Pozdravljeni!
Vem, da je forum namenjen prostovoljnemu zavarovanju, a upam, da mi boste kljub temu lahko pomagali. Stara sem 27 let, študentka. Lani sem se, na osnovi nove zakonodaje, obvezno zavarovala na občini, dopolnilno pa na eni izmed zavarovalnic (vzajemna). Jeseni sem oddala na občini potrdilo o šolanju in vso ostalo dokumentacijo, ki so jo želeli. Na podlagi dokumentacije so me preko občine zavarovali od 1.10. za celotno leto študija, torej do okt.2009. Na začetku januarja sem potrdila zdr. izkaznico, ki mi naj bi tako veljala do aprila. Vse lepo in prav, dokler nisem pred nekaj dnevi slučajno zopet potrdila zdr. izkaznico in na ekranu se je izpisalo sporočilo, da obveznega zdr. zavarovanja nimam urejenega (dopolnilno je uredu)! Ker sem isti dan morala nujno do zdravnika, se je zgodba seveda zapletla. A to še ni vse! Ko sem se takoj zatem zglasila na občini, kjer sem obvezno zdr. zavarovanje urejala, so mi dejali, da imajo zabeleženo, da so me že na začetku novembra izbrisali iz obveznega zdr. zavarovanja! Zakaj, mi do sedaj še niso znali razložiti – “Ne vem, resnično ne razumem in ne vem. Zgleda ste se zaposlili oz. ste prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje.”. Naj dodam, da imam še vedno popolnoma enak status kot takrat, nisem zaposlena, nisem na Zavodu, nobene spremembe. Še bolj neverjetno je to, da sem v vsem tem času na kartici imela zabeleženo, da imam urejeno obvezno zavarovanje in sem v tem času tudi obiskovala zdravnike in prejemala zdravila v lekarni. Ko sem tako brskala dalje, so mi na ZZZS povedali, da so spremembo vnesli (šele?) nekje sredi januarja tudi na kartico. Zakaj tako, tudi na ZZZS ne vedo! No, sicer so mi sedaj začasno na občini izdali potrdilo, da sem zavarovana, da sem vsaj lahko prišla do zdravil, a to se lahko že jutri spremeni.
Prosim vas, če mi lahko poveste, kako je to možno? Ali mi niso dolžni, v primeru, da so me iz obveznega zdr. zavarovanja odjavili, to takoj sporočiti in utemeljiti, zakaj je do tega prišlo? Si predstavljate, da bi bila jaz prepričana, da sem obvezno zavarovana in imam kartico potrjeno do aprila pa bi v tem času nujno potrebovala zdravniško pomoč? Kdo bi kril zdravstvene storitve???
Resnično upam, da mi zdravstevnih sredstev za v tem vmesnem času za nazaj ne bo treba plačevati. V vsakem primeru sem prepričana, da gre za napako z njihove strani in bom zahtevala, da to uredijo in mi dodobra razložijo, zakaj je do tega prišlo.
Za kakršni koli nasvet, napotek, pomoč sem vam neizmerno hvaležna – hvala!
Pozdravljeni,
kot ste že sami uvodoma ugotovili je forum namenjen prostovoljnemu zdravstvenemu zavarovanju, zaradi česar se nikakor ne bi spuščal v razmerja, ki jih imate do ZZZS.
Kot lahko razberem iz vašega sporočila je prišlo do neljube napake, ki vam je povzročila nekaj nevšečnosti. Potrdilo ste sedaj dobili in mislim, da bodo tudi na ZZZS ugotovili za kaj je šlo in v čem je težava, da se take stvari ne bodo ponovile.
V podobnih primerih se lahko obrnete le na ZZZS, ki je izvajalec obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Lep pozdrav,