Najdi forum

novorojenčica

Zdravo, o naši malčici bi imela nekaj vprašanj!Stara je sedemnajst dni in se najlepše dojiva!
Ali je možno, da se začnejo spremembe v črevesju že po štirinajstih dnevih in s tem tudi blagi krči včasih? Ali se ti krči tudi stopnjujejo v močnejše in do kdaj trajajo največkrat? ali je kaj narobe, če se odvajanje blata spremeni kar čez noč- najprej se je pokakala po vsakem podoju na dve ali tri ure, kar naenkrat pa le enkrat ali dvakrat?
Po kolikem času lahko začnem v svojo prehrano dodajati ostala živila, jedi ne da bi ji kako škodila? Sladoled, čokolada, nektarine?
Kdaj lahko začnem z uporabo anticelulitnih krem?

Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem in lepe pozdravčke!

Draga mamica, čestitke za novorojenega člana družine!

Pravite, da se dobro doji. Kolike? Da, eni novorojenčki imajo težave že prve dni, nekateri že v porodnišnici. Pripenjam vam veliko dobrih informacij, še vprašajte, če vam kaj ne bo jasno.
Kolike: http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1510&t=1491 (članek)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4106329 (kolike in kravje mleko, 5m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980394 (hudi krči, 4m – ugotovili razlog)

Običajno kolike ali zvijanje, preobčutljivost črevesja mine po tretjem sesecu, kot vidite zgoraj, pa se lahko nadaljujeje tudi četrti ali peti mesec. Najpogostejši alergen – kravje mleko. Pri novorojenčkih pa gre včasih le za gastrokolični refleks, občutljivost na premike hrane v črevesju.

O odvajanju blata bi lahko kaj več rekla, če mi sporočite malce več, kako se dojita (kako pogosto, koliko časa aktivno sesa, kakšne posebnosti), sta morda v zadnjih dneh kaj spremenili ritem sesanja? Je deklica med dojenjem nemirna, se teže prisesa, krega na dojki? Kako napreduje (porodna, najnižja in zadnja izmerjena teža)? Kakšno je blato po barvi, ga je količinsko več kot doslej ali približno enako?

O prehrani doječe matere pa vam pripročam v branje odličen članek, v katerem boste spoznali, da prepovedana hrana ali posebna dojilska dieta ne obstajata, to so v glavnem miti. Prehrana doječe matere:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=11&i=256064&t=255977 (članek)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4125970 (krajše o možni težavni hrani)

Še celulit, tudi o tem smo na forumu že večkrat pisali.
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=233&t=201#reply_233
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=490&t=488&phorum_uriauth=Karmen+M%3A0459c34a58e49c243ff292829ee0c3af

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Zdravo, še enkrat pišem o naši dojenčici!
Dojiva se čimvečkrat, kolikor ona hoče, čez dan na 2 uri, ponoči zaspi mogoče za 4 ure! Zadnje dni pa je čez da več budna, jeva na 2 uri ali pogosteje, ko pa zaspi je tudi čez dan ne moremo zbuditi!
Aktivno sesa 15 – 30 minut oz več, čisto odvisno od dneva in lakote, včasih pa tudi težje kupček podiramo, recimo- včeraj je bilo vse super a danes ne! Včasih lepo zaspi na dojki včasih ne in jo moramo vspavati! Med dojenjem je včasih- vsake nekaj dni nemirna in se krega,se težje prisesa, takrat je tudi s kupčki težje in težje s spanjem! Dvakrat je celo vse pljunila ven!Drugače pa se prisesa in je vse super, med sesanjem včasih malo počiva!
Porodna teža je bola 2550, ob odhodu domov 2470, po enem tednu doma 2640-pridobila doma 170g! Blato je vedno enako- rumeno oranžno z majhnimi delciin ko se pokaka je malce več kot prej- vsaj na videz! včasih pa je samo pikica na plenici!Kako pa veš ali so kolike ali gastrokolični refleks? Včasih se prav čuje kako pžira hrano, kako se pretaka!
Ali je narobe če jo pustim spati čez dan 5 ur, če se sama noče zbudit in niti s previjanjem!? No zaenkrat mislim da sem dosti povedala!

najlepša hvala za vse odgovore pa lep pozdrav!

rok,

dobro dojen novorojenčke naj bi prvih 6t kakal vsaj 2-krat na dan. Torej da, tudi to je lahko vredu, tudi če je prej kakala več. Spremljajte pa vse znake v kompletu! Jih poznate?

Kdaj se teže prisesa? Imate morda vi še napeti dojki? Ali dodajate kakšen čaj, vodo, uporabljate dudo? Kako jo pomirite, kadar je ne uspavate na dojki?

Povsem normalno je, da dojen otrok med podojem postopno začne počivati, kajti v tem času se lahko sproži še en izcejalni relfeks in začne nato spet aktivneje sesati. Zato podoja ne omejujemo prehitro in zato pogosto pravimo, da je dobro uspavati na dojki.

Otroka, ki ima le močan gastrokolični refleks, običajno z nošenjem ali dodatnim dojenjem kar nekako umirimo, med tem ko dojenčka, ki ima kolike, lahko nosimo, umirjamo, zibamo, skačemo, a dosti ne pomaga, dokler težava ne mine. Pretakanje hrane slišimo, to je normalno.

Pet ur je veliko. Morda je potem že zelo lačna in hlastajoče sesa, zato jo lahko tudi bolj zvija, želodček je namreč lahko obremnejen. Priporočam vam, da so podoji na razmake, ki niso daljši od treh ur, kadar gre, pa raje krajši oziroma na pobudo dojenčice. Pristavite, ko boste videli, da je v fazi plitkega spanja, trza z očesnimi zrkli, z rokicami, se premika med spanjem in ne spi več zelo globoko. Mnogi dojenčki so tedaj pripravljeni sesati, če jih pristavimo. Če ne bo šlo, povečajte čas dojenja tedaj, ko se doji, podojite vedno na obeh dojkah, umirjajte jo z dojenjem, da imata vsaj 8 podojev v 24 urah.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

New Report

Close