obsesivo-kompulzivna motnja
Spoštovani!
Stara sem 25 let.
Pred približno letom dni sem dobila diagnozo OCD. Značilnost motnje so obsesije in kompulzivno vedenje zlasti izvajanje ritualov. Približno tri mesece jem Zoloft 200 mg/dan, stanje se je močno popravilo. Seveda pa si pri teh letih že močno želim zanositi in vas zato prosim če mi lahko poveste kako je z zdravljenjem takšne motnje med nosečnostjo. Ali lahko pride do kakšnih komplikacij, kolikšne so možnosti, da ne pride do splava, saj je le ta, kolikor vem, zelo možen, tako zaradi samih simptomov in napetosti kot tudi zaradi zdravil?
Kdaj mi svetujete nosečnost oziroma ali mi jo odsvetujete?
Hvala lepa, Brigita.
Spoštovana Brigita,
načeloma v nosečnosti zdravil posebej ne priporočamo, posebno ne viskuih doz, s katerimi se običajno zdravijo obsesivno-kompulzivne motnje.Svetujem vam, da najprej dokončate zdravljenje,ki bo trajalo da bi dosegli uspešno remisijo najmanj eno leto, potem pa si omislite naraščaj, časa imate še vsekakor na pretek.
Spoštovani mag. Rejec!
Zelo sem vam hvaležna za vaš odgovor.
Prosim vas, da me ne razumete narobe a takšne odgovore sem že dobila in tudi zdrava pamet govori, da je pač potrebno storiti vse, kar se da za svoje zdravje saj s tem nudiš otroku boljše pogoje za njegovo zdravo razvijanje.
Želela pa sem od vas izvedeti, kaj bi se zgodilo, če zdaj zanosim.
Ali moja motnja terja splav?
Ali mi bo dovoljena, če bo potrebno seveda, vsaj majhna doza Zolofta?
Ali me ta motnja naredi za nesposobno mater?
Ali me zdravila kot je Zoloft (200mg/dan) naredijo za nesposobno mater?
Zavedam se, da imam še veliko časa, vendar pa ga ima moj partner malo manj saj ima že čez 30 let in si otroka zelo želi.
Z moje strani pa me muči tudi strah, da se bo morda čez nekaj let moje stanje poslabšalo in takrat sploh ne bo več možnosti za naraščaj. Zato menim, da je bolje, da bi zanosila zdaj, čeprav se moram v tej situaciji seveda zavedati, da izbiram med mojimi željami in otrokom, kateremu lahko zdravila kot je Zoloft škodijo. Veliko sem se pozanimala o škodljivosti Zolofta in zaenkrat med strokovnjaki prevladuje mnenje, da ni nevaren za otroka. Na tej predpostavki in na omenjeni skrbi, da bo kasneje še težje, sem se zaenkrat odločila za otroka. Seveda pa, kot vidite, nameravam še nekaj časa zbirati mnenja.
Za vaš čas se vam najlepše zahvaljujem. S spoštovanjem, Brigita.
Spoštovana Brigita,
prav imate, obstajajo študije, ki dokazujejo, da je nosečnost ob sočasnem jemanju zaviralcev prevzema serotonina relativno varna, vendar bo šele večje število tistih, ki se za to hote odločijo, premaknilo statistične vzvode za sprenembo doktrinarnih pomislekov., ta čas pa tveganje ostaja.