NSB da ali ne?
Spoštovani!
Prosim za kratko mnenje. Sem v 34.tednu nosečnosti, z NSB. Zredila se nisem nič, trdno pri svojih 98 Kg, dieta mi ne pomaga več, sem na inzulinu (5 enot pred obrokom).Stara sem 42, noseča 2. V 23. tednu sem imela OGTT, ki pa je NSB ovrgel(glukoza na tešče 5, po 1 h: 8,16, po 2h 5,97).Ker je bil 1.otrok velik(4090 G) vendar tudi brez NSB, sem občasno kontrolirala sladkor, ki je bil zadnje čase po obroku nad 8, kljub rednim sprehodom, poleg tega plod v rasti prehiteva za dobrih 14 dni, tudi plodovnice je bilo prevec.
Zanima me, kako je to mozno, NSB ni potrjen, sladkor pa nagaja. Je bil OGTT izveden prehitro? Naj povem da sem od sladkorja že cist nora, v največji vročini sem hodila na sprehode, prav tako sedaj v največjem dežju in vetru, inzulin pa bom verjetno morala se povečati, saj zelenjave ne morm več videt in se res “matram” z njo.
Hvala in vse dobro.
spoštovani,
iz vašega dopisa sklepam, da hoji in sprehodom dajete odločilno vlogo. Ne trdim, da nimjo nobenega vpliva, nikakor pa ne morejo imeti tako odločilnega. Dejstvo je, da se s trajanjem nosečnosti potrebe po insulinu stalno povečujejo, zlasti v 3. tretjini nosečnosti. Obdobje priporočenega OGTT (med 24 in 28. tednom) je zgolj tempirano tako, da takrat zajamemo največ NSB in smo hkrati še v obdobju, ko vplivi morebiti že prej nastopajočega “relativnega pomanjkanja insulina” še ni povzročilo škode. Nikakor pa takrat ne moremo “ujeti” vseh primerov NSB. Če opažate, kar pač opažate, bi torej ne bilo narobe, če bi OGTT ponovili, da se postavi diagnoza, v kolikor ta obstaja. Zdravnik, ki vodi nosečnost naj bi ne delal le mehanično in rutinsko, ampak je zavezan klinični presoji vsakokratne situacije, ki jo zazna. Če je zaznal povečano rast ploda, še zlasti če prednjači obseg plodovega trebuha nad ostalimi deli telesa in če je plodovnice preveč, so to kričeči klinični znaki prevelike ponudbe hranil plodu in prvi na seznamu možnih razlogov je NSB. Torej ni prav, če se zdravnik zanaša na negativni OGTT pri 23 tednih in vztraja pri ignoriranju novih dejstev, ki so se tekom nosečnosti kasneje pojavila.