Najdi forum

Obisk-Orhideja…

Pozdravljene
No, danes sem končno bila v pekrah, kjer sem obiskala fanta, kateri ima tudi portal orhideja.com. Ja, slikice tam so zelo lepe, realnost kar precej drugačna. Saj ne bom rekla, orhidej je bilo veliko, zelo malo jih je cvetelo, tistih par, kar je bilo lepih, niso naprodaj, so njegove. Sedaj je sicer kupil nekaj orhidej, katere opazuje in čaka, kaj bo iz njih. Jaz sem sicer kupila eno orghidejo za 900 sit, sedaj bom pa vidla. Je pa vsekakor res, da imajo orhideje pri njem, čisto drugačno nego, kot npr. v Obiju. On jih neguje s srcem in veliko tudi ve o njih.
Vse skupaj pa ima kot v nekem zimskem vrtu, precej ozko in precej na tlačeno. Upam, da bo čez čas tam lepše, ko bo vse tisto zelenje, ki ga ima tam in tega ni malo, tudi zacvetelo. Se pa vidi, da je vse skupaj še čisto na začetku.
lp
Mojca

Ker si ravno omenila Obi. Moja orhideja kupljena tam (beli cvetovi z roza sredinico) je bila tudi precej poceni (še dva tisočaka ne), pa cveti že petič v dveh letih, vsakič ima precej cvetov – enkrat jih je imela tudi 17 – trenutno samo 15 ;-)). Hočem reči, da s temi kupljenimi v Obiju očitno tudi ni nič narobe.

Če želiš si jo lahko ogledaš tukaj (obijevo orhidejco – slika sicer ni prav posrečeno zadeta – bom probala še enrkat poslikati da bo bolj vidna njena lepota ;-)) ):

Fantu pa želim veliko uspeha z vzgojo in seveda s prodajo! Tebi pa naj tudi lepo reste!

Ne, saj nisem hotela zdaj kritizirati ali Obi ali Fanta, vse je lepo in prav. Same orhideje resnično zahtevajo pravilno nego. Vesela sem, da ti lepo cveti, jaz osebno sem kupila eni sosedi tudi orhidejo v obiju, sebi in njej. Pa ima njena sedaj že ta peto vejico s cvetovi, kajti ponavadi so take z dvema hudo drage, moja pa je že zdavnaj crknila 🙁
LP

POgledala sem slikico in kaj naj rečem drugega kot samo to….HUDO ČEDNO IMATE NA OKNU….:-)
Povej mi, v čem jih imaš posajene. Vidim, da je kozarček, samo tisto na podnu pa ne znam razločiti, tisto belo in potem naprej, ali je zemlja ali lubje.
Zelo lepo in hvala
Mojca

Krasni orhideji. V čem jih imaš posajeni? Kaj pa drenaža za odvečno vodo? Izgleda res super, pa orhidejam tudi paše, da so v prozornih posodah.

LP
M.

<http://milamay.moj-album.com/>

Ja, te “vaze” sem slučajno enkrat trofila v naši lokalni vrtnariji. Spodaj je nasut pesek (tudi kupljen v vrtnariji). Pazim, da jih malo zalivam (včeraj sem jih bolj natančno pogledala in opazila da verjetno celo premalo – listi so bili precej oveli videti – no vsaj upam da je samo to), da voda ne bi slučajno stala. Posadila sem jih v substrat za orhideje – kupljena že pripravljena mešanica. Morda je tudi lega pomemba – vzhodno okno, čeprav jih ima soseda vizavi mojega okna torej je okno zahodno, pa ji tačas prav tako čudovito cvetijo.
Glede steklenih posod – v revijah vidim vedno posajene v prosojne posode, meni se zdi tako nobel ;-)). Je pa ravno včeraj kolegica izvedela v eni od ljubljanskih cvetličarn da steklene posode bojda dolgoročno niso primerne za rože (zakaj ne vem). No, ta ista cvetličarka ji je pred časom povedala da mi bo zamija gotovo preminila ker sem jo presajala – hja, zamija še vedno veselo živi in celo raste ;-)). Kaj pa vem, po mojem je vse odvisno od sreče pri tehle naših ljubih rož’cah.

Lepo pozdravljene!

O orhidejah se zadnja leta dela velik pomp in o njih je bilo prelitih že veliko količin črnila in natipkanih na stotine besed.

Sama vedno pravim, da so orhideje rastline za v rastlinjake in nikakor ne za na okensko polico.
Seveda govrim o rastlinah, ki niso preišle iz pod prstov dolgoletnih žlahtniteljev in genetičarjev. Če pa govorimo o Phalaenopsisu sp., Cymbidumu sp. in podobnih, pa je čisto lepo, če jih kupite namesto šopka za na mizo.

