Nositi, dojiti
Ko prebiram odgovore, pogosto zasledim, da nosijte svoje otroke tudi do tretjega, četrtega leta. Tudi mi našega (7 in pol m.) veliko časa nosimo… Me je kar groza, ko pomislim, kaj bo z mojo hrbtenico, boki… Že zdaj ima 11 kg, zelo je velik, tako da si kar ne znam predstavljati, kaj bo. Vsi, ki ga nekaj časa držijo v naročju, ga kaj kmalu zaripli postavijo na tla:”Joj, kako si ti težak!!!” Saj, sama ga seveda primem s čisto posebnim prijemom, pa vendar!!
Poleg tega ga dojim, začeli smo še s sadjem in zelenjavo, tako da imam včasih občutek, da sem že čisto izžeta, da energija kar polzi iz mene. Dojiti mi je prijetno, praktično… imam ga namen dojiti vsaj še pol leta, najbrž pa ga ne bi želela dojiti dalj. Sprašujem se v čem so prednosti dojenaj še po prvem letu? Vem, da gre za določeno čustveno oporo in se zavedam, da je dojenje v prvem letu najboljša hrana za otroka, vendar sem že vidno izčrpana.To mi sicer najbrž ne bi predstavljalo večje težave, pa se mi vseeno zdi, da je našega fanta že zdaj pol metra čez kavč, potem bo pa tak velikan… Skrbi pa me tudi to, da bo kmalu šel v varstvo in to.
Kakšne so vaše izkušnje…
LP, Anita
Z nošenjem je pri nas podobno,s to razliko,da imam jaz dvojčici,kisat stari 13m in težki 9,5 kg.Obe me želita naenkrat in kar ne morem ju pustiti jokati na tleh.Mož pravi,da sem si sama kriva,da to njemu nikoli ne delata, pa kaj naj….
Hujše je ko gremo dopoldne same ven,ker sem v 3.nadstropju se ne upam pustiti ene same dol,ker nimamo dvigala,obe nosim naenkrat gor in dol.Se mi že zelo poznajo posledice,zelo velikokrat,ko se zjutraj zbudim,me tako boli križ,da se komaj sestavim skupaj,potem je pa čez čas ok ko se malo razmigam,ampak me že malo skrbi.
Glede dojenja ti pa čestitam,kar daj čim dlje.Jaz sem pri prvem zaradi bolezni nehala pri 4m in mi je bilo zelo hudo.Drugi dve pa nisem dojila,ker nista imeli sesalnega refleksa,ko sat se rodili,tako,da sem si stiskala svoje mleko,kljub temu sem ju poskusila vmes pristavljati,ampak pri meni enostavno nista hoteli vleči.Saj tudi po flaški nista hoteli prvi mesec,smo imeli noro…
Draga Anita,
verjamem, da si ob tvojem korenjaku velikokrat utrujena, tudi izžeta. Vsekakor ne zaradi dojenja, bolj zaradi vsega drugega. poskusi biti pazljiva, kako ga nosiš, dvigaš, da se ne prepogibaš , ampak počepneš…. Meni je pri nošenju otrok zelo olajšala stvar uporaba štorklje. Tako hrbtenica ni čisto nič trpela.
Rada bi ti izrekla priznanje, ker se trudiš z dojenjem in ti morda poskusila osvetliti , v čem je smisel dojenja po dopolnjenem prvem letu starosti. Zagotovo je materino mleko v 1. letu in vse do 2. leta, kot priporoča Sv.zdr.organizacija, eno najpomembnejših hranil. Ni pa dojenje samo hranjenje telesa,ampak tudi duše.
Strokovnjaki so nanizali prednosti dojenja po 1. letu v naslednje:
– dojenje, ki traja vsaj eno leto, povezujejo z boljšim oralnim razvijem
-dojeni otroci so boljšega zdravja (če so otroci dojeni vsaj do 2.leta, je v tem obdobju najti v materinem mleku veliko imunoloških sestavin, kar pomembno prispeva k boljšemu zdravju. Otroci, dojeni med 16. in 30. mesecem, so bili manj bolni kot njihovi nedojeni vrstniki.)
-dojenje otroka umiri, kadar je utrujen, vznemirjen , bolan ali poškodovan
– materino mleko je odličen vir prehrane za bolnega otroka tudi v primeru, ko je uživanje druge hrane prepovedano (npr. driske, viroze,,,)
– materino mleko zagotavlja odličen vir hrane za alergične otroke, ki rabijo zaščito dlje časa zaradi tega, da organizem sam razvije toleranco do druge hrane.
