Obrazložitev izvidov
Pozdravljeni,
Moji hčerki trenutno stari skoraj 4 leta so pri pol leta starosti ugotovili alergijo na kravje mleko in od takrat se držimo stroge diete brez kravjega mleka in redno hodimo na alergološke preglede.
Krvni izvidi so skozi čas sledeči:
1.10.2008: Specifični IgE na kravje mleko 1,85 kU/L (razred 2)
7.4.2009: Celok. IgE: 29, IgE mleko: 1,16
11.12.2009: Celok. IgE: 28, IgE mleko: 0,88
18.10.2010: Celok. IgE: 48, IgE mleko: 1,00
22.4.2011: Celok. IgE: 43, IgE mleko: 0,84
11.11.2011: Celok. IgE: 109, IgE mleko: 1,30
Na zadnjem izvidu je zaključek, ki pravi, da glede na to, da so nizki specifični IgE na kravje mleko, bi pri deklici izvedli provokacijo s kravjim mlekom.
Moje vprašanje je, kako je možno, da so se sedaj odločili za provokacijo, če testi kažejo, da je alergija na mleko celo višja kot 2,5 leta nazaj. Ali prav razmišljamo ali ne razumemo dobro izvidov? Ali je možno, da se je alergija kljub dieti »povečala«?
deklica je starejša.
nam so prvič delali provokacijo na pozitivne izvide pri 3 letih, drugič 5 letih.
itak so obakrat bili pozitivni. zaradi mejne starosti se po moje odločajo za izvedbo provokacije. menda nekateri kljub poz. izvidom lahko uživajo KM. sama z tem nimam nekih izkušenj, razen da smo na meji in ja postopno kako stvar zavžijemo. ma mi smo sedaj precej starejši.
sicer pa ste imeli na začetki še višje vrendosti in te vam skozi obdobja nihajo. raste vam celokopuni IgE, ta pa pomeni da je od zadaj še kaj druga. spec. IgE na KM imate sedaj 1,30, celokupnega 109.
če se ne motim se za neg. smatra pod 0,5, tu nekje smo tudi bili mi, ko so nam dali izvid da lahko postopno uvajamo KM. za provokacijo pa smo imeli precej višje vrednosti.
glede provokacije nimate kaj zgubit, razen do tri dni bivanja v bolnišnici. nekje tri dni bi naj trajali naši testi, ma so s eprvič zaključili po 100 ml mleka, to je po pol dneva. drugič ko smo imeli nadzorovano z placebom pa drugi dan po 100 ml. ker so prvi dan dajali placebo, drugi dan pa KM. če bi bila provokacija z KM uspešna, brez reakcije, bi tretji dan dobili še mlečni zajterk.
Pozdravljeni,
z dvomesečnim sinom sva bila 12. decembra v bolnici zaradi suma alergije na kravje mleko in atopičnega dermatitisa. V bolnici sva preživela eno noč da so naredili krvne teste in teste blata ter urina.
Diagnoze so atopični dermatitis in alergija na kravje mleko, vendar pa papirje iz komisije z Ljubljane še čakamo.
Vprašanje se glasi oziroma vas prosim za pomoč branja izvidov, namreč njegova doktorica je omenila, da naj alergije sploh ne bi bilo pa vas prosim za pomoč:
– zvidi vode so bili negativni
– F-kri-vzorec 2: neg
– p-lge celokupni 1,20 IU/ml
– P-lge mleko <0,10
– F kri vzorec 1: neg
Zanima me vaše mnenje ali je to alergija ali ni na kravje mleko? Otroka sem imela 14 dni na Allernovi, sedaj pa sem poskusila z navadnim mlekom, pa moram reči da je stanje v redu. Dojiva se ne več.
Hvala za pomoč in odgovor.
Lep pozdrav,
Špela Mencinger
če so vam v bolnici rekli da je alergija na KM kljub tem vrednostim, pol se držite navodil. sem pa ravno pred dnevi dobila izvide od druge, ki je bila na testih zaradi potencialne alergije, in je mejna vrednost 0,35. kar je nad tem, se smatra da je poz., kar pod tem menda lahko uživajo.
so pa nam že pri prvi pred leti rekli, da tudi če ne morejo potrdit alergije z testi in so težave, pol naj tiste hrane ne uživa ali pa naj bomo previdni.
izvida F- kri 1. in 2. vzorec, sta izvoda obeh vorcev blata in sta za kri neg., kar pomeni da v blatu ni bilo krivi.
po moje je smiselno se ravnat po navodilih zdravnika, precej je odvisno od tega kaj piše v odpustnici. na komisijo pa gredo papirji le zaradi predpisovanja mleka na Rp, v vašem prim. Allernove. Vsaj po mojih izkušnjah je tako. razen če ste še na porodniški in ste vlagali tudi za to.
Pozdravljeni,
najlepša hvala za odgovor. Po kolikem času pa naj bi se pokazala alergija ponovno če poskusim z navadnim Novalacom in če bi bilo to to? Verjetno bi se videlo že po prvi flaški????
Ali je možno na podlagi omenjenega izvida zaprositi za podaljšanje porodniške če se stanje ne bi izboljšalo?
Hvala in lp,
Špela
ker nisem zdravnik ne bi sodila kdaj dat in kdaj ne mleka, ma itak sta še toliko majhna da raje ne. če se tudi dojita, pol v prim. alergije na kravje mleko lahko to nadaljujeta le da greš ti na strogo dieto. pa pol preizkušaj kako bo reagiral na mleko tako da ga ti zavžiješ.
mi pa smo pri prvi imeli toliko burne reakcije že ko sme jaz kaj pojedla, da si v drugo nisem upala nič brez “zelene luči” zdravnikov.
sicer pa ja, lahko se dat vloga za podaljšanje in zraven kopije teh izvidov, ma to daješ mesec pred potekom, tako da do takrat se bo še marsikaj spremenilo.
Pozdravljeni!
Tudi jaz bi prosila za obrazložitev izvidov krvnih testov na alergije. 7-mesečna hčerka je imela hudo urtikarijo, v bolnici so nam naredili krvne teste, dobiva aerius in medrol.
Pediatrinja nam je rekla, da so testi pokazali le alergijo na kravje mleko, v takih primerih se svetuje tudi, da se ne jé tudi jajc. Na izvidih so pa napisane naslednje vrednosti:
crea 18 – 6,5
L 8.6
HS 119
cel IgE 35,8
spec. IgE KML 3,06
jajca – ne
Testi da so bili delani na pšenico, sojo, kml, arašide in jajca. Sedaj imamo strogo dieto (brez kml in jajc, mleko so nam menjali na Allernovo), a so se hčerki danes spet pojavili izpuščaji (urtika), mogoče ker je včeraj zvečer jedla kašico z glutenom (milupina bio žitna kašica 7 žit, ki vsebuje pšenični drobljenec, ovsena moka, rženi drobljenec, koruzna moka, ječmenov drobljenec, proseni drobljenec, riževa moka, vitamin B1). Je možno, da je preobčutljiva na žita, četudi krvni testi na pšenico tega niso pokazali?
Vnaprej hvala za odgovor.