Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Občutek tujka v grlu

Občutek tujka v grlu

Spoštovani,
že nekaj časa me muči občutek tujka v grlu. Vse skupaj se je pričelo cca pol leta nazaj s pekočim jezikom in razjedami po njem. Prejela sem terapijo z Acipanom in Daktarin gelom, ki je to stanje skoraj v celoti saniralo. Nato pa se je pričel občutek tujka v grlu, ki še vedno vztraja. Bila sem na pregledu pri ORL specialistu, ki je nazadnje diagnosticiral GERB, terapije nisem prejela nobene. Ugotovil je tudi, da je sluznica ustne votline kronično vnetno spremenjena, atrofična, izsušena. Sama poskušam paziti kaj jem, vendar občutek, da je nekaj v grlu, ostaja.
Včasih se mi tudi uspe odkhrljati iz grla – in sicer gre za prozorno sluz, ki je, lahko rečem, lepljiva. Trenutno sem na terapiji z Nolpazo, 1 tableto na dan (14 dni). Mogoče se mi zdi, da te sluzi ni več toliko, je pa občutek, da je nekaj notri, vsak dan prisoten. Mogoče je najboljše še takrat, ko jem, takrat ne čutim ničesar, drugače pa vedno.
Sem že pošteno zaskrbljena, da se stanje nič ne izboljša. Kaj menite?

Hvala vam že vnaprej.

Spoštovani,

glede na dober odziv na inhibitorje protonske črpalke in glede na pregled ORL specialista je najverjetnejši vzrok refluks. Jemati morate odmerek 40 mg na dan vsaj 6 tednov, ob tem dieta in višje vzglavje. 4 ure po jedi ne smete ležati!

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni.
Hvala za odgovor. Terapija z Nolpazo ni obrodila sadov, saj se težave nadaljujejo. Občutek tujka v grlu je ves čas prisoten.
Opravila sem gastroskpijo, izvid sledeč:
Požiralnik: primeren lumen in peristaltika. Sluznica je normalna.
Gastro-ezofagealni prehod: EG stik na globini od vhoda: 40 cm; normalen sluznični prehod. Insuficienca kardije
Želodec: Primeren lumen in peristatika. LSuznica: korpus, antrun, neenakomerno pordela, mestoma granulirana, številni polipi, jorpus, polipi korpusnih žlez, velikost 2-5 mm, posledica terapija s PPI
Dvanajstnik: primeren lumen in peristaltika. Sluznica je normalna
Diagnoza: eritematozna gastropatija; polipi želodca; blaga insuficienca kardije

Predhodno je bil opravljen že tudi ORL pregled:
St. ORL: Otoskopsko:obojestransko b.p.
Endonazalno: manjša krista pretina v levo, brez funkcionalnih moten.
Eno in rettronazalno ni videti ev. patol. sekreta.
Sluznica ustne votline je kronično vnetno spremenjena, atrofična, izsušena.
Jezik, baza ust b.p.
VAlekuli in pirif. sinusa čista.
Glasilki gladki, fanatorno in respiratorno dobro pomični.
Na vratu palp.ni tipati patol.rezistenc.
DG: Pharyngolaryngitis chr. cath., GERB

opolnoma sem že obupana, osebna zdravnica pravi, da vse izhaja iz moje glave, da v glavnem ni nič. JAz pa čutim, da nekaj je. Kaj mi še lahko svetujete? KAkšen pregled še lahko opravim, da se bo zanesljivo videlo/vedelo, da ni nič nevarnega?
Eno mogoče neumno vprašanje: bi se pri gastroskopiji videlo, če je kah v grlu, kakšen, tujek, izrastek? Hvala vam za nasvete.
D.

Spoštovani,

Refluks imate dokazan in zagotovo prispeva pomembno k vašim težavam. Več kisline je tudi ob psihičnem stresu.
Občutek suhega žrela in suhih ust ter tujka je lahko zaradi:
– psihičnega stresa
– motenega delovanja ščitnice (osebni zdravnik naj preveri ščitnične hormone)

Za grlo je ORL pregled, med ezofago-gastroskopijo pa se gastroenterolog osreotoči na požiralnik, želodec in dvanajstnik.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close