Najdi forum

Ocka odklanja stike

Pozdravljeni,

imam 11 let staro hčerko in 3 leta je minilo odkar sem se ločila.
Že od vsega začetka se bivši mož izogiba stikov s hčerko oz. jo
ima manj kot je bilo dogovorjeno na csd. Hčerka zaradi tega zelo
trpi, saj ga zelo pogreša. V zadnjem času pa zavrača vse stike z njo,
kot razlog pa navaja, da se jaz neprimerno obnašam. Hčerka čedalje
bolj trpi, zelo se je navezala name…jaz pa ne vem, če ji znam oz.
sem sposobna pomagat. Vidim, da se v njej porajajo dvomi, po eni
strani ga obožuje in ga v sebi opravičuje, po drugi strani pa čuti, da
ne dela prav.
Tako hudo je gledati kako otrok trpi, pa ne moreš ničesar storiti.
Ali mi lahko pomagate s kakšnim nasvetom?
Naj povem še to, da bivši mož to počne predvsem zaradi tega, ker tako
izsiljuje mene…saj ve, da je to njegovo edino orožje, da je hčerka
edino s čimer me lahko prizadane.
Žalostno, toda resnično.
Včasih ko joče pri meni v naročju kot kak 3 letni otrok..takrat se
mi zdi, da ne bom več zdržala…kako lahko nekdo dela to svojemu
otroku???

Draga Mimi!

Verjamem, da kot mama trpite ob tem, ko vaša hčerka trpi, morda še bolj kot ona.

Glede tega, če bi se dalo pogovoriti z bivšim možem in vplivati nanj, da bi imel pogostejše stike s hčerko, se obrnite na CSD. Obrazložite jim, kar ste napisala tukaj, da naj bi bil razlog za omejevanje stikov vaše neprimerno obnašanje in da se vam zdi, da to počne zato, da vas izsiljuje. Potem naj mu pa oni pojasnijo, da stiki niso nagrada za to, če se vi lepo obnašate, ampak so priporočljivi zato, ker otrok potrebuje tudi očeta. Hčerka pa lahko stopa v stik z njim tudi preko pisem, kjer mu lahko pove svoje želje in občutke. Napisati ga mora seveda sama. Ko bo dobil pismo od svoje hčerke, ki mu bo pisala o tem, kako ga pogreša, pa mislim, da se bo moral omehčati, če nima kamna namesto srca.

Hčerkini nasprotujoči občutki so normalni. Njen oče je, obnaša pa se ne temu primerno in to ona vidi. V sebe pa vam ni potrebno dvomiti, prepričana sem, da ji kot mama nudite vse tisto osnovno, kar potrebuje otrok za zdrav razvoj. Ker je pa prikrajšana za očeta ter jo le-ta zavrača, je to za njo zelo boleče, zato pa potrebuje toliko več ljubezni, skrbi in sprejetosti od vas. Mislim, da ni nič narobe, če je sedaj močno navezana na vas, prej nasprotno. Za kasneje pa vidim, da ste tako modri, da je ne boste pretirano vezali nase.

Lahko si preberete tudi temo “Pomoč prosim”: , kjer je pisala mamica s podobno težavo.

Ostanite močni še naprej! S hčerko pa počnita čimveč prijetnih in zabavnih stvari ter se imejta lepo.

Jana Metelko Materinski dom Škofljica-Zavod Pelikan Karitas, tel.: 01/366-77-21, <http://pelikan.karitas.si/materinski_domovi.htm>

Draga Mimi.

Tudi jaz imam podobne težave.
Moj sin je star 5 let in leto in pol je odkar sma odšla od njegovega očeta.
Tudi njegov oče ne želi imeti stikov z njim. Na začetku sma ga še klicala, prosila stare starše za pomoč a nič ni pomagalo.
Oče ima dodeljene stike a namesto njega prihajajo njegovi starši po vnuka. Oče pa se mu izogiba in zato krivi mene. Sin ga je zelo pogrešal a sedaj se je navadil. Povedala sem mu, da ga imava oba rada a jaz nič ne morem narediti, če oči nima časa zanj. Sin se je počasi navadil na to, da oči noče imeti stikov. Ker je že tvoja hči že večja bi mogoče pomagalo, če bi mu ona napisala kaj čuti. Ti pa še vedno bodi ljubeča do nje.
Ne skrbi.

Bodi svoji hčerko vse. Prvo poglej nase in na njo. Še sreča, da se je navezala nate, saj počasi ko bo odraščala bo spoznala vso resnico in ti bo hvaležna za vse.

Sama sem imela isti primer. Oče je odšel, ko je bil sin star 10 let. (sedaj je 17 let) in sem z njim ohranila res odnos, kjer ni kreganja vedno najdeva skupno pot. Na začetku ga je motilo, ker ga oče ni prišel iskati, počasi je pa spoznal, če ni vreden enega kratkega klica ali obiska, se bo pač vse končalo…. Spoznal je , da sem mu nadomestila mati in očeta…..
Vse v življenju kdaj prav pride. In naj ti ne bo žal ali težko se posvečati hčerki……

Tisti čas, ko hrepeni po njem in jo on ignorira, zberi vso energijo in jo na lahkoten način, z veseljem animiraj, se z njo smej in ji problem očeta zmanjšaj na minimum tako, da ji ga z nasmehom opišeš kot očka, ki ima spet svoje opravke. Reci ji, da jo ima rad, vendar ne zna to pokazati.In ko bo spet to ponovil, ji reci, da ima očka spet svoje fore in nič hudega, ker se bosta imeli vidve odlično.Potem jo pelji kam, kamor si želi in se zamoti z njo. Punca ne sme čutiti tvoje prizadetosti zaradi tega.

Starega kozla pa ne boš spreobrnila, če sam ne ceni bitja svoje krvi.

Srečno!

New Report

Close