Obdukcijski zapisnik otroka – ga lahko zahtevam?
Jaz sem ga dobila, ga imam doma. Sicer sem ga dobila, ker sem hudo in hudo težila pediatru v bolnici in mi ga je potem zrihtal, poslal na dom.
Jaz mislim, da je to tvoja pravica, saj če bi ti naprimer umrla mama, bi ga tudi dobila. Ne vem zakaj ga pri otroku ne bi dobila. Je pa res, da moraš biti vztrajna in tečna, pa naj se še tako grdo sliši. Zahtevaj to, kar je tvoje še ostalo!!!!!!!!!!!!!!!!!
srečno
Odvisno od porodnišnice do porodnišnice.
Na obdukcijski izvid se čaka različno dolgo. Odvisno od starosti otroka oz. ploda in od preiskav, ki jih naredijo.
Nekje obdukcijski zapisnik dobi splošni osebni zdravnik, nekje ginekolog, spet drugje ga lahko zahteva genetik. Načeloma redkeje izročajo izvide v roke staršev.
Vse dobro,
SOlzice
Sem malo posrfala glede predpisov, prav zlahka ne gre, sumim da še ni podzakonskega predpisa, ki ga predpisuje 61. člen Zakona o zdarvstveni dejavnosti.
Tule (ne vem, če znam narediti link) je pravilnik o vodenju podatkov v zdravstvu, poglej 8.člen, ki govori o pravicah do vpogleda oziroma da to predpiše minister za zdravstvo. Med navedenimi podatki so tudi obdukcijski zapisniki.
Kaj več zaenkrat nisem našla. Morda pokliči na sodnomed. inštitut v Lj in jih vprašaj po zakonskih podlagah.
Želim ti, da bi čim prej prišla do dokumenta in veliko ljubečih ljudi okrog tebe!
Pozdravljena,
obdukcijski izvid otroka je izivid do katerega je opravičen vsak starš.To je temeljna pravica in načelo etike.
Res je, da se praksa razlikuje vendar na koncu naj bi vsi starši dobili v vpogled. oz. obrazložitev obdukcijskega izvida.
Kot smo že povedali – izvid naj bi dobil splošni zdravnik oz. ginekolog.In ga potem s starši pregledal oz. obrazložil rezultate preiskav.
V kolikšnem času? Odvisno kakšne preiskave so bile naročene. Lahko gre za preiskavo v teku dneva, lahko v teku tedna oz.meseca. Se zgodi, da pošljejo kakšne vzorce tudi v tujino.
Lahko se zgodi, da je obdukcij več, lahko se ustavi v administraciji ipd.
Na žalost.
Pozanimajte se v porodnišnici kjer ste rodili: kje so delali obdukcijo, kdo je naročil obdukcijo ipd.
Žal mi je, da se ob vsej žalosti in bolečini pojavljajo se takšne težave.
Vas pa razumem.
Vse dobro,
SOlzice
Jaz pa sem vprašala svojo ginekologinjo in je rekla, da imajo v Lj porodnišnici preveč dela z “velikimi” dojenčki, zato takšne male, kot je moja (20 tednov) prihranijo za pozneje. Rekla je da bi morala fajn težit, pa še potem bi dobila obdukcijske izvide šele čez kakšno leto. Ker pa je imela vozel na popkovnici, je vzrok viden in da pravzaprav nimam kaj spraševat, ker kaj več tudi ne bodo pogledali.
Me pa najbolj boli misel da še po osmih tednih moj otroček leži nekje v nekem hladilniku.
Veš kaj.Nama so rekli zdrav deček, le premajhen da bi preživel.Podpisala sva za obdukcijo in pokop na žalah, za histološki pregled pa ne, pa so ga vseeno naredili.Pregledali so vse, čeprav me je groza pomislit na obdukcijo, vendar vem, ker sem dobila obdukcijski list.Pregledali so tudi posteljico!
Ti kar vztrajaj, le da mislim, da po 8-ih tednih ni veliko možnosti.Kot sem že napisala, sem jaz dobila vse to 15 mesecev po porodu.Sicer pa obdukcijski list dobi tvoja G.Meni je rekla, da cca po 1 letu in res je bilo tako.
srečno in mir v srcu ti želim
škratek
Od moje smrti moje punčke je 2 meseca, pa tudi nisem dobila obdukcijskega zapisnika. Meni je moja ginekologinja rekla, da moram poklicati v porodnišnico in malo zatežiti, da mi ga pošlejo. Jaz ga nujno hočem imeti, ker res ne vem kaj je bilo narobe. Do sedaj še nisem poklicala ( še preveč boli), bom pa kmalu.
Škratek,
si kaj drezala ali si dobila papirje rutinsko? Saj bi tudi jaz rada imela obdukcijski list v rokah, to bi mi pomenil še en dokaz več, da je moj otrok obstajal in bil. Še en spomin. Če že vzroka ne bi našli.
Ne bi pa rada, da bi me to preveč obremenjevalo in tiščalo, če ga ne bi nikoli dobila. Sodelavka se še po desetih letih sprašuje, kaj je bilo narobe z njeno punčko. Takrat ji niso dovolili niti videti je, kaj šele obdukcijski list in pokop.
Kam pa kličeš? A ima mogoče katera telefonsko?
LP, mami 958
Mami, jaz sem bezala in na koncu izbezala.Jaz sem poklicala kar direktno na patologijo, pa so me oni usmerili naprej, tel.št.žal nimam več, ker sem tisti listek zavrgla, ker upam, da ga nikoli več ne bom rabila.Št. sem dobila na informacijah.
Vem pa kako je bilo včasih.Tudi meni Gašperja niso hoteli pokazat, so ga takoj odnesli in rekli, da je tako bolje, jaz pa sem se spraševala kakšen je le bil (kako grozen), da mi ga niso hoteli pokazat.Ampak takrat je bilo tako, žal.Na koncu sem le dobila zagotovilo sestre da je bil čisto normalen, brez napak, pač prehitro rojen(umrl je med porodom).
Tako da sedaj pri Binetu sem jim takoj na začetku rekla, da hočem otroka ob sebi, da nočem pomirjeval in če ga odnesejo bom vstala in šla za njimi.Malo so me čudno gledali, ampak Bine je bil z mano, zaspal v mojem naročju in se srkljal z nama še nekaj ur, predno so mi ga za vedno odnesli!
Bine je bil tako lep in v momentu me je spet stisnilo vprašanje, ali mu je bil Gašper kaj podoben.
Meni se zdi lepo, da v tujini otročke tudi poslikajo in če ne želiš tisti moment, lahko dobiš sliko pozneje, če pač želiš.Tega pri nas žal še ni, bi bilo pa dobrodošlo, saj bi bil to edini spomin na naše pikice!
srečno pri pridobitvi obdukcijskega zapisnika
škratek