Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Oči težave z njimi

Oči težave z njimi

Pozdravljeni!

Imam vprašanje na katerge ne vem če bo odgovor možen, zaradi pomankanja informacij iz moje strani.
Pa naj vseeno poskusim.
Gre za mojega dedka. Zadnjih nekaj let se mu je vid zelo poslabšal. Kot opisuje on naj bi imel nenkašno pego, ki ni vidna, če ga jaz pogledam v oči. Zaradi te pege ne more ne brati niti ne vidi dobro obrazov, jih ne razoči. Če recimo mene gleda naravnost v obraz moje glave ne vidi, pogledati me mora iz strani, da me sploh vidi, pa še takrat vidi samo oblike. Mislim da ima to na obeh očeh, na enem je situacija precej slabša kot na drugem.
Zanima me ali mogoče veste o čem govorim in ali je možno zdravljenje, da bi se mu vid vsaj malo poboljšal. Zdravniki v njegovem zdravstvenem domu mu niso nič posebej razložili za kaj sploh gre v njegovem primeru.

Zanima me tudi kaj lahko naredim pri svoji tri mesece in pol stari hčerki, ki im ves čas vnete očke. Vnete ima tako zelo, da ji moram vsaj 5x na dan očistiti gnojček in na zunanji strani očesa ima že rdeče, ker se ji oko ves čas solzi. Ker ima te težave že od rojstva je že dvakrat dobila Sukfasol kapljice, po njih je sicer boljše, vendar se takoj ko jo ujame le manjša sapica zdeva spet ponovi. Vsak dan jih vsaj 5x masiram v koto solzevode, pa ne kaže na izboljšanje. S čim ji lahko pomagam? Poskusila sem že spiranje s smetliko, pa ni dosti pomagalo. Je mogoče še kaj podobnega, s čimer bi ji lahko pomagala?

Zelo bom vesela Vašega odgovora. Do takrat pa LP!

Najprej za dedka: verjetno gre za degeneracijo v rumeni pegi, torej za starostne spremembe, pri katerih v dolocenih primerih tezko pozdravimo, seveda pa je potrebno videti kako je napredovalo in sele nato se lahko kaj rece.
Glede dojencka pa takole: vse kar delate mislim, da je sigurno pravilno, lahko da gre za zaprte solzevode, ki se lahko tudi sami od sebe odprejo v dolocenem casovnem obdobju. V kolikor pa se to ne zgodi samo od sebe je potrebno prebrizganje solzevodov, ponavadi se to naredi v bolnici, ambulantno.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close