Najdi forum

Nuhalna svetlina2

Vcasih so ženske zanosile in… rodile. Zdaj pa vsi ti pregledi za Dawnov sindrom. Razumem, da gredo skozi preglede ženske nad 30 ali 35 let, kjer je tveganje baje večje. Kaj pa vse ostale?
Nekateri pravijo, da gre za modno muho. Drugi pravijo, da gre za zelo nevarne metode in da je tveganje preveliko, da bi se splačalo preverjati. Tretji so za.
Stara sem 24 let, prvič noseča in ne vem kaj naj naredim. Naj opravim test nuhalne svetline ali ne? Dilema je velika.
Kaj pa vi pravite? Se sploh splača?

Pri nuhalni svetlini ne tvegaš nič, v bistvu je navaden ultrazvok. Jaz bi na tvojem mestu šla, na mojem pa bom itak “morala”, ker sem starejša.
lep pozdrav

Po moje se izplača,čeprav ga jaz nisem naredila uradno.Moja gin mi je izmerila ns ampak nima certifikata tako da tudi plačala nisem je bilo pa vse ok.Tako da če hočeš imeti uradno izmerjeno pač pojdi-brez veze sigurno ni čeprav ni 100%,pa saj nobena stvar ni nosečnost in poro pa sta zmeraj povezani z nekaj tveganji a ne?

Ne vem zakaj bi bila dilema velika, ker test nuhalne svetline opravijo z ultrazvokom. Ultrazvočni pregled pa vseeno v nosečnosti imaš. Stvar lahko preverijo še s trihormonskim testom, pri katerem ti vzamejo še epruvetko krvi. To dvoje niti ne škodi plodu, niti tebi, niti ne boli, niti ni nobene nevarnosti. Je pa res, da če je po teh rezultatih kaj narobe, opravijo amniocintezo, katere posledica je lahko splav. Mislim, da se navaja, da v 2 % primerov.

Naj ti opišem teste,ki jih jaz poznam.Sama opravila merjenje NS in THT test.

Merjenje NS sploh ni nevarno,saj je to UZ pregled.
THT (trojni hormonski test)test je kombinacija UZ in pregleda krvi.Oba testa sta presejalna in brez nevarnosti.Vendar ti povesta samo kolikšna je možnost ,da je otrok Dawn.

Nevarnejša metoda je amniocinteza (mislim,da v 2% pride do splava),ker gre za poseg v maternico,saj odvzamejo plodovnico in jo pregledajo.Je pa amnio 99%,ne samo za Dawna ampak tudi za druge nepravilnosti (npr.kromosomske)

Obstaja še ena metoda nekakšna horionska biopsija al nekaj takega..Tudi pri tej gre za poseg v telo.

Odločitev je tvoja.

Vsi govorimo le o NS…. a kot sem brala je to tako. Če zmerijo meni NS 1.9 in če isto zmerijo tebi, ki si 4 leta mlajša je bistvena razlika. Za točen podatek o tveganju je pač treba upoštevati starost, velikost ploda in njegova starost in pa seveda NS…. in iz tega dobijo vrednost tveganja….. torej sama NS ni dovolj. Za to potrebujejo ustrezen certifikat za opravljanje dejavnosti in pa poseben računalniški program s katerim to tveganje zračunajo.

Pri tej samoplačniški pa gre še za nekaj drugega. Naredijo ti tudi morfologijo ploda. Torej preverijo če ima otrok vse! Srček, roke, noge, želodec, če se mu glava lepo razvija, pa…. ti pa vse to 15min opazuješ in ven prideš pomirjen ker vidiš svojega dojenčka in veš da ima vse. Kar se tega UZ tiče, se je splačalo, ker za enkrat je to nekaj najlepšega kar sva s fantom doživela v nosečnosti, opazovati najinega mulca…

Tveganja pa kot pravijo ostale ni nič.

Kar se pa tiče tega kako so ženske vedno rojevale pa niso vedele nič….. po moje je bolje da si sploh ne predstavljaš kakšne stvari in preglede bodo opravljale naše vnukinje.

Odločitev je tvoja, kaj se boš odločila. Jaz se niti nisem toliko zaradi NS ampak bolj zaradi same morfologije. Ker bi pa že raje prej vedela, da npr otroku manjkajo noge od kolen navzdol, kot pa potem ko se otrok rodi.

Kljub ugodnemu izidu pa se moraš še vedno zavedati, da to ni 100% zanesljiva metoda.

Ja, včasih sta dva od desetih otrok pri hiši umrla, včasih je tudi mamica umrla pri porodu – ja, včasih. Danes pa znanje uporabljamo zato, da zdravimo, preprečujemo, zmanjšujemo bolečino. Ta plat modernosti mi je kar všeč in pri teh zadevah nisem nostalgik.

Test nuhalne svetline, kakor so že punce rekle, je navaden ultrazvok, ki pa se dela v točno določenem času (starosti ploda), da lahko meritve špranje živčne cevi uporabijo za izračun tveganja za Downov sindrom. Čeprav imajo nekateri otročički z Downovim sindromom normalno odprto/zaprto živčno cev. To je ena stvar. Druga pa je, da se ugotavlja samo tveganje, dejansko stanje pa se pri tem testu ne odkrije. Je pa bolje, če greš in ugotoviš kakšno je tveganje. Za te meritve niso usposobljeni vsi ginekologi in tudi tega izračuna ne morejo vsi narediti, zato ti je verjetno tvoj ginekolog svetoval, da se lahko naročiš, če se hočeš.

Jaz sem test nuhalne svetline opravila (rezultat je bil zadovoljiv) in se potem odločala in odločala ali naj grem narediti še amniocintezo, ki je tisti pregled, na katerega misliš (nosi pa malo manj kot 1% tveganja za splav). In sem šla, čeprav ne spadam še v rizično skupino bodočih mamic, ki imajo 37 let ali več (sem 5 let mlajša). Zdaj mi je žal, da sem toliko razmišljala. Poseg sploh ni bolel, po njem nobenih problemov. V trebuh so me špiknili in mi vzeli malo plodovne vode. Res pa je, da sem razmišljala tudi malo zaradi cene, saj sem zadevo morala opraviti samoplačniško (150.000 SIT) ampak mi ni žal. Zdaj mirno spim, ker vem, da moj otročiček nima kromosomskih napak (Downov sindrom in ostalo). Tam tudi piše njegov spol, ampak tisto je ostalo najinim očem skrito :)))

New Report

Close