– bližina in povezanost med materjo in doječim otrokom zagotavlja zanj emocionalno stabilnost v času hitre rasti in razvoja.
– Če otroku dovolimo, da se odstavi, ko to sam želi, mu s tem izkažemo zaupanje. Dovoliti mu, da se odstavi, karar to sam želi, pomaga zgraditi tudi njegovo samopodobo.
PREDNOSTI ZA MAMO:
– dolgotrajno dojenje vse do 2. leta, še posebej, če je otrok izključno dojen dolgo časa in se gosta hrana zelo počasi in postopno uvaja, lahko to vpliva na materino plodnost in lahko prvo ovulacijo potisne globoko proti 2.letu otrokove starosti. To je seveda odvisno od tega, kolikokrat na dan je otrok dojen ter od ženske in njenih fizičnih posebnosti.
– hormoni, ki so potrebni za izločanje mleka, sproščajo mater
– dojenje zagotavlja telesni kontakt in bližino z otrokom. Ko otrok shodi, postane življenje bolj razburljivo za otroka in za mater. Če se otrok doji, jima to omogoča, da skupaj preživita tudi nekaj umirjenih in prijetnih trenutkov
– dojenje je najlažji način za pomiritev otroka, kadar je razburjen, bolan in olajša uspavanje tako po kosilu, kot zvečer.
Materam, ki otroke odstavijo na naraven , postopen način, se ni treba soočati z žalostnim otrokom, ki se upira odstavljanju. Ravno tako se jim ni treba soočati s težavami pri odvajanju od dud in stekleničk ali palca.
Nekatere matere stežka kljubujejo pritiskom družine in okolice, če svojega 2 – 3 letnega otroka še vedno dojijo. zato je pomembno, da se takrat lahko obrnejo na koga , ki jih zna poslušati in vzpodbuditi (npr. svetovalke za dojenje pri La Leche League Ljubljana)
Ker vsak otrok raste v svojem ritmu, pride tudi čas, ko se začne sam odstavljati. To tudi pomeni, da je mati otrokove potrebe tako popolnoma zadovoljevala, da je otrok dozorel za korak naprej v razvoju. ( otroci se sami odstavijo med 2. in 4. letom)
Zame osebno, je bila in je največja sreča, da sem lahko dojila svoje otroke, kar se je najprej pokazalo v njihovem dobrem zdravju.
Matere, ki prihajajo na srečanja skupine za podporo dojenju v Ljubljani, so vse zelo vesele, če po odhodu v službo še vedno dojijo svoje otroke, saj so si vse edine v tem, da jih po odsotnosti od doma tako lahko najlažje in najbolje pomirijo in jim pokažejo, da jih imajo še vedno rade. Ti otroci ravno tako manj zbolevajo in so bolj zdravi in veseli.
Če te še kaj zanima v zvezi z dojenjem, me lahko pokličeš vsak dan po 16. uri na tel.510-5100.
Draga Anita, poskusi dojiti naprej in sama se bos prepricala o prednostih dojenja.Vendar pa moras sama razcistiti ali še hoces dojiti naprej ali ne.
Jana nam je zelo lepo napisala vse prednosti dopjenja in sama ti vse to lahko samo potrdim, saj je moj otrok star 27 mesecev in se vedno dojen.Mene osebno ne bi nihce preprical o nasprotnem
Lp Mojca
Naša 7-mesečna “gaunarka” je tudi kar lepo okrogla; ima malo pod 10 kg. Sicer še ne hodi; začenja pa že sedeti. Stalno se mora nekaj dogajati, dvigamo in spet spuščamo jo neprestano, pri miru ni niti sekunde; okrog hodim kot senca in sprašujem se podobne stvari kot ti.
Menim, da sama izčrpanost z dojenjem ne more bit povezana, ker jaz ne dojim več pa sem ravno tako vsake toliko časa popolnoma brez energije in ne vem več, kaj naj si še zmislim, da jo zabavam.
Veš, če ne dojiš pač hrano pripravljaš (tudi zgodaj zjutraj in zvečer) in zdaj ko je hčerka prenehala piti mleko tudi po steklenički si ni prav nič zabavno zmišljevati različnih jedi; vsega ji še ne moreš dati, kašic pa se je že malo naveličala. Prej smo ji zvečer dali stekleničko (ti svojega podojiš) in to je bil večerni obrok in otrok lepo zaspi, zdaj ukvarjamo še z večernim umirjanjem (tu pride na dan še tista prednost dojenja, povezana z duševnim razvojem otrok).
