oče obupava
Imam 51 let starega očeta, kateri je dve leti nazaj zbolel za aritmijo srca, ima gosto kri (1.4) žile, predvsem na gležnjih se mu vidno mašijo. Zdravnik mu je predpisal celo vrsto zdravil kot so Prexanil, Lasix, Marivarin, Lanicor… prav tako pravi, da ima 30 % lsabše srce kot običajno zdravo telo.
Oče ima za svojo višino 1.90m preveč kilogramov – 130 kg. Vsi ga vztrajno spodbujamo, naj hujša pa mu to nikakor ne uspeva. Ker ima izmeničen delovni čas vse dopoldneve preleži pred televizijo, zvečer pa se prehranjuje z mastno hrano kot so salame in razni namazi.
Nekaj časa sem jedla z njim zelenjavno juho namesto takih kosil, mama ga vztrajno spodbuja h sprehodom, da se vsaj malo giba. zdravila mu določene stvari nekako normalizirajo a tiste žile na nogi se vseeno slabšajo.
Pišem vam zato, ker sem nanj že pošteno jezna. Jezna ne v smilsu, da je bolan, temveč zato ker prav nič ne naredi, da bi stanje poskušal izboljšati, temveč ga le slabša. Ko mu prinesem kakšno knjigo ali kaj podobnega je niti ne odpre. Ko ga kaj vprašam glede tega mi nič ne odgovori in se naredi kot da ne sliši. Kdaj pa začne sam od sebe govoriti o tej temi, a vse kar pove je to, da se mu zdi, da mu bodo kmalu odrezali nogo in bo umrl in podobne. Kljub temu, da mu povem, da sam za izboljšanje ne naredi nič drugega kot slabo, se ga nič ne prime.
Sedaj pišem vam in vas sprašujem za nasvet, o kakšnih drugačnih postopkih poleg vseh teh zdravil. Glede na to, da ne verjame meni, upam da bo verjel strokovnjakom. Zanima me, kakšna hrana je primerna za tako bolezen, če obstajajo kakšni obkladki, zelišča, kakšne vaje in podobno. Upam da go bo srečala pamet in bo naredil tut sam kaj za svoje zdravje ne samo prenašal svoje strahove na ostale.
Že v naprej se vam zahvaljujem pa srečno novo leto.
Na nogah imamo dve vrsti žil: arterije (odvodnice) in vene (dovodnice). Verjetno ima oče prizadete dovodnice.
Imenovana zdravila je zdravnik zelo verjetno predpisal zaradi aritmije srca. Koristijo pa tudi pri zdravljenju ven (dovodnic). Uspeh zdravljenja bi bil mnogo večji, če bi oče shujšal. Kot sem bral, bomo težko dosegli cilj, ker bolnik ni motiviran. Upam, da so mu zdravniki že večkrat povedali, da debelost škoduje srcu in skrajšuje življenje.
Posebne diete oče ne potrebuje: naj uživa mešano hrano, bogato z zelenjavo, revno z maščobo in soljo, kar je gotovo že večkrat slišal. Čim manj bo upošteval priporočila svojcev in zdravnikov, toliko krajše bo njegovo življenje.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.