Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Občasno pasivno kajenje

Občasno pasivno kajenje

Cigaretni dim … večni problem nosečnic … saj se z njim srečaš povsod …

Moram reči, da sem zelo pridna in sem po 10-ih letih opustila kajenje takoj ko sem izvedela za nosečnost … in mi gre zelo zelo dobro, saj me cigareti sploh ne mikajo … ravno nasprotno … smrdijo mi. Je pa problem ta .. pasivno kajenje …
Zadnje čase grem sicer zelo poredkoma ven pohajat … vendar … ko grem, je seveda prostor v katerem smo dokaj zakajen. Sicer se poskušam izogibati zaprtih lokalov, kjer je res cigaretni dim gost kot megla … samo .. Če dam recimo primer:
Ta vikend smo šli s prijatelji v eno restavracijo … in vsi trije so kadili (vključno z mojim dragim), vendar ker smo bili najprej v zelo velikem in prezračenem prostoru me niti ni motilo … ko pa smo se preselili v manjši predel se je seveda dim kar zgostil (čeprav niti ni bilo tako hudo) in sem že bolj čutila tisti neprijeten vonj.

Pa recimo ta vikend imamo neko srečanje v neki koči in se bo tudi po vsej verjetnosti kar na veliko kadilo, tako da se bom težko izognila udihavanju.

Me pa zanima … koliko to dejansko škodi otročičku? Se pravi le občasno pasivno kajenje … pa še to ne prav nevem kako hudo. Po mojem je nevarnost bolj približek 0 … ali se mogoče motim?

Kaj menite? In kako se ve izogibate tej nadlogi?

Lp, Bgv

Tudi jaz sem 12 kadila in si nisem zamišljala kavice brez cigarete. Zdaj pa… Ko sem zvedela za malo pikico, me je kar minilo. Še več, če gremo zvečer ven, obesim potem vsa oblačila na balkon, ker mi smrdijo. Mislim pa, da se cigaretnemu dimu ne boš izognila. Mi gremo pač manj ven, pa še to izberemo kak drugi lokal, kjer se manj kadi.
Pasivno kajenje ni ravno balzam za otročka, vendar se mu v določenih primerih ne boš mogla izogniti. Verjetno ne bi smelo biti nič narobe, če boš občasno v prostorih, kjer se kadi.

Ne vem ti povedati, koliko pasivno kajenje skoduje v nosecnosti. Najbrz se sama stroka ne ve tocno. Moje osebno mnenje je, da najbrz veliko bolj skodi kot koristi.
Odkar sem sama noseca (12. teden) se raje izogibam zakajenih lokalov in zahajam samo se v en lokal v Stari Ljubljani (Julija), kjer imajo te stvari lepo urejene (locen kadilski in nekadilski del, pa kadilci so pri glavnih vratih in gre dim lepo ven na ulico). Imam pa najbrz sreco, da nihce od mojih sorodnikov in prijateljev ne kadi (hvalabogu).
Glede kadilcev za tvojo mizo bi pa tako rekla. Povej jim, da si noseca in da te moti cigaretni dim, oni pa naj premorejo toliko cloveske tolerance in vljudnosti in ti ustrezejo.

LP

Pozdravljena!

Zakaj tako komliciraš, otroku si škodovala že vseh 10let ko si kadila, saj je tvoje telo že bilo zastrupleno, ko si zanosila. Če ti zdaj cigareti smrdijo toliko bolje, slabše pa je če si na silo prenehala kaditi, pametno je količino pokajenih cigaret omejiti vsaj na polovico.

Nosečnost ni bolezen zato lahko živimo normalno kot doslej, drastične spremembe lahko samo škodujejo.

Lp in veliko sreče pa brez zamere,

Anja

Saj tisti kadilci za mojo mizo so vedeli, da sem noseča … in so pazili, da je dim čimmanj prihajal v mojo smer (prav luštni so bili, ko so krilili z rokami, da bi se dim čimprej razkadil) :))) Od njih pa nisem mogla zahtevat, da ne kadijo …

Sicer pa … tudi jaz ne hodim več v lokale … sam pa tudi stalno ne morem doma čepet … :))))

