Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva nosečnost po inseminaciji

nosečnost po inseminaciji

Lep pozdrav!

Po štirih letih čakanja, pregledov, operacij in vsega, kar spada k zdravljenju neplodnosti mi je uspelo zanositi s postopkom inseminacije. Sestra, ki je zadolžena za ta postopek, mi je razložila, da so pacientke, ki zanosijo, vsaj prve tri mesece na bolniški. Možnost splava naj bi bila namreč večja kot pri naravni zanositvi.Meni bo do osebne ginekologinje uspelo priti šele v 12. tedu nosečnosti. Prej me nočejo sprejeti, razen če bi krvavela.

Zanima me, ali imam ob takem ravnanju lahko kakšne pomisleke. Je možnost splava po zanositvi s stimulacijo foliklov res večja?

Hvala za odgovor in nasploh za zelo zanimiv forum!

Draga Beba,

Gledano statistično na vso skupino “neplodnih” so splavi pri teh res “bolj pogosti”, nisem pa prepričan, da je res tako. In od kod razlike?
1. Zdravljene zaradi neplodnosti so večinoma že zelo zgodaj “obveščene”, da so noseče, bodisi da jim takoj naredijo “beta HCG” ali ultrazvok, kar omogoči diagnozo splava pri vseh medtem, ko zdrave ženske prav tako zgodaj splavijo, pa tega ne zaznajo kot splav temveč pogosto opredelijo kot “zakasnelo menstruacijo”.
2. Številna stanja, ki povzročajo manjšo plodnost hkrati povzročajo večjo splavnost, kot recimo nepravilno razvita maternica, genetske napake pri paru, določena obolenja.
3. S stimulacijo ovulacije včasih uspemo sicer “dozoreti” jajčeca, sluznica maternice pa ob ovulaciji ni v pravi fazi za vgnezdenje zarodka, zato pogosteje kot v naravnem ciklusu pride do splava. Prav tako gre pogosteje za nepravilno delovanje rumenega telesca v jajčniku, ki prvih 7 tednov skrbi za ohranitev nosečnosti. Temu poskušamo do neke mere uiti z dodajanjem progesterona (Dabroston) ipd., kar pa ne uspe vedno

Torej….sama bolniška bi imela samo eno funkcijo, ki ima še nedokazane učinke – izognitev stresu, ki ga niti ne znamo meriti in zato tudi ne opredeliti njegovega vpliva.
Osebno sem mnenja, da nepotreben bolniški stalež naredi samo eno: iz zdrave nosečnice bolno.

Lep pozdrav!

Postavila bi še eno nosečniško vprašanje. Pred šestimi leti, ko sem prvič zanosila (naravno), o nosečnosti vsaj v prvi polovici ni bilo vidnih nobenih zunanjih znakov.

Zdaj, pri postopku inseminacije, ko sem dobila 20 ampul pergonala in dve ampuli profasi – stop injekcija za sprožanje ovulacije, pa sem grozno napihnjena. To ni samo občutek, ampak je trebuh v resnici zelo velik in napet. Ta napihnjenost se je začela s sprožitvijo ovulacije (prišlo je tudi do hiperstimulacije) in sedaj v devetem tednu nosečnosti ni nič manjša. Hkrati so se mi zelo povečale tudi prsi. Prejšnji teden se je celo vnela koža na njih. Je to povezano?

So ti pojavi normalni? Saj ne da bi me motilo, ampak zdi se mi vseeno malo zgodaj. Stara sem 35 let.
Hvala za odgovor!

Beba

Draga Beba,

nosečnice svoje trebuščke rade primerjate med seboj. S tem ni nič narobe vendar je povečana maternica le en delček tistega, kar poveča trebuh pri nosečnici, vsaj v prvi polovici. Trebuh ima lasten tonus, podkožno maščevje, ki se tudi lahko poveča, vsebina trebuha pa so pri “hiperstimulaciji” tudi povečani jajčniki, ki lahko dosežejo velikost “rokometne žoge” ter povzročijo tudi povečanje količine proste tekočine v trebušni votlini. Vse to ja lahko tudi nevarno, če visoke vrednosti hormonov povečajo prepustnost žilja za tekočino in se kri preveč zgosti. V primeru slabega počutja je torej priporočljiv pregled pri ginekologu, po možnosti pri nekom, ki se ukvarja z zdravljenjem neplodnosti in ima izkušnje z obravnavanjem “hiperstimulacij”. Hiperstimulacijo namreč uspešna nosečnost pogosto še poslabša in včasih je to lahko tudi življenje ogrožujeoče stanje.

Lep pozdrav!

Hvala za tako hiter odgovor, na podlagi katerega pa se mi zastavlja še eno vprašanje. Kateri pa so zunanji znaki, ki bi dali slutiti, da bi bilo zaradi hiperstimulacije lahko kaj narobe. Sama nekje ¨v ozadju¨ velikorat čutim bolečine v trebuhu (imam pa precej visok prag bolečine), sem zadihana in nenehno utrujena.
Kateri hormoni oz. njihove vrednosti so pomembni?

Še enkrat hvala!
Beba

Draga Beba,

prepustite hormone strokovnjakom, ki skrbijo za vas. Vse tažave, ki jih navajate pa gredo v sklop nosečnosti ob hiperstimulacuji, ki je lahko blaga, zmerna ali huda. Pri vas gre verjetno za eno od prvih dveh oblik, če ne bi že ležali v bolnišnici. No, zadihanost je pa znak, ki bi ga bilo potrebno natančneje ovrednotiti. Lahko da se vam v trebuhu nabira prosta tekočina, ki moti delovanje prepone (glavno dihalno mišico) ter povzroča tiščanje.

New Report

Close