nuhalna svetlina
NS je navaden ultrazvok, ki pač traja malo dlje. Jaz sem šla v Dravlje, tam je bilo takole. Najprej je vnesla moje podatke (starost…), potem izmeri NS, potem pa je še naredila morfologijo ploda (pregledala vse organe v telesu… če so na pravih mestih, če ima prstke, pa glavo…. skratka vse). Trajalo je cca 15-20 min, dobila sva slikico in fin izvid. Iz NS in starosti ugotovi kakšno je tveganje, da bi imel tvoj otrok Dawnov sindrom. Zraven je lepo razlagala kaj dela in kaj gledamo, pa potem je še razložila kaj pomeni rezultat. Skratka splača se, da je partner zraven, ker midva sva res uživala v vragolijah najinega mulčka….. kako je bil nagajiv, a na srečo dovolj časa priden, da ga je lepo zmerla.
Zame se je splačalo dati tistih 12000sit, ker res šele takrat dojameš, da vse tiste slabosti in utrujenosti in bolečine v trebuhu res nekaj pomenijo, ko vidiš tisto malo bitje, ki dela prevale v tebi… ti pa smešno nič ne čutiš.
No ja mi je pa moja G potem še enkrat razložila, da pač kljub ugodnemu rezultatu, ta test le ni 100%. Pomirjen si, nikoli pa ne veš kako bo potem. Lahko je rezultat grozen, pa je potem vse ok, lahko pa je tudi obratno..
LP
T
Mislim da sem prebrala to. Pač bistvo je, da je pregled samoplačniški in da zanj ne potrebuješ napotnice. Zalo pa je sestra na NS prepričala da naj gre po napotnico k G in da je to zastonj… pa ni ker zavod plača ta pregled le ženskam nad 37 let, ostalim pa ne…. nekako skrajšano. Potem pa ji G ni želela dati napotnice….. pač zmešnjava. Vsaj upam, da je to pravi, ker lahko da sem kaj zbrklala….
V Dravljah ni nihče omenjal napotnice, za zdravstveno knjižico pa ne vem, a jo je želela ali ne…. pozabu. Po logiki ne, a nič ne škodi če jo imaš.
Ne pozabite na materinsko knjižico, ker pod UZ vpišejo meritve. Pa mislim da ne moreš plačati s kartico, vsaj eno so pred mano poslali do bankomata, ki pa je malo stran in lahko ti to predstavlja problem, če okolice ne poznaš.
Men je rekla prazen mehur, tako da sem šla tam pred pregledom na WC. Je pa čisto navaden UZ le da zmeri še to NS in da detajlno pregleda plod. Ležeš, daš hlače ornk čez boke dol, ona te napaca z enim gelom in ti gledaš ekran, fant (če je zraven) pa lepo sedi ob tvoji glavi in potem se kino začne. Mulc pa maha pa brca pa dela preglede ti se smejiš, on se smeji, mulc pa nadaljuje s šovom….. luštno še pa še.
Ma naj te ne skrbi, to je res tak lušten pregled in pri njemu uživaš. Če bi bili vsi pregledi pri zdravnikih taki, bi bilo užitek hodit k zdravniku….. ok seveda če te lepo razveseli, da je vse ok.
Ob nuhalni svetlini se dela tudi zgodnja morfologija ploda, ki je sestavni del pregleda nuhalne svetline, morfologija v 20.-22. tednu pa je obvezen UZ pregled (pregled vseh organov ploda), ki se dela vsaki nosečnici in je na napotnico. Naredi jo osebni ginekolog oz. pošlje nosečnico z napotnico v drugo ustanovo, če sam tega ne dela.