Najdi forum

Odcveteli tulipani

Kaj storite ko vam tulipani odcveto in jih nameravate pustiti v vrtu? Letos bi jih namreč pustila na mestu kjer so…hkrati pa že rabim prostor za druge rože…saj bo drugače pusto…..Vaše izkušnje iz prve roke bodo dobrodošle!
Lp

Pustimo tam kjer so. Listov ne smes porezati,dokler niso suhi.
Gnoji se jih lahko se do konca cvetenja..

Ko tulipani odcvetijo jih pustite da lisit popolnoma ratajo suhi, ker ta čas se čebulica še hrani iz lisotv. ko so listi suhi jih šele porežemo.

Lp, baloncek

Hvala za odgovore…pa sem vseeno upala, da je še kakšna druga možnost..bo treba pač počakati.
Lp

Moja stara mama je ponavadi kar na isto gredico posadila se kaj drugega – ce so tulipani bolj nazaren lahko mirno nanjo posejes (posadis) kaj drugega, saj bodo do casa cvetenja poletnih cvetic tudi tulipani “propadli”. Mi imamo ponavadi na isti gredi poleti cinije in astre.

Tulipanom in narcisam je dobro po cvetenju odrezati del, kjer je bil cvet, morda tudi delček stebla. Tako gre energija v čebulico in ne v seme in drugo leto je zato spet lep. Jaz narcise malo povežem, tulipane pa pustim in vmes kar nasadim naslednje rožice.

Tulipane imam posajene skupaj s trajnicami, ki zdaj , ko tulipani odcvitajo, prevzamejo vlogo in cvetijo čez poletje. Tako mi zdaj ni treba nič saditi ali sejati, pa tudi zalivati ne toliko kot bi enoletnice.

Miranda

Že nekaj let modrujem okoli tulipanov in nasploh selim rože sem ter tja in poskušam narediti vrt čim lepši, zapolnjen s cvetenjem čez celo leto in s čim manj plevela( oz. dela z njim).
Nekako sem se naveličala saditi enoletnice..oziroma čas med tulpami in naslednjim cvetenjem je predolg. Enoletnice sejem sama in to seveda traja in traja……
“Mirandas” kakšne trajnice sadiš s tulipani??? Kako se imenujejo? Iščem predvsem nizke trajnce (cca do 30cm). Jaz sem na nekaj koncih posadila vmes hoste in kar je videti sedaj mislim da je bila dobra ideja (no ne hvali dneva pred večerom..hehehehe).
MIRANDA -Če boš le videla vprašanje prosim za odgovor in hvala v naprej!!
LP

Sicer nisi vprašala mene, a ti bom vseeno poskusila dati idejo. Jaz sem se tudi naveličala mučiti z enoletnicami, pa še nekako nisem bila nikoli zadovoljna. Zato sem prosila prijateljico, krajinsko arhitektko,da mi pomaga. Zdaj imam na vrtu red, obenem pa tudi veliko manj dela, pa še všeč mi je vsak dan bolj. Ves hrib imam posajen z rožicami, mešanico trajnic, enoletnic, čebulnic… Poleg tulipanov imam ob vodnem motivu maslenice in potonke, ob robu hriba pa so tulipani zelo lepi ob pritlikavem kleku. Zasajene imam še ob vrtnici-plezalki, češminu in perjanki. Vse skupaj je že skoraj del skalnjaka, tako da je vmes tudi kakšen lep kamen. Trenutno na mojem vrtu cvetijo rožice v beli in rumeni barvi, se pa že vse preveša v vijolično in modro.

lp!

Zakaj se ne sme porezat listov tulipanov in narcis?

Jaz takoj ko odcveti porežem na 3 cm nad zemljo in ni bilo še nič narobe.

Anja

ZIMA1-Hvala za namig….sigurno bom kaj od tega uporabila. Hja tak red si tudi sama želim, kar prislikala sem si tvoj vrt da mora biti čudovito….

Anja…..glede narcis..tulipanov…če se jih poreže naj drugo leto ne bi cvetele. Imam sicer ogromno narcis in sem jih sama tudi vedno porezala kar se dalo do tal(da sem tja takoj posadila že kaj cvetočega..) pa so nasledje leto vseeno cvetele -ampak ne vse , zelo malo. Je pa očitna razlika sedaj, ko jih nekje dve-tri leta ne strižem več…praktično sam cvet.
Počasi se bomo z vašo- našo pomočjo vsega naučili..hehehe
Naj vam bo lepo z rožicami ali pa tudi brez-LP

Tulipane pustim, da se posušijo sami, narcisam pa pomagam tako, da jih povežem v nekak vozel…se prej posušijo in pa še pri tleh je!

Odgovor imam napisan že par dni, a ga nisem mogla poslat, zdaj pa kaže, da dela. Torej:

Hoste so lepe in so raje v senci ali polsenci. Paziti je treba, da jih ne pojedo polži.

Na soncu imam razne trajnice, od nizkih do visokih, kombiniram jih po barvah cvetja, da se ne tepejo (recimo rdeča in roza ali oranžna in roza).

Ideje za kombinacije dobivam v revijah, Moj lepi vrt in Rože in vrt, in knjigah.

Posajene imam naslednje trajnice: plazeči skrečnik, (čebulice) muskarinčke, žajbelj, sivko, zimzelen, različne rmane, zajčje uho, vijolice, potonike, bergenije, krvomočnice, mehkodlako plahtico, jesenske anemone, ameriški slamnik, monardo, različne trave, mak, vmes pa še pušpanove krogle, ki so zelo dekorativne. To vse ni na isti gredi, imam jih na različnih koncih okrog hiše. Bolje je posaditi več primerkov iste rastline skupaj, lepše zgleda.

Za ideje poglej na stran Trajnice Golob Klančič ali Trajnice Strgar, kjer imajo v on-line katalogih tudi veliko slik in podatkov o višini in zahtevah rastlin. Naročiti se da tudi po pošti, ali pa greš v vrtnarijo.

Miranda

New Report

Close