Orhideje so zelo zahtevne rastline in sama sem na začetku svojega razkrivanja njihove skrivnosti, čeprav se z njimi ukvarjam že vsro let. Moja zbirka šteje lepo število primerkov in diploma na temo orhidej tudi ni kar tako, pa vendar vedno pravim, da o njih nimam pojma. Trenutno bi lahko na dva, morda tri prste, maksimalno, preštela ljudi v Sloveniji, ki imajo o teh rastlinah res nekaj znanja.

Orhideje so velik hit, prav zaradi svojih velikih in pisanih cvetov. Po zadnjem hitu mode jih oblikujejo žlahtnitelji in jim vlivajo modne barve, tako se jih letno proda na trgih širom sveta neprecenljive količine. Nekateri čudovito služijo na naš račun 🙂
Največkrat se prodajajo z namenom, kakor sem že povedala, zamenjava za rezano cvetje. Toda pri nas še nimamo takšnega razmišljanja, dekleta in žene še vedno geldamo na lončnico, kakor na objekt, ki mora in mora nenehno cveteti, tudi sama sem takšna.
Cenene vrste, ki se masovno proizvajajo in forsirajo s hranili, da zacvetijo v točno določenem času, so velika trgovska niša, vse bolj poslovnih vrtnarjev, predvsem Nizozemskih. Miljone in miljone kvadratnih metrov, pod steklom je namenjenih orhidejam, ki so namenjene na tržišča širom sveta, v vsemogoče nakupovalne centre in cvetličarne. Rastline so forsirane s hranili imajo točno določene količine svetlobe in nenehno kontrolirano vlago. O njih so Nizozemci razvili vrsto študijev in jih imajo pod kontrolo od celice, pa vse tja do bujnih cvetov nanizanih na velika in močna cvetna stebla.

Takšno rastlino dobimo v naš Obi, Bauhaus, Baumax, Merkur, cvetličarne… kamorkoli. Rastline doživijo najprej transport, ki ni vedno najbolj ugoden zanje. Naši uslužbenci jih še malo prehladijo, preden jih zložijo iz mrzlih skladišč na police, potem pa jih vse bahajoče, pokupimo mi.
Rastlino prinesemo domov in ji nudimo razmere, ki se nam zdijo zanjo najbolj primerne. Postavimo jih na okno, saj vemo, da rabijo svetlobo, zalivamo jih vsak drugi dan, saj rabijo vlago. Čez čas, ko takšna rastlina začne propadati, pa se vprašamo, kje smo delali napak.
Pa morda celo nismo, saj smo tudi nekateri, ki vemo, da se orhidej ne zaliva, ki vemo, da morajo imeti svetlobo, pa ne sončne pripeke, ki vemo, da morajo imeti visoko temperatro, pa ne biti nad radiatorjem, ……..ampak naša orhideja je vseeno umrla.
Zakaj neki?
Dobava točno določenih hranil ji je bila okrnjena takoj, ko so jo dali v zaščitno folijo in jo poslali na trg, prahladi na poti, močno zalivanje v trgovinah in z njim pogojene glivične bolezni, prehladi od trgovine na dom,….Samo en od teh razlogov je dovolj, da nas ima rastlina pravico pustiti na cedilu.
Zato si nikar ne ženite k srcu, če vaša rastlina ni preživela, pač ste imeli večjo smolo, kakor soseda 🙂

Jaz kopujem orhideje od zbirateljev in neposredno iz vrtnarij, kjer se z njimi ukvarjajo ne pretirano trgovsko. V tujini imajo takšnih vrtnarij resnično veliko. Navadno so to zbiralci, ki jih je strast do teh prečudovitih rastlin preveč zavedla, zato še kakšno od teh prodajo. Seveda sedaj govorim o rastlinah, ki so osnovne vrste, sorte ali naravni križanci in ki jim na koncu imena ne piše F1 hibrid. Toda te rastline nikakor niso namenjene za v naša domovanja, ampak za lepše, ali nekoliko manj umeteljno narejene rastlinjake.
Zgorej sem prebrala post o fantu v okolici Maribora, ki prodaja svoje rastline iz natrpanega in necvetočega rastlinjaka. Fanta ne poznam in zanj nikdar še tudi slišala nisem, čeprav se veliko družim v društvih na koncih, kjer se zbiramo orhid fan-i :), pa vendar hočem povedati, da bi njegovo rastlino imela mnogo raje, kakor pa orhidejo iz trgovskega centra, pa naj bo to katerikoli center, ali cvetličarna, toda nikakor je nočem po pošti, ker to prinaša druge velike slabosti.
Da se je nekdo lotil projekta, da nabavi nekaj vrst orhidej in jih da v svoj mini rastlinjak, ter se zraven še ubada s prodajo, je verjetno o teh rastlinah moral veliko prebrati, se naučiti in osvojiti vsaj osnove, saj bi bilo njegovo tveganje v nasprotnem primeru preveč veliko, se vam ne zdi? Po vsej verjetnosti te rastline niso namakane v raznorazna gnojila in škropiva, ampka jih nekdo neguje z ljubeznijo in trdo roko. Takšne rastline so veliko bolj trpežne. Seveda se o fantu lahko popolnoma motim, kakor sem rekla, ga ne poznam in ne vem kako dela z rastlinami.

