Obdukcijski zapisnik otroka – ga lahko zahtevam?
Moj mali je umrl konec leta v ljubljanskem kliničnem centru. Približno tri tedne po smrti sem na njihovo pr-službo in na oddelek, na katerem je bil, naslovila elekktronsko prošnjo za poročilo in že naslednji dan so mi odgovorili, da mi ga bodo poslali takoj, ko bo narejeno. Slaba dva meseca po smrti so mi poročilo tudi dejansko poslali na dom, še prej so me o tem tudi elektronsko obvestili. Ni bilo potrebno nikakršno posredovanje ginekologa ali pediatra, postopek so izpeljali zelo korektno in kot vidim iz zgoraj opisanih izkušenj tudi dokaj hitro.
Pozdravljena!
Prvič sem rodila mrtvega sina v 40. tednu nosečnosti. Nekaj so zašlampali!
Niti odpustnice iz porodnišnice mi niso poslali. Po treh mesecih sem popenila in klicala na vse možne naslove in potem končno dobila odpusnico po pošti.
Dobila sem kopijo obdukcijskega zapisnika,v porodnišnici MB, full, full sem težila. Vsak dan sem klicala. Potem sem šla tja in zahtevala, da mi ga dajo in sem morala izpolnit nek obrazec v katerem sem morala navest zakaj ga rabim. Tako sem gnjavila, da so me že poznali po priimku.
Zakaj nisem mogla dobit originala pa ne vem. S kopijo sem se odpravila k svoji ginekologinji, da mi je vse razložila.
Kar vstrajaj, vem da boli, a kljub temu vstrajaj. Tako boš morda izvdela kaj je bil vzrok. Pri mojem malčku je bilo vse o.k. (zdravniki zašlampali).
V tretji nosečnosti, je v tretjem mesecu nosečnosti nehal bit srček. Morala sem na abrazijo. Obdukcijski zapisnik so mi poslali domov po pošti v kratkem hitrem času.
Vstrajaj!
Veliko sreče in lep pozdrav.
Po smrti otroka so me vprašali, če lahko z anjinim privoljenjem naredijo obdukcijo.Da.In želiva vedeti rezultate. Na posvetu nama je dr. povedala in razložila prve ocene, po obdukcijah na treh neodvisnih lokacijah (LJ-London in Washington) po 8cca tednih so prišli tudi rezultati oz množica ugotovljenih. Vzroka pa le niso našli, saj ga tudi ne morejo, če ni genetskih indikacij tri rodove nazaj.Na najino željo so nama poslali izvide , ki jih hranim bolj za svojo evidenco in da z njimi seznanim živeče zdrave otroke, ko bo prišel čas za potomstvo. Lahko je sklop naključij, virus toksoplazmoze za katerega do takrat nisem vedela, pa nezdrava prehrana in spet virus, pa izpostavljenost RTG, pa nekdanji Černobil je tudi pripomogel k porastu anomalij vidnih in nevidnih. Jaz ne bi ravno obtoževala zdravstva.Ob pametni debati lahko izveš vse, se informiraš iz strokovne literature, upoštevaš svoj prispevek, pa okolje in hitro najdeš cel kup možnosti in vprašajev. Genetika lahko samo pomaga odkrivati posledice, preprečiti jih ne more, svetujejo pri naslednjih nosečnostih, si ves čas rizičen, žal.
Torej : lepa in strpna beseda bo omogočila vse podatke, tudi pisno. Midva sva se med sabo že prej pogovorila, da bova SKUŠALA dobiti vse kar je možno toda ne z namenom tožariti nič krive zdravnike ginekologe, porodničarje in to sva tudi povedala svetovalki. Tudi oni so samo ljudje, niso čarovniki.
Pri naslednjih otrocih sem bila vsake 3 tedne na preiskavah, da ja ne bi bilo kaj narobe in sem hvaležna za to, še posebej dr.Šajini. Ko pogledam svoje sončke, mi pridejo kar solze v oči, vedno zmolijo na grobku našemu angelčku in živimo naprej z vsemi običajnimi težavami velikih družin. Srečno!