskat po spletu.. ) Ne znam ločit med resnim delom in zabavo. Kako se naučit odpret brsklanik in delat samo za šolo/ delat resne stvari, in ne viset na ostalih straneh? Ker loči te samo en klik :/ Računalnika ne morem stran vrečt, brskalnika tut ne. Igrc ne igram. Recimo danes, zjutraj sem si reku in mel nekaj volje in pozitivnega upanja, da bom naredu nekaj koristnega za šolo. In grem lepo potem popoldne za rač. in namesto, da bi se lotu tistga kar je treba, sem do 22 ure bluzil po internetu! Potem sem se lotu delat ampak vmes še zmerem poklikam na novičke/forume!! Kot, da nočem delat za šolo, včasih me čist not potegne (včasih pozabim na čas, sicer se zavedam, da je treba nehat in da je že pozno – si rečem “sam še to, pa zaključim”). In pol se to nabere, nič ne naredim kar je treba sledijo slabi rezultati in obupam, nimam volje, nevem. Mislm ne da se mi več. Rad bi mel “normalno” življenje, bil bolj socialen, … Tut nimam t.i. delovnih navad, celo otroštvo sem bil prepuščen samemu sebi… A se sploh da dobit nazaj te navade oz. jih pridobit pri tej starosti (18 let)? Sam sebe na****jem, sam sebi lažem. Prav žalostno je kok dni, lepih dni, lepih trenutkov, sem zapravil na visenju za računalnikom. Groza!!! Zanemarjam stike, druženja z najbližjimi. Socialnih omrežij (ala facebook, twitter, gplus, tumblr, instagram,..) ne uporabljam. Mislm, da sem tut v neki vrsti depresije, ko je treba “stisnt” pogrnem na celi črti in zavlačujem in nakoncu padem pomoje v neko vrsto depresije in pol naprej so sam še čudne negativne misli..Poleg tega se že nekaj časa trudim it spat pred 22:00 pa mi redko, res redko uspe (zdajle ko tole pišem je ura 3:00). Spim do 12:00-13:00, sploh med božično-novoletnimi prazniki je bla mora, preležavanje, lenarjenje, nič od nič. Imam tut občutek, da vse z lahkoto jemljem v smislu “ah saj bo že”. Sej bo sam z zelo slabimi rezultati (neuspešnimi!). Ampak mislm da je eden od bolj kritičnih problemov v internetnih straneh. Ločevanjem med brskanjem za šolo, za resno delo in brskanjem za zabavo.
Kakršen koli komentar bi bil dobrodošel. Hvala!
Lep pozdrav
Spoštovani alkal!
Vaše pismo je zelo zanimivo, ker kljub mladosti, ste očitno že dovolj zrel da ste sposoben »detektirati« ta pravi problem. In to so delovne navade, oz. pomanjkanje le teh, posledično neuspeh ki je realen (šola, socialni stiki..) in na koncu kot posledica tega, to kar opisujete kot »depresijo«, jaz bi rajše imenovala z nezadovoljstvo.
Ujel ste se v začaran krog. Kadar je treba izbirati med prijetno in neprijetno (vendar koristno) dejavnostjo, vi izberete prijetno. To je tudi razumljivo, lahko rečemo instinktivno, nagonsko… Vendar, v današnji družbi, če želimo biti koristen in uspešen član, se moramo nekoliko prilagoditi (»socializirati«) in to nujno pomeni da počnemo tudi stvari ki so nekoliko neprijetne, kot je recimo šolanje, pospravljanje doma, skrb za osebno higijeno in zdravje, delo….S časom nam večina teh dejavnosti ni več toliko neprijetno, nekaterim pa, recimo služba, postane zabava, športanje postane sproščanje itp…
V tem procesu »socializiranja« ima vzgoja največji pomen, bilo bi zanimivo raziskati kakšna prepričanja imajo vaši starši o delu, kakšna sporočila ste od njih dobival, na kakšen način oz. ali so sploh od vas zahtevali da izpolnjujete določene obveznosti. Kljub temu, vi ste že odrasel, in lahko se odločite naredit spremembe, če boste to želel. Ta vaša stiska, nezadovoljstvo, »depresija« kako ji vi rečete je v resnici zelo dober znak, znak da je morda neprijetnost neupeha in izolacije iz družbe za vas večja od neprijetnosti dela.
Za začetek, lahko poskusite z »pravilom 20 min«. Gre za to da, vsak dan, 20 min počnete tisto kar je za vas neprijetno, samo 20 min, ne več. Po enem tednu, ali dva, lahko podaljšate to aktivnost na 22 min…Sprejmite odločitev da, boste najprej opravil svojo 20 minutno nalogo, in šele potem se boste nagradil z zabavo, karkoli je že za vas zabava. Imam občutek da, ste zelo sposoben in da vam bo uspelo naredit spremembo tudi sam. Če vam slučajno ne bi uspelo, poiščite si pomoč terapevta ki vam bo na tej poti malo pomagal. Mislim da se v vašem primeru zelo splača potrudit.
Želim vam vso srečo in veliko uspeha,
Lep pozdrav,
Daniela Fiket,dr.med.
Specializantka psihiatrije in transakcijski analitik-svetovalec
Individualna psihoterapija, skupinska terapija za razpoloženjske in anksiozne motnje, specijalni programi zdravljenja odvisnosti od iger na srečo in odvisnosti od psihoaktivnih supstanc….
Naročanje na:
Tel: 070/544096
Mail: [email protected]
Zdravo,
glede na to, da delam na področju zasvojenosti, občasno tudi brskam po forumih.
Moj komentar, sicer zelo pozno, ampak vendarle, kakšni so moji konkretni predlogi zate oziroma za vse, ki svojega prostega časa ne izkoristijo v polnosti in gre življenje mimo vas.
Predlagam ti, da mogoče malo odmisliš bistvo tvojega problema, to je odvisnost od interenta, ter da narediš seznam prostočanih aktivnosti, ki te zanimajo, ter dnevne obveznosti,ki jih moraš opraviti, ter jih začneš REDNO izvajati po urniku. Nato zvečer napiši, katere od teh aktivnosti si opravil in katerih ne ter zakaj ne.
Torej, naredi si kar dnevni urnik in se ga redno drži:
Na primer:
8:00 vstajanje
8:10 higiena
8:20 zajtrk
8:40 tek, sprehod v naravo
…
šola, učenje, priprava dnevnih obrokov, čiščenje stanovanja…
Na voljo imaš veliko prostočasnih in tudi obveznih aktivnosti, da ti bo dan kdaj celo prekratko hodil.
In ne dovoli, da ti tvoja mami pomaga pri teh obveznostih. Opravi jih SAM, kot odrasla in odgovorna oseba.
…
Predlagam tudi branje klasičnih knjig. Pojdi v knjižnico!
TV, računalnik-internet možgane poleni, uspava…. Mogoče si za začetek sposodi ne preveč zahtevnih knjig.
Pozdravljeni,
z vašimi nasveti se strinjam, v praksi pa zna biti ta navidez lahka naloga, precej zahtevna.
Lep pozdrav,