Sicer pa … po drugi strani … Imam “kolegico”, ki je kadila vso svojo nosečnost in je rodila zdravo deklico, ki nima zaradi njenega kajenja nobene posledice … (čeprav jaz tega še zdaleč ne odobravam)

lp, Bgv

Ta fama, da je prenehanje kajenja bolj skodljivo za otroka od kajenja, je iz trte izvita – poglejte na forum dr. Pusenjaka in se nehajte slepiti. Pasivno kajenje pa skodi ravnotako. Meni se zdi skrajno brezobzirno od bliznjih, da kadijo zraven nosecnice, sicer bodo pa verjetno kadili potem tudi zraven otroka … Vse kar lahko recem je, ubogi otrok.
Pa brez zamere – dejstva so pac taka.
Lep pozdrav
Alenka

Ma kaka zamera neki. :))))

No … saj vem, da sem si zastupila telo že v tistih 10-ih letih … sam … kaj čem. Nazaj ne morem več it … lahko popravim stvari samo od sedaj naprej.

Zanimivo je, da se sploh ne matram preveč pri opuščanju kajenja in ko samo pomislim na to, da bi enega prižgala … mi naredi kar slabo. Tako da … če že nisem prej uspela živeti zdravo zase (brez cigarete) … bom vsaj sedaj poskušala živeti zdravo za malo pikico v meni …

Lp, Bgv

Po moje ti občasno pasivno kajenje nič ne škodi…… drugo je če vsak dan čepiš po lokalih in zakajenih prostorih. Meni ta občasnost ne dela problemov…. če je preveč zakajeno pol itak prej grem ker me moti (pa to me je že prej).

Povejte mi pa kaj narediti ko imaš kakšne brezobzirne sodelavce in proti njim ne moreš nič??? Pač pri nas je jedilnica tudi kadilnica (hudo paše skupaj ni kaj). Uglavnem teli jutranji klepeti ob kavici so mi bili že prej v breme, pa sem se jih odpovedala. A problem je v tem, da je ta prostor nasproti moje pisarne in tudi zapiranje vrat nič ne pomaga (ker mojo pisarno večkrat na dan preluftam se vse kadi direkt v njo… dim prihaja čez špranjice in reže v vratih in je nevzdržno. Malice itak še nikoli nisem jedla v jedilnici, ker se mi gravža, a to ko potegne k meni…. kaj pa tu storiti…. Aja so pa sodelavci (kljub temu da so drugače navdušeni nad mojo nosečnostjo) malo brezobzirni in kljub namigom in prošnjam ne luftajo…..

Torej kaj storiti tu???? Za gostilno ali bar se že lahko odločim in pač ne grem, ali prijatelje le obiščem za pol ure…. tu pa gre za 8ur na dan vdihavanja dima….. pa ne morem nič za to, razen če pokličem inšpektorja pa jih zatožim… a v teh časih si človek to težko privošči.

LP

PS se mi pa ne zdi ravno fer od prijateljev in sploh od tvojega, da so kadili…. meni gredo prijatelji tako na roke, da sedejo z mano raje v prostor za nekadilce in se vzdržijo kajenju (čeprav je prostor za nekadilce bolj blažev žegenj….. isto smrdi po čikih)

To da so tam kadili zraven mene me niti ni toliko motilo … ker je bil pač prostor res prezračen … in je dim šel v luft in nič k meni … (že to, da mi ni nič smrdelo je bil pokazatelj, da ne udihujem dima) … Če pomislim za nazaj … tudi sama sem kdaj kadila zraven kake nosečnice .. sem pa pazila, da nisem izdihovala v njo … oz. da sem bila čimbolj stran … zato me tisto ni ne vem kako motilo. Bolj je bilo v drugem prostoru, kjer zgleda da ventilator ni delal in dima ni pobiralo …
Mah … sej po mojem res, da to občasno pasivno kajenje res ne more nič škodovat … ker je res tako majhna količina, da je skoraj 0.

….

Glede tvojega primera bi se pa jaz pomenila s tvojim šefom, da če bi se te dalo premestit v kakšno drugo pisarno … ali pa da nardi kakšne druge ukrepe.

Lp, BGv

Pajaca, jaz pa imam na žalost brezobzirno mamo. Na začetku nosečnosti smo se pogovarjali, da bi lahko ona in njene prijateljice kadile na vrtu, notri bi se pač zadržale. Pa je to vzela kot zaroto, da smo vsi proti njej(moj oče, sestra in jaz). Tako da se v naši hiši kadi skoraj vsak dan, če imamo pa obisk(teh je pa kar dosti!) pa je cela dnevna soba+kuhinja zakajena-da je vse belo oz. sivo! Ponavadi se pač zapiram v svojo sobo, ker mi ne preostane drugega. Aja, pa obiski so ponavadi ženske!

