ocetovstvo – dogovor
spostovana gospa metelko,
ponovno se obracam na vas z enako temo….
zdaj sem ze tik pred porodom, samo se nekaj dni 🙂 in ocka mojega otrocka se je zgleda prijaznil s tem, da bo ocka… glede testa moram priznat, da se vedno ne vem ali ga bova delala ali ne, zadnji dogovori so v teku…
ugotovila sem po razgovoru z njim, da obstaja zelo majhna verjetnost, da bi sploh kdaj midva zazivela skupaj… jaz ga imam na zalost se vedno rada in dala bi vse, da bi se uresnicila moja zelja… zal pa z glavo skozi zid ne morem pa tudi nocem…
ne bom razlagala cele zgodbe, ker bi vzela vam prevec casa za branje…
stvar je v tem, da v tem trenutu zanj ne bi bilo dobro, da se razve najina veza (iz določenih razlogov)…
torej, zanima me ali je mozno vse dogovore v zvezi z ocetovstvom, prezivnino in financno pomoc (to mi obljublja, da bo pomagal) urejati mimo CSD? to se pravi, da bi se sama dogovorila, zapisala na papir (da ne bi potem bilo kakih nesporazumov) in overovila to pri notarju oz. bi to urejala preko odvetnika? bi tak dogovor bil veljaven na sodiscu, ce bi se zgodilo, da nekdo od naju iz taksnih in drugacnih razlogov prekine dogovor?
moram priznati, da mu, glede na najino preteklost ravno ne zaupam najbolje, vendar sem pripravljena sprejeti dejstvo, da nihce ne bo zvedel za naju, ce je on pripravljen v to kar govori…
ne vem, ce sem razumljivo to napisala in tudi ne vem na koga drugega naj se obrnem…
hvala za odgovor in lep pozdrav
Draga Lunca2!
Pravite, da bo mala štručka že prav kmalu v vašem naročju. Sem vesela te novice in upam, da bo kot nosečnost tudi porod srečno potekal, da ne bo hujših zapletov. Veseli me tudi, da se z bodočim očkom dogovarjata glede urejanja očetovstva in preživnine, saj to pomeni, da vendarle sprejema svoj del odgovornosti za vajinega otroka.
Glede urejanja očetovstva in preživnine pa pravi Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih tako:
»88. člen
Oče lahko prizna otroka za svojega pri centru za socialno delo ali pred matičarjem ali v javni listini ali v oporoki.
94. člen
Oče otroka, rojenega izven zakonske zveze, je dolžan po svojih možnostih prispevati k stroškom zaradi nosečnosti in poroda ter k stroškom za preživljanje matere pred porodom in po porodu, dokler se mati ne more zaposliti.
105.a člen
(1) Če starša ne živita ali ne bosta več živela skupaj, se sporazumeta o preživljanju skupnih otrok. Če se sama o tem ne sporazumeta, jima pri sklenitvi sporazuma pomaga center za socialno delo.
130. člen
Če se starša sporazumeta o preživnini, lahko predlagata, da sodišče v nepravdnem postopku izda o tem sklep. Če sodišče ugotovi, da sporazum ni v skladu s koristjo otrok, predlog zavrne.
132.a člen
(2) Sodno poravnavo, pravnomočno sodno odločbo oziroma izvršljivi notarski zapis o preživnini je sodišče oziroma notar dolžan poslati pristojnemu centru za socialno delo, če ni bil dogovorjen drugačen način usklajevanja.«
Očetovstvo bo otrokov oče torej lahko podpisal na upravni enoti. O preživnini se lahko sporazumeta sama. Od obeh podpisan predlog oz. sporazum pa mora potem potrditi sodišče. In sicer bosta klicana na razpravo, kjer boste sklenili poravnavo. Sklep o poravnavi se pošlje CSD-ju, ker vas od tam potem obveščajo o vsakoletni valorizaciji preživnine. CSD bo torej seznanjen s tem, kdo je oče vašega otroka. Notarski zapis pa je izvršljivi naslov, v primeru kadar gre za preživljanje zakonca, staršev, ali pa če je otrok že polnoleten.
Sama si zakon lahko preberete na strani: .
Vprašanje lahko zastavite še pravnikom. Pravno informacijski center nudi brezplačne pravne nasvete tudi preko interneta: .
Samo za informacijo pa lahko pokličete tudi na CSD. Nekateri CSD-ji pa odgovarjajo tudi na svojih spletnih straneh, npr. CSD Koper ima forum: .
Najbolj konkretno pa bi vam verjetno znali odgovoriti, če pokličete na Okrožno sodišče in sicer Oddelek za družinsko sodstvo. Tel.št. centrale je (01) 366 44 44.
Želim vam, da bi z bivšim fantom uspela vse urediti sporazumno in na način kot želita. Še posebej pa vama želim zdravega dojenčka ter veliko veselja z njim.