Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje oče- zdravila

oče- zdravila

Pozdravljeni,
oče že 1 leto uživa tablete Atirazol proti povečanemu delovanju ščitnice, pred 3 meseci pa so mu predpisali tudi Euthyrox. Ali ni to zdravilo proti zmanjšanem delovanju ščitnice?? Diagnoza je bazedovka..
Upam, da obstaja razlog zakaj o mu dali oboje, saj se je še v lekarni čudila, da to ne gre najbolj skupaj..

Najbolj pa me skrbi, ker se je nekaj dni nazaj zgodilo, da ga je zadela možganska kap..ali je to lahko povezano?? Tam so mu predpisali ta zdravila: Aspirin, Coupet in Prenessa. Eno je za maščobe, drugo za pritisk.. Ali gredo vsa ta zdravila skupaj? Da ne bi situacije še poslabšali? Tudi on je zelo zaskrbljen..

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Strah je popolnoma odveč. Gre za povsem običajno in kot kažejo rezultati dolgoletnih študij, eno izmed najučinkovitejših metod zdravljenja gravesove bolezni oziroma bazedovke.

Namen tovrstne terapije je praktično popolna blokada endogenega delovanja žleze ščitnice z uporabo zaviralcev kot je Atyrazol in nato zunanje dodajanje oz. suplementacija potrebnih količin ščitničnih hormonov v obliki zdravil (Euthyrox). Tovrstni pristopi zagotavljajo najučinkovitejše zdravljenje v smislu preprečevanja ponovitev oziroma relapsov bolezni.

Neustrezno delovanje ščitnice bi posredno sicer lahko vplivalo tudi na možgansko kap, predvsem preko vpliva na arterijski tlak. Sama kombinacija Euthyroxa in Athyrazola, v kolikor so odmerki ustrezni, pa ne bi smela biti povezana z večjim tveganjem za pojav možganske kapi.

Skrb zaradi zravil je odveč. Terapija je ustrezna.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close