Po drugi strani pa mislim, da 7-mesčniku ni več NUJNO potrebno, da je dojen. Bolj pomembno se mi zdi, da je mama ob skupnem preživljanju časa s svojim otrokom psihično stabilna, dobre volje, spočita, ker mu tako lahko nudi precej več, kot če je izčpana, živčna, slabe volje, pa tudi če ga doji.
Tisto o boleznih pa tudi povsem ne drži.
Veš, vedno je eno teorija, praksa pa ti v življenju prinese nekaj povsem drugega.
Srečno!
Lp,Vesna
Vesna!
…glede tega, kaj kuhati? Tudi jaz sem imela prvič probleme glede tega. Sedaj pa upam, da bo malce lažje (ko bo seveda čas za to), saj sem v knjigi Dojenček, ki je izšla pri založbi Vale Novak, našla kup receptov. Pravzaprav ima samo slovenski izvod posebno poglavje, ki se imenuje: “Ko sežemo po žlički: zdrava domača prehrana po receptkih sestre Vandeline”. Mi je všeč, se mi zdi, da bomo tudi ostali člani družine lahko kaj pojedli 🙂
lp,
n.
No, si me kar potolažila, tisto o “senci”, ki hodi okrog, se včasih dogaja tudi meni. Trenutno imamo grozne težave z izraščanjem zobkov. Zdaj prihaja na dan že osmi! Včeraj ponoči se je revček zbudil ob 2h in ni zaspal do 4h. Jokal pa je potem vsako uro, še dojiti ga nisem mogla, tako ga je bolelo. Zgornji štirje so šli pred štirinajstimi dnevi ven kar naenkrat, zdaj pa spodnja dvojkica… Ali imate tudi vi podobne težave?
Lep dan, Anita
pri nas smo malcka nosili 18 mesecev (z muziko). Od zacetka sva veljala oba proti koncu pa se samo jaz. Ker je postajal pretezek sem se odlocila za drugi nacin uspavanja. Vsi smo se po umivanju usedli, zmolili (za pomiritev) in brali pravljice dokler nas ni zaspal. To pa je lahko trajalo od 1 pravljice pa do 1 ure. Okrog 2 leta pa je postajala ta 1 ura tako pogosta, da smo se zopet odlocili za spremembo. Otroka po tistem takoj polozimo v posteljo, zmolimo, preberemo samo 1 pravljico,ki si jo sam izbere in potem ugasnemo luc.Nato ga je potrebno se malo bozati in potem zaspi. S tem, da pri celi proceduri vztrajamo vsak vecer. Vcasih je prav hudo. Ce noce biti tiho,mu recem da bom zapustila sobo,potem obicajno odneha. Pogoj za ta nacin je, da ima vas malcek rad knjige in pravljice.
Moram pa povedati, da bom pri drugem otroku poskusila na drug nacin uspavati otroka,ker sem mnenja, da sem napako naredila ze na samem zacetku.
Kar se tice dojenja.Sama sem dojila polno do 6 meseca in potem postopoma zacela privajati na drugo hrano. S dojenjem sem prekinila pri 10 mesecih. Velika prednost dojenja je vecja zascita pred boleznimi.Pazi na železo pri otroku, ker samo dojis.
lp
Saj si sploh ne upam napisat, da se le ne bi kaj spremenilo. Najina hči je na dan, ko je dopolnila 4 mesece dobila svoja prva 2 zobka, spodnji enici. Kar ven sta pokukala; malo se je slinila, ampak imam občutek, da se slini že od kar je na svetu. Potem pa so čez približno 1 mesec prišli ven še zgornji štirje; obe enki in dvojki. Nismo imeli nikakršnih težav, težko rečem, da bi bila kaj bolj sitna ali na splošno kaj drugačna.
Vendar pa zdaj že en teden opažam, da je bolj zaspanček (tudi čez dan, kar je nenavadno), ponoči pa vstane oz. se zbudi kakšno uro do dve prej, nekajkrat pa se je zbudila tudi sredi noči. Dlesni ima otekle, opazila sem, da bosta spodnji dvojki vsak čas tu, mogoče pa še kakšen bolj zadaj. Tisti zadaj so menda pravi hudič, ko lezejo ven; imajo pač večjo površino in otročki res trpijo (se spomnim svojih osemk!!!). Če se zbudi ponoči ali bolj zgodaj zjutraj, ko še ni ravno čas za “Dobro jutro”, ji dam čaj po steklenički in mislim, da cucljanje malo pomaga. Spije od 0,5-1 dcl in običajno brez težav zaspi nazaj; se je pa tudi že zgodilo, da smo malo žurirali.
