Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika nova očala cilindr – nekaj ni vredu

nova očala cilindr – nekaj ni vredu

Pozdravljeni!

Pred nekaj dnevi sem dobila nova očala, vendar stekli nekaj ni v redu, če pogledam v tla se mi zdi kot, da so precej nagnjena navzdol, tud recimo zid ali miza pred menoj se mi zdi kot nagnjena, poleg tega vse izgleda manjše kot če pogledam brez očal ( pri hoji se recimo kar opotekam , saj tla recimo niso tam kot jih jaz vidim). Slika je sicer ostra in tudi črke lahko preberem iz take daljave kjer brez očal ne vidim praktično nič.
Očala sem sicer dobila zaradi astigmatizma (-1,25/75 in -1,00/105), in so to moja prva očala. Ob prevzemu očal sem optiku povedala, da se mi zdi, da ne vidim tako kot bi morala, pa mi je povedal, da glede na to da so to moja prva očala, se mora oko privaditi. Priporočil mi je, da očala postopoma »uvajam« , vendar je stanje po 5 dneh nespremenjeno, glede na stanje na dan prevzema očal.
Prosim z nasvet, v kolikem času, bi se moralo oko navaditi na očala, če je s stekli vse OK, oz. ali je potrebno preveriti stekla ( če ni prišlo do kakšne napake ), da ne bom oči po nepotrebnem mučila.
Hvala za odgovor!

To je vsakdanji pojav pri ljudeh, ki imajo astigmatizem in ga nikoli niso korigirali. Čas navajanja je lahko tudi do šest mesecev. Seveda pa je dobro, če tisti ki meri to ve, saj v tem primeru ne predpišemo polne korekcije (ker se zgodi to, kar se je vam) ampak manjšo in v naslednjih letih postopoma pridemo na polno korekcijo.

Mogoče ni pravilno nastavljena os.

Lp

To je le ena od najmanj 6 komponent, ki lahko povzročajo te probleme, katere poznamo tisti, kateri tudi merimo dioptrijo (ostale so: astigmatizem poševnih žarkov, aberacije višjega reda, heteroforije, zenična razdalja, jakost cylindra), vendar normalnih uporabnikov ne mučim s temi strokovnimi izrazi, ampak jim poizkušam na najbolj enostaven način to razložiti!

Lp, Rene Pirc
mojster očesne optike

New Report

Close