Občutljiv zob
Pozdravljeni,
navajate občutljivostne reakcije zoba, ki so sicer v določeni meri popolnoma fiziološke torej normalne. Če je ta občutljivost izrazitejša na posameznem zobu, moramo odkriti vzrok. Največkrat je to razgaljen zobni vrat ali pa novo izdelana zalivka; kaj je pri vas vzrok, ne vem. Odstranitev zobne pulpe je skrajna rešitev in je ne priporočam, razen če ta občutljivostna reakcija preraste v vnetje. Zob brez pulpe je mnogo manj vreden kot tisti, ki ima vitalno pulpo in je lahko kasneje vzrok marsikaterih kroničnih težav.
Srečno.
Hvala za hiter odgovor. Zobozdravnica je rekla, da je vzrok v dlesni, ki se odmika od zoba. Zato mi je dala tudi neke vrste stransko zalivko, s katero naj bi občutljiv del zoba zaščitila. Vendar, kot sem že prej navedel, učinka ni. Po RTG sodeč pa je zob zdrav. Občutljivost pa je dejansko že bolečina. Zato tudi že kar nekaj časa tudi ne žvečim in ne pijem na to stran čeljusti… Ali tudi v tem primeru odsvetujete odstranitev živca? Katere kronične težave pa se lahko pojavijo in zakaj?
Lp
Pozdravljeni,
ja, odsvetujem vam odstranitev pulpe. Pri zdravljenih zobeh se pogosto pojavljajo vnetja ob korenini, kar pomeni, da moramo zdravljenje ponoviti ali zob odstraniti. Svetujem vam sredstva proti preobčutljivosti zobnih vratov (zobne paste), uporaba mehke zobne ščetke, prepoved umivanja zob v roku ene ure po hranjenju, omejitev uživanja citrusov, kislih jedi in pijače…vse kar velja za kislinsko erozijo zobovja…malo pobrskajte po našem forumu, pa boste našli, saj sem o tem že dosti pisala. Pri upoštevanju vseh teh navodil bi se moralo stanje izboljšati.
Srečno.