Zato pa si tako močno želim, da grem končno od tu in da moj otroček vsaj ko bo rojen, ne bo rabil vdihovat cigaretnega dima…..

LP!

Ma, zdaj vidite kako je s tem kajenjem. Saj sem mogoce grozna, ampak meni gredo kadilci ful na jetra. Problem je v tem, da se moramo mi nekadilci prilagajat kadilcem. Ful grdo. Da zenska ne more it na toplo malico, ker sami odvisniki puhajo dim po skupnih prostorih?! Najbolje da si kupis v stacuni en mrzel senvic in ga pojes zunaj na svezem zraku (sej nima veze ce bo kmal minus zunaj).

P.S.: Ko pridem iz zakajenega lokala in povoham moje obleke, moram dat vse za oprat – celo spodnjo majico, ceprav sem imela cez to obleceno se majico in pulover. Ko samo pomislim, koliko dima je moje telo vpilo, se mi moja bejbika kar smili. Raje sem doma, pa ceprav gre moj “social life” rakom zvizgat.

Najbolj zalostno od vsega pa je, da je menda po statistiki v Sloveniji le med 20-30% kadilcev … in si clovek vcasih ne more kaj, da si ne bi mislil, da nas terorizirajo …

Kajenje v sluzbah je tudi problem.
Po moje je za tiste nosecnice, ki jim v sluzbi kljub prosnjam ne omogocijo nekadilskega okolja, najbolje da gredo na stalez …

Mislim pa, da se v splosnem premalo poudarja, kako je kajenje skodljivo za nosecnice , otroke … predvsem med mladino. Mlade punce zacnejo kaditi, da bi bile frajle, potem pa se je tako tezko temu odpovedati (zenskam menda celo tezje kot moskim). Ce bi se zavedale, kaksne posledice to utegne imeti, bi po moje tudi ne bile tako lahkomiselne. Saj si vecina vseeno zeli imeti zdrave otroke.

PS Kar se pa social life-a tice, pa moji prijatelji itak ne hodijo v zakajene prostore, pa to se ne pomeni, da smo brez social lifea … razen, ce to izkljucno pomeni posedanje po lokalih ( to pa itak pogosto dolgorocno vodi se v alkoholizem …) …

No zdaj pa pomisli kako smrdeča pridem jaz domov… vsak dan iz službe. Pa vse kar grem je mimo jedilnice na wc. Ok tople malice itak nimamo, a vseeno bi tudi jaz kdaj imela družbo v jedilnici med malico (saj čisto vsi ne kadijo, a jih očitno ne moti) ali bi malo poklepetala s sodelavci, pa sem ko rak samotar.

Res pa je vse podrejeno kadilcem…. ne vem v čem je fora nekadilskega kotička v lokalih ali restavraciji če pa je prostor isti???? HALO!!!! A kao mi nekadilci smo itak manjvedni in smo lahko v smradu??? Pa ajd v barih še nekako razumem… ne razumem pa v slaščičarnah (halo otroci) pa v picerijah pa v restavracijah…. zakaj tu ni ločenih prostorov… mislim fizično… pa da mi potem ni treba čez kadilski prostor, ker pol spet smrdim.

Da ne boš mislila, poleti oz dokaj je bilo še toplo sem to naredila, sedla sem na štenge pred firmo in lepo jedla moj sendvič pa sadje pa imela tam “čik” pavze, kot moji sodelavci… kako čudno so me gledali… meni je takrat vse smrdelo, še tapison v pisarni. Sedaj imam svoje “čik” pavze… grem na internet…. Evo še ena prednost kadilcev… lahko imajo 10čik pavz na dan pa jim nihče nič ne reče, jaz pa ne smem imeti niti ene, ker je že čudno kaj tam zunaj stojiš pa ne delaš nič???

Na srečo je večina mojih prijateljic v podobnem položaju, imajo ali male mulčke ali so noseče in je naše družabno življenje omejeno bolj na kakšne domače kavčke in večerjice… pa če že kdo kadi, gre na balkon. Tako da moj “social life” za enkrat še ne gre čisto rakom žvižgat, na tekočem pa res nisem več….. kje je poletje pa vrtovi???

