obupana
Spoštovana ga.Karmen.
Upam, da mi boste lahko pomagali, kajti počasi se me loteva obup in tisti strašen občutek nemoči, da se zopet ponavlja moja stara zgodba…
Namreč: imam 14 dni starega sinka, ki je v teh kratkih dneh doživel že veliko hudega.Rodil se je 17 dni prezgodaj, imel tako hudo zlatenico, da je bil tudi na intenzivni negi.Takoj pom porodu so mi ga pristavili k prsim, vendar ni hotel sesati,raje se je samo stiskal in užival v objemu.Naslednji dan so mi sestre pomagala vzpostaviti dojenje, s pomočjo nastavka, ker bradavice ni mogel zagrabiti, pa je nekako šlo.Zgubljal je na teži, čeprav je stalno sesal, sicer zelo počasi, med dojenjem je ničkolikokrat zaspal.Budili smo ga na razne načine, vendar največkrat brez uspeha.S takšnim vzorcem hranjenja sva prišla tudi domov in tudi doma je potekala strašna borba, da bi se le zbudil in pojedel svoj obrok. Kot normalen dojenček se obnaša samo ponoči, saj se hoče stalno dojiti in seveda, ker čez dan ni povpraševanja, je količina mleka najbrž pičla.Čez dan si mleko tudi stiskam s pomočjo črpalke in skušam zbuditi otraka, da bi se nahranil,ob protestu sicer popije nekaj mililitrov in ko je v naročju zopet sladko zaspi.Teža mu sicer narašča, jaz pa ne čutim več tistega navala mleka v prsih in zdi se mi, da bom na takšen način mleko počasi izgubila.
Skrbim, da popijem dovolj tekočine, skušam biti pozitivno naravnana, tudi počivam in se srčno veselim materinstva, stalno prebiram o dojenju, le tega več ne vem, kako naj zbudim mojega zaspančka, da bo jedel.Ali mi lahko pomagate? Hvala.
tudi moj je bil velik zaspanec. med previjanjem je bil buden, ko pa sem ga pristavila, pa je zaspal že po 2 minutah. meni se je najbolj odneslo, da sem ga pristavila na drugo dojko in menjavala položaje.
A se tebi tudi spi med dojenjem? midva sva na začetku ob opoldanskem dojenju kar oba zaspala.
Če napreduje, ne skrbi želim ti veliko užitkov pri dojenju. lp petra
Draga mamica,
jaz sicer nisem imela opravka z zaspanci, ampak z zelo odločnima jedcema, bi pa vseeno rada s tabo podelila izkušnjo, ko sem jo imela na sistematskem pregledu, ko je moja kolegica pripeljala ravno tako 14 dni starega dojenčka. Tehtat.
Bil je kar naprej zaspan, rojen malo prezgodaj, kot tvoj, ni pridobival dovolj na teži. Mamica je bila zaskrbljena, zelo negotova, kot smo vse, če nam gre prve tedne pri prvem otroku kaj narobe, tako patronažna kot sestra v ordinaciji pa so ji vsakič, kot mi je rekla, predlagale, naj preverja, ali se otrok dovolj naje tako, da mu skuša dodajat formulo. “Le kako naj mu zdaj rinem še to, saj kar naprej spi?” me je spraševala.
Ampak v tisti zgodbi nekaj ni štimalo. Otrok je bil jokav in ker ga je težko pomirila, mu je dajala dudo. In je spal. In spal. Z dudo se je zadovoljil, zdaj se mi zdi, da verjetno zato, ker ga je to res uspavalo, tudi če ni bil lačen. Tedaj sva se pogovarjali in potem mu je vendarle odvzela dudo in ga tudi po 15-krat na dan magari pristavila k prsim (jaz sem svojega tudi, čeprav je bil požerušček). Potem je počasi steklo, čeprav je bilo potrebno še kar veliko truda, da sta se in mamica in dojenjček naučila dojenja.
Mislim, da nimaš premalo mleka, tudi če ne čutiš kar naprej navala in če nimaš tako polnih prsi, da bi morala neprestano uporabljat blazinice za dojenje. Meni se je ponudba s povpraševanjem tokrat popolnoma uravnotežila že pri 3 mesecih, tako da nisem več uporabljala blazinic! Sicer se mi včasih še poceja, ponoči. Blazinice in izcejanje niso nobeno merilo, ali imaš mleko ali ne. Če izteka, imaš najbrž presežke. Če ne, potem nikjer ne piše, da mleka ni. Tudi če je izcejalni refleks včasih malo pozen. Ti se samo drži tega, da otroka pristaviš, takoj ko je pri volji, pa ne skrbi za mleko. Če lepo dojiš ponoči, nikjer ne piše, da bi bilo podnevi pa kaj narobe.
Seveda ti me na forumu, posebej zdaj ko je Karmen odsotna, ne moremo zagotovo reči, kdaj tvoj otrok dovolj pridobiva na teži. Karmen bi rekla, štej polulane in pokakane plenice, opazuj, ali ima lepo napeto kožo.
