obroki-lepo prosim za ideje
Drage mlade mamice, tudi mi imamo hude probleme glede prehrane.Moj sinek ima alergijo na mleko, jajce in žitarice, le pira in koruza sta o.k.Lepo bi prosila za kakšen recept, ker sem že čisto brez idej.Posebej bi prosila KOKI če bi mi zaupala kako dela mufine iz riževe moke in banane.
Kakeršna koli ideja mi bo prišla prav.
Hvala
Draga vanja ,
ali riž lahko ? ker potem lahko kupiš celiakaško moko , ki je sicer zelo draga , a se da lepo speči piškote, kruh, palačinke,..Jaz kupujem Sahar mix b .
Masleno testo za kifle : 30 dag moke, šč.soli, sladkor , cca 15 dag margarine (brez ml. beljakovin). Dobro pregneti , po občutku dodaj še moke, če je presuho testo , malo mleka, ki ga lahko. Narediš kifle, pečeš cca 15 min. 180¸stopinj. Na koncu jih povaljaš v mletem sladkorju.
Bonboni : sladkor rastopiš v ponvi. Pazi se hitro prismodi . Nonstop mešaj . Ko je tekoče, zliješ na plitev krožnik in počakaš, da se ohladi. Potem s težavo odlepiš od krožnika in nalomiš . Malo mase na mali žlički pa je lizika.
PREVIDNO ; DA SE OTROK NE OPEČE ! Stopljen sladkor je zelo zelo vroč.
L.P. meta
Pozdravljena
Tole je sicer po receptih Dietne posvetovalnice in malo prirejeno, vendar so na nekatirih mestih napačne količine-po mojih izkušnjah.
1 zrela babana
1/2 skodelice sladkorja
1/4 skodelice olja (čisto sončnično)
1/3 riževega ali sojinega mleka
2 skodelici riževe ali celiax moke(lahko tudi pšenično)
1 jedilna žlica pecilnega praška
cimet po okusu
Zmešaš olje, banano, mleko, sladkor
Posebej zmešaš vse ostalo in nato vse skupaj. Jaz velikokrat dodam še več mleka, da dobiš gosto, tekočo zmes, drugače je presuho.
Pečeš na 200 stopinjah cca 45min.
Jaz navadno po občutku dodam 1 korenček(čudno-a super) ali jabolko, zamrznjene cele borovnice in včasih 1 pest ovsenih ali pšeničnih kosmičev(popijejo odvečno vlago). Vedno jih pečem v najmanjših modelčkih in to je ravno količina za 24 kosov. Merica mi je jogurtov kozarček.
Pa še tale moj izum-pita. Je odlična zadeva za na pot ali zajtrk, pečem namreč zvečer.
200g moke
60g margarine(navadno Vitaquell-Vitagen bio)
15g svežega kvasa ali 7g suhega
50g sladkorja
riževo ali sojino mleko
jabolka
Zmešaš moko, margarino in sladkor. Posedej v toplem mleku stopiš kvas in ga dodaš moki. Gneteš in postopoma dodajaš mleko(toplo) toliko časa, da dobiš voljno testo. Pustiš počivati 30 min.
Jabolka oliupiš, naribaš, jaz jih včasih že malo dušim na olivnem olju-da se bolj razpustijo.
Testo daš na dva dela in oblikuješ krog(tortni model) nanj naložiš jabolka-ne vroča in nato pokriješ z drugo polovico testa. Ob robovih stisneš z vilico, po sredini pa nekajkrat prebodeš. Uporabljaj peki papir
Pečeš na 180 cca 25 min.
Testo razvlečeš kar z rokami.
Moram pa priznat, da mi še sedaj zmeraj vse ne rata(vizuelno), je pa vedno okusno.
Srečno