Pa še nekaj kratkih nasvetov za vzgojo orhidejc doma.
Phalaenopsis-i imajo zelo radi prozorne lončke, saj njihove korenine sodelujejo v procesu fotosinteze. za druge vrste to ni pomembno. Substrat naj bo zračen in rahel. Najboljše je lubje borovcev, plutovcev, dodan pa šotni mah in morda samo za pljunek komposta, res malo, zelo, zelo malo, ali celo nič! Ker je takšno mešanico res težko dobiti, se ji najbolj približuje kupljeni substrat za orhideje, od firme Comopo Sana. Pa nočem delati reklame, toda preizkusila sme že vrsto takšnih in drugačnih traparij.
V to mešanico posadimo našo rastlino. Preglejmo, da so na rastlini samo zdravi organi, vse kar je bolnega in sumljivega odstranimo in takoj napršimo s fungicidom. Pustimo, da se rastlina posuši in jo posadimo. Zalijmo še z mešanico fungicida in pustimo rastlino na mestu z veliko svetlobe, nikakor pa ne direktnega sonca. Poleti jih lahko imamo zunaj v senci krošnje dreves. Sončni žarki jih nikakor ne smejo dobiti, saj bo rastlina na tistem mestu ožgana in lahko celo porpade.
Zalivamo jih enkrat na dva tedna. Vso vmesno obdobje, pa rastline le pršimo s postano, prekuhano vodo, še bolje deževnico, ki naj bo sobne temparature. V dobi rastli rastline tudi dognojujemo z dušikom, kasneje pa s fosforjem, ki pomaga cvetenju. Ko rastlina zacveti, jo pršimo le po listih. Po cvetenju cvetno steblo odrežemo med 6 in 7 nodijem. Od tukaj bo pognalo novo cvetno steblo in rastlina bo ponovno zacvetela. To naredimo le nekrat, potem nasednje cvetno steblo odstranimo, da rastline ne izčrpamo pretirano in nam ne propade, ali daljše časovno obdobje ne vzcveti.

Trenutno se ne spomnim več kakšnega pomembnega nasveta, toda če vas še posebaj kaj zanima, pa mi lahko tudi pišete na mail: [email protected]
Kadar bom imela čas, vam bom rade volje odgovorila.

Lep pozdrav, Aleksandra

Bravo Njami!!!!
Ti si faca na kvadrat – zelo lepo napisano!
Bom sprintala in še kdaj prebrala.
Hvala za prispevek!
LP
d.

p.s.: sama o orhidejah nimam pojma – vesela sem da moje živijo in rastejo.
Sicer pa rožice res niso dolgega veka – če upoštevamo še dejstvo da so cenejše kot šopek, bi si jih pa morale res večkrat privoščiti.

Tudi jaz bi rekla hvala za tak obširen članek. Ampak o tem fantu nisem hotela pisati, da bi ne bilo kaj narobe. Mislim, da je tudi on preštudiral marsikaj, drugače ne bi odprl svojega portala in spletne strani. To da je rastlinjak necvetoč je pa zaradi tega, ker je sedaj orhideje kupil in spremlja njegovo rast. Na marsikateri je bila vidna vejica iz katare bodo zrastli cvetovi. Ta fant ima pojma o orhidejah in živi z njimi z dušo in srcem, pa če je komu všeč ali ne.
Mogoče ga tudi poznaš, samo nisem hotela o njegovem imenu pisati tu gori.
lp

Saj Njamin članek ni letel na tega pridnega fanta – sem prepričana da ne. Lepo je orisala situacijo kakršna pač je v naših instant cvetličarnah ala Obi in kako je potem, ko rožico prinesemo domov. Jaz sem njeno pisanje vzela bolj kot tolažbo, če mi kakšna rožica umre.

Fant ki goji orhideje mora o tem že imeti nekaj pojma, kolikor sem sama prebrala o teh rastlinah moraš imeti ogromno potrpljenja in znanja za takšno početje. Seveda stvar zahteva svoj čas in lepo je, da se sploh kdo loti takšnega podviga. Sem prepričana da mu bo uspelo!

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Hej pozdravljene!

Če je komu zvenelo, da blatim, fanta, ki ga niti ne pozmnam, naj moj sestavk prebere še enkrta, kajti celo poudarila sem, da bi jaz zagotovo raje pri njamu kupila rastline, če bi jih imela namen gojiti naprej, kakor pa v drugih komercialnih prodajalnah.

Ne cvetoči rastlinjak……še preveč dobro poznam to stvar in morete vedeti, da različne rastline, cvetijo različno obdobje.

Lp,

Aleksnadra

New Report

Close