Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Oblika glavice

Oblika glavice

Pozdravljeni, imam nakej vprašanj.

1. Imamo sinčka, star je 3 tedne. Porod je bil težak, porodna teža 4800g , dolg 55cm. Velilost glavice izmerjena 35 ozm 36cm (obe meri imam zapisani v materinski knjižici).
Fantek sicer lepo raste, trenutna teza je 5550g. Na glavici je imel hematom, ki pocasi plahni.

No. Zdaj smo otipali, da je na robu teg hematoma ostal lot nekakšen grebenček, dolg kake 3 prste. Je možno to posledica hematoma in se bo popravilo?

Sin je imel po porodu precej koničasto glavo, seveda se je počasi uredila. Se mi pa vseeno zdi, da ni tako lepe oblike, kot je bila.pri prvi hčerki. Ne vem več ali sem le totalno paranoična in vidim stvari, ki jih dejansko ni. Pripela sem sliko, ker mi ne da miru. Je oblika glave vredu?

Sin ima tudi precej težav, saj ocitno poje kar precej zraku pri hranjenju. Sicer je polno dojen in se lepo pristavi. Je pa po podoju potrebno tudi do dvakrat ali trikrat podreti kupcek, ima pa tudi vetrove (včasih se zaradi tega tudi zbuja). Kako mu lahko pomagam?

Hvala za razumevanje,

Ker je bil novorojenček dokaj velik otrok, ki je moral skozi ozek porodni kanal, se je morala glavica stisniti, s tem se je malce razoblikovala, posledica je najverjetneje tudi kefalhematom. Zadeve se počasi resorbirajo, popravijo in nekako do 2. ali 3 meseca se kefalhematom do konca resorbira in glavica lepo oblikuje. Po slikah, ki ste jih poslali, nisem pa jih objavila, je glavica lepe oblike in kaj pomembnega ni videti. Tudi grebenčki so ali del normalne kosti ali del hematoma, ki se organizira, kot pravimo (procesi razpadanja krvi v hematomu).
Nekateri dojenčki hlastajo pri sesanju, zato popijejo tudi več zraka. Kaj drugega kot podreti kupečk med dojenjem in tako sprostiti pritisk v želodcu, ne morete. Pomembno je, da je sit in da dobro napreduje.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close