Mah kaj čmo jamrat, gremo domov na svež luft.

Moja tragedija je pa ta, da poznam kup mamic, ki so med nosečnostjo kadile in rodile zdrave čudovite otročke. Čisto resno.
Do pasivnega kajenja zato nimam tako negativnega stališča. Tudi ne mislim, da bi morali vsi kadilci zato ker sem JAZ noseča, zdaj kar naenkrat spremeniti svoje navade in da bi morali vsi gostinci predelati lokale…

A zdaj naj pa še od vseh voznikov zahtevam, naj nehajo svinjat ozračje in se lepo s kolesi vozijo v službe??? Sadjarji in kmetje naj nehajo uporabljati škropiva in umetna gnojila, vsa industrija naj crkne da bomo imele nosečnice zdravo, lepo in čisto okolje. Takšna logika očitno odpove.

Me nosečnice smo tiste, ki se moramo prilagajati glede na dane okoliščine. Če so nam pri tem ljudje v pomoč, je fino, ne moremo pa zahtevati kar na počez, da bodo zdaj spremenili navade.

Pa tole bugnavilea ni letelo nate. Razjezilo me je pisanje nekaterih zgoraj, ki menijo, da jih kadilci ogrožajo. Kadilci drago plačajo svojo razvado. Država pobere zajetne denarce od prodanega zavojčka. In tudi iz teh denarcev bo tudi bodoča mama prejemala porodniško. Za denar pa seveda ne bo vprašala, od kod vse ga je država nabrala

Se popolnoma strinjam s tabo, Saj sem hotela že sama napisati nekaj v tem stilu … pa se mi ni ljubilo … :)))

lp, Bgv

No, poskusam biti strpna do kadilcev. Ja, nekateri res docakajo tudi devetdeset let, ampak to se zdalec ne pomeni, da je kajenje zdravo.
Z veseljem bi rekla, da se me tuje kajenje ne tice. Zal se me. V normalnem zivljenju (brez obiskovanja lokalov ..) se kadilcem ne moram popolnoma ogniti in mnoge so se na slabsem – npr, Pajaca.

Kar se pa tice dragega placevanja razvad kadilcev … To krepko placujemo nekadilci – preko zdravstvanega zavarovanja. V povprecju kadilci manj delajo -cik pavze, pogosteje so na bolniskih. Potem pa vsa obolenja, ki zadenejo kadilce pogosteje – rak (zelo drago zdravljenje), prezgodaj rojeni otroci ( drag inkubator), bolezni srca in ozilja … in nekadilci ravno toliko placujemo za zdravsteno zavarovanje. Sparajo pa na vseh (tretji UZ v nosecnosti npr. …). Za nagrado pa nekadilci lahko vohamo kadilce prakticno kamorkoli gremo.

npr. sem sla z dojenckom v vozicku v park – utrujena, neprespana. Mali koncno zaspi in jaz se olajsano vsedem na klopcom, da malo pocijem. Zraven se vsede se nekdo in prizge cigareto. Lahko samo vstanem in grem. Kje pa imam energijo, da bi se poskusala pogovoriti…

Ogled katerekoli avtobusne postaje – po tleh polno cikov … To je cisto svinjanje. Pa metanje cikov skozi okna avtomobilov, otresanje pepela kjerkoli. Se zavedate, da, ce en mali otrok poje cik, se lahko smrtno zastrupi … malenkost. Ja, zagotovo kadilci zasluzijo polno svobodo in nekadilci se jim moramo skromno umakniti, ce nam kaj ne pase.

Ja, kadilke rodijo tudi zdrave otroke. Pogosteje pa splavijo, prezgodaj rodijo in rodijo zahirane otroke. Pa se smrt v zibki … Pa otroci, ki zivijo v kadilskem okolju imajo pogosteje obolenja dihal, astmo … Placujemo pa spet vsi. No, ampak meni se bolj smilijo otroci, kot me boli denarnica.

Ja, saj se stalno opozarjam, da kadilci niso slabi ljudje …

Ubistvu je tako…. lahko se odločim in ne grem v nek lokal, ker je zakajen. Ne morem pa se odločiti in ne iti v službo, pa drek druga služba, prtož se…. hej ne pomaga zdaj niso časi, ko bi človek zdrahe delal pa najdu novo službo (kje pa???).

