Obveščenost pri izbiri pediatra
Spoštovani,
Verjetno veste za primer pediatra, ki je zaradi strokovne napake povzročil smrt 6-mesečne deklice. Sojenje se je začelo pred nekaj dnevi, zdravnik pa je napako celo priznal in se brani s tem, da staršev ni razumel oz. dobro slišal, saj slovenščina ni njegov materin jezik in ima okvaro sluha, ne nosi pa slušnega aparata.
No izkazalo se je, da je bil omenjeni zdravnik še pred enim mesecem pediater moje hčerke, mi pa za omenjeni proces proti njemu sploh nismo vedeli. Za pediatra smo ga izbrali, ko je bila hči stara en mesec (zdaj je stara 10 mesecev), ker je bil pač edini pediater v ZD Vrhnika, ki je jemal nove paciente. Pred enim mesecem pa smo se preselili v Ljubljano in tu izbrali novega pediatra – čeprav takrat še vedno nismo vedeli ničesar o preteklosti našega pediatra. O tem smo izvedeli šele, ko se je začelo sojenje in je stvar prišla v javnost. Naj povem še to, da sem pred 10 meseci iskala informacije o omenjenem zdravniku, vendar nikjer nisem našla nič o tem, da je proti njemu uveden postopek. No pri celi stvari me najbolj jezi, da nam zdravnik sam ni nič povedal, niti to da ima okvaro sluha. Počutim se nekako izdano in razočarano, saj sem zdravniku zaupala najbolj dragoceno stvar na svetu – življenje mojega otroka: on pa tako 🙁
Moje vprašanje je: Ali je pediater po zakonu, preden se odločiš zanj, dolžan povedati, da je v sodnem postopku oz. da ima telesne okvare, ki bi lahko onemogočale optimalno opravljanje njegovega poklica? Razmišljam, da bi novo peditrinjo kar naravnost vprašala, če tudi ona skriva kakšno neprijetno presenečenje, ker sem čisto izgubila zaupanje 🙁 Ali imam do teh informacij sploh pravico?
hvala za vaš odgovor in lp
Spoštovani!
Zahvaljujemo se Vam za postavljeno vprašanje! Vašo težavo razumemo, prav tako smo seznanjeni s primerom, ki ga opisujete. V Skupini za pomoč staršem bolnih otrok se bomo potrudili po naših najboljših močeh, da čimprej pripravimo odgovor za Vas. Ker pa gre za občutljivo tematiko, Vas prosimo za malo potrpežljivosti.
V imenu celotne skupine Vas lepo pozdravljam! Pozdravljam pa tudi Vaš pogum in odločitev, da se s takšnimi stvarmi ukvarjate že preden gre kaj narobe in da tako pomembnih vprašanj, ki zadevajo zdravje Vašega otroka, ne želite prepuščati naključju.