Počasi pa bo verjetno začel dojenček imeti daljša obdobja budnosti, tako da ga boš laže nahranila. In če ne bo takoj na dojki zaspal nazaj, ne misli, da noče zaspati zato, ker nima polnega želodčka. Najbrž bo samo radoveden.
Draga mamica.
Kako so druge mamice zbujale zaspane dojenčke? Z žgečkanjem, previjanjem, preoblačenjem, podiranjem kupčka, itd… Morda vam bo katera od naslednjih možnosti pomagala:
– dojenčka podojite še preden se dobro razbudi, ko je v t.i. fazi “lahkega spanja”, ko vidite, da premika oči pod vekami, se premika ali z usteci izvaja sesalne gibe
– poskrbite, da svetloba v prostoru ne ob premočna, to lahko povzroči, da zapre očke
– med dojenjem se z njim pogovarjajte, vzpostavljajte očesni kontakt
– slecite dojenčka le do pleničke
– dojite deklico v bolj pokončnem položaju sede ali kar stoje
– med dojenjem ne zibajte (nekatere mamice to počnejo popolnoma nezavedno)
Povečevanje stimulacije:
– nežno drgnite otrokov hrbet ali se s prsti sprehajajte po otrokovi hrbtenici
– zamenjajte pleničko
– spodbujajte otrokove rokice in nogice s krožnimi, kolesarskimi gibi
– povečajte kontakt kožo-na-kožo z masažo dojenčka ali toplo kopeljo skupaj z vami
– nežno drgnite otrokove dlani ali stopala
– krožite okoli zaspanih ustec s svojimi prsti
Kako obdržati dojenčka zainteresiranega za dojenje?
– če imate velike, težke, napete dojke, poskrbite, da boste s svojo roko spodaj podržali težo dojke, da ne bo preveč pritiskala na otrokova lička
– iztisnite malce mleka na dojenčkova usteca
– zamenjajte prsi takoj, ko se ritem sesanja upočasni
– zamenjajte pleničko
– podrite kupček
– poskušajte dojiti v drugih položajih (nogometne žoge, položaj zibelke)
– med dojenjem masirajte vrh otrokove glavice z krožnimi gibi
Bojite se, da bi vam zaradi manj dojenja začelo primankovati mleka. Ko je laktacija vzpostavljena, mleka nikoli ne zmanjka na hitro (razen zelo redko, če je mati pod hudim psihičnim stresom), dnevno ponudba in povpraševanje v prvih tednih sicer niha, saj se oba šele učita dojenja. Če fantiček lepo napreduje, je vaša skrb verjetno odveč.
Kako vemo, da dojenček dobi dovolj mleka?
– štejemo polulane plenice (vsaj 5-7 na dan)
– štejemo pokakane plenice (2-5 v prvih tednih)
– otrok pridobiva na teži v prvih treh mesecih NAJMANJ 450 g na mesec. Torej najmanj 110g-115g, povprečno pa 200g na teden. Pridobljeno težo računamo od najnižje teže, ne od porodne. Od tretjega do šestega meseca najmanj 80g in od pestega meseca dalje najmanj 50g na teden.
– dojenček se pogosto in pravilno doji
– ima zdrav videz, ima napeto kožo, zdravo barvo, raste v dolžino in se mu veča obseg glavice, je živahen in dejaven
Zelo bodite pozorni tudi na pravilen položaj pri dojenju. Preverite položaj pri prsih in celoten položaj pri dojenju. Otroka položite tako, da bosta imela vidva oba trebuh na trebuh, glavica naj bo višje od ritke in otrok naj bo v dojko dobesedno zarit. Nosek bo sam odmaknil, če ne bo mogel dihati. Pazite tudi, da otrok nima obrnjene glavice. Storite naslednje: pogoltnite slino, ko imate glavo normalno, naravnost. Gre lepo. Sedaj pa obrnite glavo levo proti svojemu ramenu in poskusite pogoltniti slino. Gre, a zelo težko, prav zato otroci težko požirajo in se utrudijo in zaspijo med dojenjem, ker se morajo s požiranjem zelo namučiti. Poskusite. Pravilen položaj hranjenja vam lahko v živo, skupaj z vašim dojenčkom, zelo lepo demonstrira tudi katera od svetovalk za dojenje na naših rednih mesečnih srečanjih LLLI v LJ, MB, KP in Škofji Loki.
Hvala vsem skupaj za odgovore, veliko metod sem že poizkusila, nekatere pa še bom!
Kljub temu, da sem mamica drugemu otoku in da sem v zrelih letih, še vedno mislim, da bi morale stvari potekati hitreje, no pa si bova vzela še malo časa, jaz pa se bom tudi potrudila in ne bom kar naprej mislila na najslabše stvari.Zal živim 60 km od Ljubljane in bi se težko udeležila srečanja na Vojkovi, bom pa še enkrat prebrala toplo knjigo Materinstvo in dojenje od srca in Vašo spletno stran!
Lep sončen dan želim vsem skupaj!