o sinusih itd.
Zobozdravnica me je napotila k orl zaradi ortopana, kjer je bil viden tujek.Nadaljni rentgenski izvid je potrdil kovinski tujek v levem maksilarnem sinusu in da je le ta sinus popolnoma zastrt.
Včeraj sem imela operacijo, prepisujem z izvida:po sinusoskopiji levega maksilarnega sinusa skozi foso kanino vidimo precej aspergiloznih mas z zadebeljeno sluznico. Naredimo rez v vestibulumu ust zgoraj levo, prikažemo si sprednjo steno maksil. sinusa, razširimo odprtino, ki smo jo naredili pri sinusoskopiji in skozi to aspergilozne mase s polipozno spremenjeno sluznico odstranimo in tkivo pošljemo na bris in PHD…..
Ker na Mojem telesu nisem imela nobenih drugih posegov, kot plombiranje in polnjenje zob, me zanima kaj bi ta tujek lahko bil. Se da dokazat, da je bila “plomba”?
Kako je lahko prišlo do aspergiloznih mas v sinusu, saj sem popolnoma zdrava že 30 let? So posledica tujka?
Res hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovana!
Če se na rentgenu vidi kovinski tujek, potem je to sigurno plomba. Glivice pa se “naselijo” okrog tujka in se tam razmnožijo (glivice pa pridejo iz okolice v nos in sinus). Bolezen, če se operativno odstrani, ni nevarna. Upam, da bo sedaj vse v redu.
Plomba se da razen rentgena da dokazati le tako, da se poišče v tej “gmoti”, kas se je odtranilo iz sinusa.
LP. drIB.