Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Nosek

Nosek

Pozdravljeni,

Pišem vam, ker sem že čisto obupana.

Drugorojenec je takoj po rojstvu imel zamašen nosek. Že v porodnišnici je prejemal terapijo operila in maxitrola, težave so izzvenele in 5 dan sva bila odpuščena domov. En teden je bilo dobro nato pa se je zamašen nosek vrnil. Imel je dvignjeno vzglavje, nosek sem čistila z fiziološko in aspiratorjem, pa ni nič pomagalo. Ponovno so mu predpisali kuro z operilom, ki ni pomagal. Zaradi dihanja z precejšnjim naporom in zamašenega noska sva en večer odšla na urgenco. Bila sva sprejeta. Odkrili so mu rinovirus. V bolnici sva bila 8 dni. Ves čas so bile dobre saturacije, pljuča naj bi bila čista, na teži lepo pridobiva. V bolnici so mu aspirirali nos, ampak niti po aspiraciji ni bil nos nikoli slišati “ne zamašen”. Diha res ZELO GLASNO ter z naporom kar se vidi na trebuščku. Večkrat začne dihati skozi usta. Imela sva tudi ORL pregled, kjer so videli da sta nosnici prehodni ampak zožani. Sedaj je od zamašenega noska že več kot 2 tedna in težave se še vedno ne izboljšujejo. Grozno mi ga je gledati in poslušati, nosek se nikakor ne sčisti, da bi lahko normalno zadihal. Stanje se ponavadi umiri le ko globoko zaspi, takoj ko se malo predrami ima spet zamašen nosek. Nevem več, kako naj mu pomagam psihično sem že čisto na dnu in čisto sem že prestrašena. Verjetno so delno krivi ozki nosni prehodi + kombinacija virusa. Ampak kmalu bo že 3 tedne odkar so se težave začele. Je značilno da se izcedek tako dolgo “ne umiri”?

 

Hvala za vašo pomoč in mnenje. Lp

Težave so najverjetneje kombinacija dveh stanj, virusne okužbe – prehlada in prirojeno ožjih nosnih hodnikov.

Prehlajen dojenčkov nosek je zelo odvisen od tega, kako in kolikokrat ga čist6imo, saj si ga sam ne more. Spomnimo se, kolikorat se useknemo mi sami, ko smo prehlajeni. Zagotovo več kot 3x dnevno, kot povprečno čistimo nos dojenčku. >
Dvignite vzglavje posteljice, tam, kjer dojenčćek spi, naj ne bo pretoplo in zrak naj ne bo presuh. To je za dohala res slabo, saj se osušijo in je dihanje oteženo.

Glede na to, da je otroka preghledal specialist ORL , ki ni ugotovil drugihi motenj, bo najverjetneje potreben čas, da se stanje uredi.

 

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Seveda, ampak je težava ker je po aspiriranju še slabše. Ven potegnem nekaj sluzi, nosek pa postane popolnoma neprehoden, kot da mu ga čisto zamaši. Tako da čistim le z fiziološko po kateri ni neke spremembe.

Ali je običajno da težave po virusu trajajo tako dolgo?

Aspiriramo le obilen izcedek, po tem, ko smo nos nakapljali s fiziološko. Nikoli ne aspiriramo nosu, če vanj ne nakapljamo tekočine (fiziološko).

Prehladni znaki pri dojenčku lahko trajajo zelo dolgo, saj si ne morejo prav nič pomagati oz. so v vsem odvisni od nas. Ob kombinaciji z ozkimi nosnimi hodniki pa je vse še težje.
Poskrbite za primerno okolje in se posvetujte z otrokovim pediatrom, seveda.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

Spet se javljam. Po zadnjem sporočilu sva kar nekaj časa bila v bolnici, saj fantek ni več pridobival na teži, nosek je bil popolnoma zaprt tako da je še komaj dihal, jedel in spal. V bolnici so mu vstavili nosni tubus kar je izredno izboljšalo stanje. Preko tubusa se je aspiriralo veliko sluzi (večinoma prozorna, včasih pa kaj gostega rumenega kar je izgledalo kot da je že zelo dolgo v nosku). Pred vstavitvijo tubusa se mu noska ni nikoli dalo sčistiti ker je bil očitno preveč neprehoden. Na orl pregledu so videli da je sluznica popolnoma otečena, leva in desna stran sluznice sta se dejansko stikali skupaj. (Predvidevam da je stanje dodatno poslabšalo še konstantno drezanje po nosku) Ostalih posebnosti na orl pregledu ni bilo opaziti, opravili so še rtg pljuč, uz srca in je bilo vse brez posebnosti,  vzeli brise (očesna veznica, nos,grlo,zadnjik) in je bilo vse negativno.  Po 2 tednih so tubus odstranili in fantek diha popolnoma normalno. Je pa res, da je takrat in še vedno prejema nosno pršilo mometazon. Sedaj je že več kot en teden od kar sva doma in fantek lepo diha, nosek je prehoden, je polno dojen in na teži zelo lepo pridobiva. Vzeli so mu kri za genetske preiskave za bolezen primarna ciliarna diskinezija (pravijo da je manj verjetno pa vseeno…) jaz pa sem se ob branju googla vseeno napsihirala zaradi cistične fibroze saj bi naj tudi lahko povzročala težave v nosu…

Prebavo ima ok, blato je ponavadi rumeno zlato, včasih zelenkasto, ponavadi bolj tekoče z malimi delci, le redko pa je notri sluz ali pa je bolj penasto. Je to normalno?

Kljub temu da so težave zaenkrat izzvenele me skrbi tako da me kar razžira. Nočem prehitevati dogodkov in “iskati bolezni v otroku” ampak vseeno mi sploh ne da miru kaj je in kaj je bilo…. sploh ker so težave bile že takoj ob porodu. A je možno da je takšen kaos povzročil rinovirus ki je bil dokazan? Vem, da se ne da ugibati ampak nikjer ne dobim odgovorov saj nihče ne ve, kaj bi sploh lahko bilo….  hvala lp

Vidim da nisem nikjer omenila starosti. Star je 2m (roj. 20.9.) Precej velik 54cm ter 4350g, odpustna teza 4190g sedaj ima 6300g. Na orl opazili tudi nekoliko zvit nosni pretin, je to lahko od poroda? Iztis je bil težak

Zakaj natančno je prišlo do otekline nosene sluznice, ni mogoče pojasniti. Kot prebverem, so oz. bodo narejene preiskave za izključevanje določenih bolezni, ki lahko povzročijo tudi takšne težave, poleg drugih.

Deviacija nosnega pretina ni posledica porodne poškodbe.

Zelo odsvetujem aspiriranje nosna v stanju, ko otrok ni prehlajen, saj s tem poškodujemo nosno sluznico in povzročamo njeno oteklino.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close