Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Nosni polipi in izpiranje nosu

Nosni polipi in izpiranje nosu

Pozdravljeni!

Imam nosne polipe. Za enkrat se še nisem odločila za operativni poseg. Redno sem uporabljala Nasonex in težave so bile zmerne.

Trenutno sem noseča (21 teden), zato sem prenehala uporabljati Nasonex. V času nosečnosti bi težave rada odpravljala brez zdravil, kolikor je mogoče.

Ker ne uporabljam Nasonex, imam cel dan (in seveda tudi noč) zamašen nos. Poleg tega ponoči tudi smrčim.

Stalno uporabljam fiziološko raztopino, ki mi pa ne pomaga.

Zasledila sem, da je mogoče težave z nosnimi polipi odpravljati tudi z Yala neti tehniko. Fiziološko raztopino si vliješ v eno nosnico ter nato negneš glavo pod ustrezen kot ter tako poskrbiš, da voda izteče skozi drugi nosnico.

Imam naslednja vprašanja:

1. Zanima me ali menite, da je Yala neti tehniko smisleno uporabljati in ali mi lahko škodi?

2. Ali mi lahko škodi, če namesto fiziološke raztopine uporabljam morsko vodo (seveda prekuhano, da vre 5 minut)?

3. Ali mi svetujete kaj drugega? Nasonexu bi se rada izognila, koliko je mogoče.

4. Ali si lahko nakopljem težave, ker ne uporabljam Nasonexa? Vnetje ali kaj podobnega, kar bi bilo potrebno zdraviti z antibiotiki.

Zahvaljujem se vam za odgovor in vas pozdravljam.

Spoštovani,

nosni polipi so kronično polipozno vnetje sluznice nosu in obnosnih votlin (rinosinuzitis). Zdravljenje je lahko z nosnimi glukokortikoidi, dodatno lahko še z operacijo.

V nosečnosti se dodatno pojavi še zadebelitev sluznice zaradi hormonov – hormonski rinitis, tako da se težave poslabšajo. Novejši nosni glukokortikoidi, kot je Nasonex, so varni tudi za nosečnice. Če boste morda dobili akutno poslabšanje z obilnim gnojnim izcedkom, bolečino, vročino, je takrat jemanje Nasonexa nujno, osebni zdravnik naj vam tudi predpiše antibiotik (sistemski) za 10-14 dni.

Izpiranje s fiziološko v velikih tekočinah vam ne more škoditi (škodljivo je pri otrocih, ker lahko s tem potisnemo bakterije iz nosu in žrela skozi Evstahijevo tubo v uho in dobijo vnetje srednjega ušesa).

Morska voda, čeprav prekuhana, lahko vsebuje težke kovine in kemične strupe iz industrijskih odplak, pristanišč, kanalizacije, gnojila iz njiv, ki jih izpere dež. To je za nosečnice zelo nevarno, zato vam jo odsvetujem. Razen če je morska voda preverjena in pakirana v stekleničke s strani proizvajalca.

*** dr. Tanja Soklič Košak, dr. med., specialistka otorinolaringologije *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva cesta 50, Ljubljana *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close