Na število zob, ki jih imata najina otroka že v tej zgodnji “starosti” mislim, da sva lahko kar srečni. Ne drži za vse otroke, vendar pa poznam jih kar nekaj, ki so svoj pri zob dobili malo pred enim letom, ko so dlesni veliko bolj utrjene, trde in izraščanje zob zaradi tega tudi precej bolj boli, kar povzroča tudi precej neprespanih noči.
Ne vem, če si že poskusila, ampak v lekarni dobiš mazilo za dlesni – Calgel, ki naj bi pomagalo, sem pa slišala za še neko zdravilo, ki zagotovo pomaga, vendar je na recept, a žal ne vem imena.
Lp, Vesna
Živio !
Bi se samo pridružila Aniti. Naši dveletnici izrašča petica in ima kar težave.Večkrat na dan potoži in tudi ponoči se zbuja zaradi bolečin in pomaga ji Calgel. Lahko se namaže večkrat dnevno in nežno vmasira v dlesni. Včasih ji dam tudi malo sladoleda, da se dlesni umirijo, samo to pri malih še ne pride v poštev.
Srečno!
Anita
Če te skrbi hrbtenica in bolečine, ti predlagam, da si vzameš 1 ali2 uri na teden in greš na telovadbo. Po telovadbi boš bolj sproščena, umirjena in še bolj utrjeno hrbtenico boš imela – saj jo boš potrebovala še celo žeivljenje. Meni je pomagalo, saj me pri drugem otroku hrbet sploh ne boli več.
LP
Draga Vesna,
glede pozitivnega učinka dojenja kar se tiče manjše obolevnosti, ti moram žal oporekati. Tako, kot sem navedla v zgornjem, bolj obširnem odgovoru, dojenje, sploh še daljše od šest mesecev, JE pogoj za dobro zdravje otrok. To so potrdile tudi številne raziskave. Zato tudi UNICEF in WHO priporočata dojenje do drugega otrokovega leta ali dlje, ker so raziskave potrdile vse pozitivne učinke materinega mleka na otrokovo zdravje. Tudi v Sloveniji je bilo narejenih že nekaj raziskav na to temo.
Pa lep pozdrav.
Seveda ni samo dojenje tisto, ki obolevnost preprečuje, a dejstvo je , da dojeni otroci manj obolevajo. Kaj vse še prispeva k obolevnosti, je že veliko znanega.
npr. imunski sistem pri otroku dozoreva do 2. leta in prav s telesnim stikom, kar se omogoča tudi z dojenjem, se imunski sistem tudi krepi. V zvezi s tem se je razvila nova zn. veja, psihonevroimunologija.
Na kratko bi opredelila prednosti dojenja, ki jih je še več:
-popolno usklajene sestavine mat. mleka
-lahka prebavljivost, učinkovit izkoristek,
-zaščita pred okužbami,
-pomaga pri navezovanju in razvoju otroka
-pomaga pri odložitvi naslednje nosečnosti
-zaščiti materino zdravje
-je cenejše kot umetno hranjenje.
NEVARNOSTI UMETNEGA HRANJENJA:
-moti navezovanje med materjo in otrokom
-več diarej in okužb dihal
-stalna diareja
-slaba prehranjenost in pomanjkanje vit. A
-večja smrtnost
-več alergij in mlečne intolerance
-povečano tveganje za nekatere kronične bolezni (diabetes,Chronova bolezen, rak….)
-nižji rezultati pri testiranju inteligence
-debelost.
Mati:
-zgodnejša zanositev
-povečano tveganje za slabokrvnost, tumorji jajčnikov in dojk.
Vse, ki zanima tema o tveganju pri umetnem hranjenju dojenčkov, naj si ogledajo stran
http://www.promom.org/risks.htm
dojiti da, nositi pa ne!
saj so še druge možnosti, npr. usedi se na udoben stol, otroka si položi v naročje in ga zibaj, levo in desno. ta čas lahko izkoristiš za prijetno sproščanje ob glasbi ali kakšni reviji. Sama sem vložila veliko energije, da sem preprečila, da bi vsi sorodniki poskakovali po stanovanju z mojimi dojenčki in verjemi, obrestovalo se je.