oče alkoholik
Pozdravljeni,
moj oče je skriti (mislim, da ne prizna in zanika vseskozi) alkoholik od kar se spomnim, ko sem še živela doma, so bile čisto vsakdanje neprespane noči, nasilje nad mamo, grožnje itd. Z mamo sta se ločila pred 3 leti, on se je preselil v odročno vasico v zelo staro in dotrajano hišo. Predkratkim ga je količina alkohola pripeljala do urgence, od koder je odšel v deliriju in z zdravnikovim opozorilom, da zaradi zdravstvenega stanja ne sme več piti (saj se mu pozna že na izvidih da že dolgo pije). Naslednji dan je šel za en teden v psihiatrično bolnico, kjer so mu pomagali ven iz delirija, vendar on nikoli ni in ne bo priznal da je problem v njem in alkoholu. Vse so krivi drugi.
Ne pristaja na zdravljenje-čeprav sem mu jasno povedala jaz ali pa alkohol in izbral je slednje.
No pa da povem končno svoje vprašanje: ali se lahko zgodi, da bom jaz nosila kazenske / materialne posledice v primeru, da on v stanju alkoholiziranosti povozi koga, on pa ob tem umre…ali da bi delal samomor (o katerem velikokrat govori) in bi zažgal hišo-in bi ogenj poškodoval karkoli od soseda…ali sem jaz dolžna pokriti stroške, ali gre to samo iz njegove dediščine in premoženja? In če moram jaz kriti stroške-kako se temu izogniti?
Prosim za konkretne odgovore. On je izbral alkohol, jaz pa sem izbrala, da bom to pustila za sabo, rada bi samo zagotovila, da bo to res tako.
Kazensko ne morete odgovarjati za dejanja polnoletne osebe, seveda, če pri njih ne sodelujete (npr pomoč pri izvedb).
Materialno tudi ne, vendar je en pomislek, da bi lahko zavarovalnica nepriznano škodo lahko terjala od premoženja storilca, v tem primeru očeta.
Moralno bi sicer lahko odgovarjali sami sebi, vendar to ni vezano na denar.
Verjetno pa se lahko zgodi, da bi kaj kdo v določenih primerih zahteval od premoženja ali morebitne dediščine.
Ampak! Prosim, preverite to pri kakšnem pravniku, ki spozna zadeve in se pozanimajte, kako bi se lahko zaščitili. Nisem pravnica, znanih mi je nekaj osnov in prav je, da vam to pove pravnik, ker sistem je včasih tudi zelo nepravičen.