Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Obrazna bolecina in razlaga CT

Obrazna bolecina in razlaga CT

Spostovani,

Vljduno vas prosim za vase mnenje v zvezi z obrazno bolecino, ki me spremlja ze priblizno dve leti. Gre za topo bolecino na desni strani, v blizini nosu. V tem casu sem ze veckrat obiskala zobozdravnico, napravljen je bil ortopan in lokalno slikanje zoba, a zobovje je sanirano (dve plombi na 5 in 6). Bila sem tudi pri zdravnici, opravila RTG obnosnih votlin, z izvidom bila pri Orl a specialist ni ugotovil posebnosti. RTG je taksen: frontalna sinusa sta slabse transparentna, desno se nakazuje zracno tekocinski nivo. Manjsi zracno tekocinski nivo je viden tudi v desnem maksilarnem sinusu, sicer sta oba maksilarna sinusa slabse transparentna, lahko zadebeljena sluznica, v sfenoidalnem sinusu zracno tekocinskih nivojev ne vidim. Diagniza specialista Orl je bila glavobol, ki pa ni sinusogenega izvora. Res je, da se srecujem z glavoboli, vendar se vedno mislim, da ti dve bolecini nista povezani. Specialist Orl je predlagal obisk nevrologa, kjer sem tudi bila, opravljen je bil CT glave, brez posebnosti. Ter EEG, ki je bil lahno abnormalen zaradi nekaj alfa-theta aktivnosti spredaj, ki se pojavlja med HV in IFS in se redko siri tudi v frontotemporalne areale. EEG govori v prid vasomotornega glavobola. Indiciran mi je bil Topamx, ki ga pa nisem pricela jemati, zaradi stranskih ucinkov (oziroma vzela sem enega). Kot sem ze napisala sem mnenja, da sta pri meni glavobol in obrazna bolecina dve razlicni stvari. Pri glavobolu si pomagam z Nalgesinom. Obrazna bolecina je pa bolj kot ne vseskozi prisotna. Kaksen dan ne, kaksen dan zelo mocna, pa spet po nekaj dni po malem, toliko da cutim in ti intervali se izmenjujejo. Ponoven pregled na Orl imam junija. Vljudno Vas prosim za mnenje, kaj Vi kot specialist menite ali je bolecina sinusnega izvora?

Za Vas cenjeni cas in odgovor se Vam najlepse zahvaljujem.

Spoštovani,

Za začetek – RTG obnosnih votlin je nezanesljiv in se ne uporablja več, saj je tudi CT obnosnih votlin dobro dostopen in nam pokaže skoraj vse.

Obrazna bolečina je lahko povezana z nosom in sinusi v naslednjih primerih:
– koščena špica (spine) na nosnem pretinu, ki je v stiku z nosno školjko – to se vidi na CT obnosnih votlin in ob endoskopiji nosu.
– kronično vnetje sluznice nosu in obnosnih votlin, kar se vidi na CT obnosnih votlin in ob endoskopiji
– alergijsko vnetje sluznice nosu – alergijski rinitis
– tumor nosi ali obnosnih votlin – tudi to se vidi na CT.

Torej ORL specialistu pokažite CT slike glave (upam, da so dovolj natančne tudi v predelu obnosnih votlin), potrebna je tudi endoskopija nosu in šele nato lahko poda dokončno mnenje.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close