Spoštovani gospod dr. Bednarik,
opazil sem, da redno odgovarjate na vprašanja, zato upam, da boste tudi na moje. Malenkost bolj zakoplicirano, vendar bom poskusil napisati.
Star sem 26, nekadilec, športnik. Vedno sem imel zelo v redu prebavo. Potem pa se je zgodilo nekaj čudnega. Dobil sem išias in teden dni jedel Naklofen 150 mg na dan. Prve tri dni še injekcijo. No po petih dneh sem opzail, da začnem dobivat krče v črevesju. Najprej si nisem pri tem nič mislil. Tile krči in bolečine so postajali čedalje hujši, sedmi dan sem komaj hodil. Peljali so me na kirurgijo, ker so mislili, da je slepič. Kirurg je to izključil, vendar rekel, da se nekaj dogaja s črevesjem. Pregledali so mi kri, levkociti 20.8, CRP42, sedimentacija 88. Mislo sem, da bo z mano konec. Ne vem kako naj opišem, celo črevo je “plesalo”, niti minute ni bilo miru. 24 ur dan krči en za drugim. Sploh se ni hotelo končati. Dejansko sem kričal v bolnici. No tam me je sprejela gastroenterologinja, ki je rekla, da takšna krvna slika še ne pove nič in da to lahko povzroči tudi en navaden “kakec”. To so njene besede. Moji starši so seveda znoreli.
Tri dni sem dobival spasmexe. Tretji da so me poslali domov, levkociti so padli na 9, CRP na 14, sedimentacija 29. Krči so malenkost popustili. V bolnici Nakloofena več nisem jedo. Od tega je zdaj dva meseca in zadeva ni v redu. Krvni parametri so sicer v mejah nornmale. Ampak moje črevesje je od takrat nenormalno občutljivo. Vsak prdec, vsak premik čutim in zaznavam kot bolečino. Kot da bi bilo živčevje v črevesju preveč razdraženo ali ranjeno. Kot da me nekdo z ostrim predmetom povsod po črevesju pikal, sploh ko so vetrovi.
Zanima me, kaj se je to sploh zgodilo? A je možno, da je povezano z Naklofenom? Šele danes sem našel na internetu, da obstaja tako imenovana NSAID enteropatija/entreritis- kolitis? Je lahko bilo to? Kako naj to zdravim?
Lep pozdrav!
Pozdravljeni.
Težave, ki jih navajate so lahko posledica jemanja nesteroidnih protivnetnih zdravil. Ta zdravila namreč lahko poškodujejo sluznico zgornjih in tudi spodnjih prebavil. Zaščitnih zdravil pred poškodbo spodnjih prebavil ni, zato lahko svetujemo samo racionalno uporabo nasteroidnih antirevmatikov. Ker pa se težave še po dveh mesecih ne umirijo, svetujem kolonoskopijo in izključitev morebitne kronične vnetne bolezni črevesja.
LP