obupana
Spoštovani!
Stara sem 35 let in se ubadam z velikim srahom.
Pred 5 leti sem imela zdravstvene težave in ker po vseh preiskavah niso našli nobenega telesnega vzroka so me zdravnik napotil k psihiatru, kjer so postavili diagnozo neurosis. psihodene reakcije. Nekaj časa sem hodila na skupinsko terapijo kasneje pa 1 krat mesečno k psihijatrinji do decembra 1997.
Nato je bilo do pred treh tednov več ali manj dobro. Pred tremi tedni so me začele neznansko boleti noge, ker zdravnik ni mogel ugotovil, da bi bilo karkoli narobe z mojo hrbtenico ali nogami mi je kljub vsemu napisal 5 injekcij proti bolečinam, ki pa niso zalegle. Nato mi je napisal Prozak, ker je moje psihično stanje neznosno in misli, da bi bile lahko bolečine v nogah povezane s tem.
Da še malo napišem kako se počutim. Dan za dnem se jočem ker se počutim popolnoma nekoristno, vse gledam zelo črno ne vidim izhoda iz tega mojga straha, straha pred smrtjo, kajti trdno sem prepičana, da se ne bom izvlekla iz tega straha. Ne upam sama v trgovino, ne na sprehod. Non stop imam občutek,da bom padla, da sem nestabilna, da imam kakšno hudo bolezen. Sram me je priznati vendar tudi mojemu zdravniku ne zaupam, skratka mislim, da so samo moje misli in moja prepričanja pravilna. Večkrat imam občutek da se mi bo vsak čas nekaj zgodilo, da me nekaj preganja. Ker sem prebrala za stranske učinke Prozaka, ga sloh ne upam vzeti, ker se bojim , da bo kaj narobe. Vsak dan pa vzamem Lexaurin, včasih tudi dva.
Žal se nisem mogla posvetovati z mojo psihijatrinjo ker je že 14 dni na dopustu.
Prosim, povejte mi ali je možno, da so bolečine v nogah povezane z mojim prihičnim stanjem in ali lahko istočasno jem Lexaurin in Prozak.
Lepa hvala, da ste si vzeli čas za moje težave in lep pozdrav!
Spoštovana Marija,
boleče noge imajo lahko številne razloge, ki zahtevajo zdravila z učinkom na telo, nedvomno pa je, da trpite tudi duševno in tukaj je terapija, ki jo opisujete, smiselna. Nekajkrat sem že napisal in sedaj ponovno ponavlja, da je zdravnik, ki neko zdravilo predpiše, moralno in strokovno odgovoren za njegov učinek in mora to svojemu pacientu tudi razložiti. Zdi se mi nedopustno, da se o svojih pomislekih o zdravilih z zdravnikom niste posvetovali, hkrati pa njegovo terapijo, ki je najverjetneje plod pretehtane odločitve, nekritično zavračate. Mimogrede naj vam še omenim, da Prozac potrebuje približno 3 tedne rednega jemanja, preden se pokaže pozitivni učinek.