Nosečnost po melanomu
Pozdravljeni,
ponovno se oglašam, tokrat z drugačnim vprašanjem. Sara sem 32 let in poleti so mi odstranili maligni melanom na sprednjem delu stegna, Clark II, Breslow 0,4mm, s karakteristikami:
– površinsko rastočega tipa
– vertikalna rast ni prisotna
– Ulceracija ni prisotna
– Število mitoz: 0
– Regresija ni prisotna
– Limfocitni vnetni infiltrat v tumorju: blag (non brisk)
– Pigmentacija tumorja: zmerna
– Spremljajoči melanocitni nevus ni prisoten
– Vaskularna invazija: ni prisotna
– Satelitski mikroinfiltrati: niso prisotni
– Tumorski stadij: pT1a s komentarjem: Glavnino lezije predstavlja melanom in situ. Pri pregledu globljih rezin se le na enem mestu prikaže manjši skupek atipičnih melanocitov v dermisu, ki ustreza minimalni invazivni komponenti melanoma.
Po eksciziji (izrezano v zdravo) so mi opravili še reekscizijo z dodatnim varnostnim robom in s tem je bilo moje zdravljenje zaključeno.
O melanomu sem prebrala veliko in vem, da je moja prognoza, glede na zgoraj opisane parametre, zelo dobra. Sicer ravno za las zame ne velja statistika melanoma in situ, a je so tudi številke za stadij pT1a zelo dobre, še vedno pa ne čisto 100%, kar me na trenutke precej (pre)straši. Ker sem ravno v načrtovanju prve nosečnosti me zanima vaše stališče v zvezi z morebitnim odlogom nosečnosti? Pri prebiranju strokovnih virov na to temo sem naletela na različne informacije, ki so me samo dodatno zmedle. Ponekod je zaslediti, da se priporoča, da se z nosečnostjo počaka 2 leti, spet drugje da to pri tako zgodnjih stadijih bolezni (1.) ni potrebno. Kolikor sem prebrala, tudi ni čisto jasno in raziskano, ali in kako hormonske spremembe v nosečnosti (in z njimi povezano delovanje imunskega sistema) vplivajo na melanom v smislu ponovitve in metastaz.
Vljudno vas prosim za komentar in usmeritev – mi lahko priporočite kakšnega onkologa, katerega subspecialnost so melanomi in storitve izvaja samoplačniško?
Že vnaprej se vam iskreno zahvlajujem in vam želim vse dobro.
Prestrašena radovednica
Pozdrav!
ta oblika melanoma je ugodna, terapija je zaključena.
Statistika eno, realnost je drugo, seveda pa je vedno težko preboleti katerokoli obliko raka. Za vašo obliko, za debelino in vse parametre je značilno, da je procent komoplikacij kot so razsevki in podobno praktično nič. Seveda pa so eno potem članki , ki so realni in pa članki na določenih FB in podobno, ki pa nimajo realne teže.
Moje mnenje je , da mirno lahko zanosite!
O onkologih pa morda dr. Hočevar, dr. Snoj, kje delajo pa nebi vedel.
Lp