novorojenček pridobivanje teže
Pozdravljeni. Berem in berem pa ne najdem odgovora, zato se obračam na vas. Doma imamo 11 dni starega novorojenčka s katerim se polno dojiva. Rečeno mi je bilo da naj ga stehtam pred podojem in po podoju in sicer naj bi popil za cca 70g mleka in pa dnevno naj bi se zredil nekje za cca 40 g. Naša težava je, da če dojim na obe dojki sicer res poje za 70g ampak se nam tudi teža v 24ih urah dvoigne med 60 – 80g kar je menda absolutno preveč. Če ga podojim samo na eno dojko pa poje za cca 20g, posledično se teža v 24ih urah ni spremenila. Ko dojim na obe dojki dojim na cca na 3 ure, saj se podoji in ponovno zaspi za 3 ure. Moje vprašanje oz prošnja…kakršen koli nasvet glede dojenja in s tem povezanega pridobivanja teže? Je to res preveč in posledično lahko nevarno?? sem že čisto zgubljena…. hvala za odgovor in lep dan
Pediatri odsvetujemo tako pogosto tehtanje pri normalno rojenem, zdravem novorojenčku. Otrok bo z jokom povedal, da je lačen. Okvirno ga hranimo na 2-3 ure.
Tehtanje izvajamo vedno v enakih pogojih (ista ura, po kakanju ali pred, samo vdno naj bodo isti pogoji), v nasprotnem je razlika lahko tudi 100 g, kar povzroči natanko te skrbi, ki ste jih opisali.
Za pediatre pri zdravem otroku zadostuje tehtanje 1x tedensko, v enakih pogojih (pred ali po kakanju). Prirastek 210 g v enem tednu je primeren.
če pa imate z dojenjem težave in niste prepričani, da otrok dovolj poje, tehtamo pred in po dojenju. Pa tudi tu pride do težav, če se med dojenjem npr. enkrat pokaka, drugič spet ne. Razlika je lahko kar velika.
Spostovani,
se bom kar k tej objavi vključila, da ne odpiram nove.
Imam hcerko, danes stara 13dni. Rojena tocno 2tedna pred PDP, porodna teza je bila 2820g, ob odhodu iz porodnišnice 2700g. Se izključno doji. Do sedaj je bilo tudi s težo vse vredu, napredovala lepo. Zadnja 2dni jo mucijo krci, vendar ni pretirano hudo, saj do zdaj je samo vceraj jokala neutolazljivo, drugače se hitro pomiri. Vendar ni kakala 2dni,oz.danes tece 3.dan. Teza danes 3055g. Glede na to da ni odvajala blata polna 2dneva,patronažna sestra meni, da bi razlog lahko bil v tem, da premalo poje,ker od srede do danes (petek) je slo samo 35g gor. Naj se dodam, da lula normalno, tudi vetrove spusca. Izgleda ko da bi rada kakala pa ne gre-brca z nogicami, se pritožuje kot bi jo zvijalo.
Naj dodajam adaptirano mleko, ali naj prej poskusim s sladko vodo, da gre na blato, in nadaljujem z dojenjem in tehtanjem?
Hvala vnaprej za vsak nasvet
Pridobivanje teže je povsem normalno. Sicer zdravega novorojenca ni potrebno tehtati vsak dan, saj na ta način ne dobimo prave informacije o pridobivanju na teži. Tehtanje samo 1x tedensko, pridobitev pa povprečno 200 g v 7 dneh, zadostuje.
Za kakanje lahko poskusite sladkane kamilice, zaenkrat pa dodajanje AM ni potrebno. Le v primeru, da bi pridobivanje v tednu, dveh, kazalo na zastajanje, bi poskusili dodajanje po dojenju.