nosečnost+dieta+dojenje
Pozdravljene!
Znašla sem se v situaciji, ko še dojim prvega 10-mesečnega dojenčka, ki je alergik (mleko, jajca, soja, oreščki, gluten), zaradi česar sem tudi sama na dieti, in hkrati sem v 5-em tednu nove nosečnosti. Ginekologinja mi je odsvetovala dojenje, meni pa to ne diši preveč, saj ima mali nizko vrednost svojih protiteles. Pisala sem že dr. Pušenjaku, ki pravi, da je dojenje popolnoma neškodljivo.
Zanimajo me vaše izkušnje tistih, ki ste bile mogoče v podobni situaciji. Hvaležna vam bom za vsak nasvet!
imam malčka, star je eno leto. dokler ga niso stestirali, kar je trajalo 3 mesece sem se tudi samam držala stroge diete – brez vseh stvari ki si jih naštela. še po testiranju ni bilo bolje. bili so tedni ko sem jedla le riž in riževo mleko. malči se je samo dojil do 9 meseca, pa je bil naaaaaaajbolj okrogel malček daleč naokoli. tudi zdaj je zdrav, le slabokrven je, pa še to ne pretirano.
pomembno je da ješ zelenjavo, sadje, riž. vse ostale stvari ne pomenijo kaj dosti. ja pa piščanca oz. kure se izogibaj, saj otročki alergična na jajca slabo prenašajo tudi perutnino. izjema je puran.
glede nosečnosti pa…..pomisli na ženske ki bruhaja mesece v začetku nosečnosti..ne vidim razloga da bi ti škodovala plodu s to dijeto.
Nisem bila v tvoji situaciji, če pa bi zdajle zanosila, bi pa verjetno razmišljala v tej smeri, da bi nadaljevala z dojenjem hčerke, ki je alergična in sva zato skupaj na dieti. Hčerka je sicer že malo starejša, če pa bi bila stara 10 mesecev in še s premalo protitelesi, bi bil to še dodaten argument za. Seveda je to vse teoretično, ampak načeloma dojenje in nosečnost gresta skupaj, in če se ti tvoja dieta ne zdi prehuda, če lahko ob njej normalno funkcioniraš, če skrbiš za dobro in raznovrstno prehrano… Tudi moja alergična hčerka je imela zmanjšane vrednosti protiteles in so me zdravniki ves čas opozarjali na okužbe pa na privat varstvo, pa ob dojenju kljub starejši sestrici, ki je bila v vrtcu, preteklo zimo ni huje zbolela. Nekateri res temu ne verjamejo, vendar pa materino mleko vsebuje protitelesa, in če jih otrok sam ne tvori dovolj, so ta še bolj dragocena.
Sicer pa – ne pozabi pri vsem skupaj upoštevati tudi sebe. Če bi ti bilo vse skupaj pretežko, seveda nima smisla, da bi se žrtvovala in mučila.
Najlepša hvala vsem za odogovore in nasvete!
Po nasvetu dr. Pušenjaka, Karmen Mlinar in vas sem se dokončno prepričala, da z dojenjem ne bom prekinila. Zaenkrat se namreč počutim še odlično, nimam problemov s slabostmi, ne s čim drugim (če ne upoštevam občasne utrujenosti, ki je pa z 10-mesečnikom najbrž že tako normalna).
ZA pestro prehrano skušam kar se da poskrbeti.
Rincha – zaradi alergije na jajce so mi odsvetovali piščančje meso, zaradi alergije na mleko pa goveje, zato se obema izigibam. V glavnem jemo purana in zajčka. Zelenjave in sadja pojem na tone, prav tako dovoljenih žitaric. Tako da se za vitamine ne bojim. Bojim se bolj za beljakovine, saj tudi s stročnicami ne morem pretiravati, ker mojega malega in mene preveč napenjajo. Se pa trudim, da je npr. leča vsaj vsak drugi do tretji dan na jedilniku.
Prav tako se bojim za kalcij, zato zadnje čase jemljem korealni kalcij v prahu.
Zaradi diete nisem nič pretirano shujšala, pravzaprav sem nekje na predporodni teži. Tudi sine je sicer krepak 10-kilogramski skoraj 10-mesečnik.
Torej – glede na vse nasvete in okoliščine v naši situaciji, sem se odločila za nadaljevanje dojenja. Če pa se bodo začeli pojavljati kakršnikoli negativni znaki v povezavi s tem (srčno upam, da ne), bom verjetno morala začeti razmišljati v nasprotni smeri.
Še enkrat vsem iskrena hvala za nasvete in želje!