A razmišljam tako… zakaj ne bom mogla z mojim malčkom v nedeljo popoldan v slaščičarno na tortico??? Vse slaščičarne so zakajene!!! Kje naj dobim tortico, ki ni čisto prepojena z dimom?? Bar je eno, tja res niti ni za hodit z otrokom in se ga lahko izognem, a slaščičarna je pa ja nekaj za otroke. Saj ni treba vseh barov predelat (lepo bi bilo) A kdo da sanitarno dovoljenje slaščičarni, ki ima sladice v prostoru kjer se kadi??? Pa gostilne…. ne vem mamici ne paše v nedeljo kuhat, pa gredo na pico ali pohanga piščanca…. spet v zakajene gostilne…..

Mene ni nikoli motil smrad ko sem šla ven žurat, pa zvečer ga popivat pa kaj vem kaj…. me je motilo le ko mi je kakšen nalašč puhnil v obraz….. a da ne morem otroku pokazati kako se je v gostilni, kako se obnaša v slaščičarni brez da ga izpostavljam cigaretnemu dimu, to je pa drugo.

Drugače pa mi je vseeno če kdo kadi pa če kdo ne…. me ne moti, a moti me pa, da imam sedaj na stežaj odprt okn in mi ves smrad in dim prihaja skozi špranjice vrat in mi pisarna smrdi ko kuga in bom spet prismrdela domov…. zaradi nekih kadilcev, ki pač kadijo in ne morejo zluftat za sabo….. no ja saj ni problem, bom staknila en fin prehlad, pa bom na službene stroške lepo doma na bolniški….. sam kaj mi bo to pomagalo.

Kar se pa tiče cene cigaret….. grdo ali lepo napisano…. premajhni davki so, pa zelo prenizke so…. zarad mene jih lahko podvojijo. Pa zakon o kadilcih pa ne vem čem, ki so ga tako propagirali… naj ga začnejo še izvajat, pa naj ga preverjajo…. ne vem kdaj je zadnjič šel kakšen inšpektor na teren preverjat kako se ta zakon izvaja.

Pa me je motilo tudi prej pred nosečnostjo…. ni mi ta nosečnost v glavo stopila….. se izzognem kadilcem če se le morem in pač ne hodim ven preveč, a jaz preprosto ne morem delati v zakajenem prostoru, moji možgani delajo pol počasneje.

In ne želim da se prilagajajo meni bogi nosečnici…. želim le da se upoštevajo zakoni in da lahko delam v zdravi pisarni. Pa da lahko peljem otroka v nezakajeno slaščičarno na tortico….. barom se bom pa že izzognila ni problem. Ne rabijo kmeti nehat gnojit (čeprav po zakonu sedaj itak ne smejo več pa vseeno gnojijo) pa ni treba se s kolesom vozit, ker se jaz tudi ne mislim…. ne bomo šli zdaj v ekstreme!)

Proti kadilcem pa načeloma nimam nič, dokler zakajajo le sebe… teli v moji službi pa…. jih res ne maram. Pa šefa ki mu je vseeno, čeprav sam ne kadi….. oh saj bo kmalu porodniška in bom doma.

Ceprav je ta tema presla iz nosecniskega ze v neko drugo podrocje, si ne morem kaj da bi se zadnji komentar poslala.

In sicer najprej za Tinch:
1. Lepo, da si tako prilagodljiva v zivljenju in da z veseljem sprejmes vse kar ti okolica ponuja (tudi ce je negativno). Jaz pac nisem taksna.
2. Da, kadilci ogrozajo tudi zdavje nekadilcev!
3. Gostinski lokali morajo biti pravilno razdeljeni na kadilski in nekadilski del ne zato, ker sem se jaz ali pa katera druga nosecnica spomnila, ampak, ker je to zakonsko predpisano.

Za Alenkaa:
Res, da ni samo posedanje v lokalckih del ‘social life-a’, ampak, a ni fino it kdaj v mesto med ljudi in se vsest v kak prijeten lokalcek in spit kaksen cajcek. Saj to ne pomeni, da se dobivam z druzbo razgrajacev in pijemo pivo ob glasni glasbi.

Za Pajaca:
Sama ne bi mogla povedati bolje.

Pa lep pozdrav in upam, da se beremo se ob kaksni bolj prijetni temi.

New Report

Close