Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Nosečnost in zatečena nosna sluznica

Nosečnost in zatečena nosna sluznica

Pozdravljeni!
Zanima me, če mi lahko date kakšen nasvet za moj problem.
Sem v 35. tednu nosečnosti. To nosečnost imam velike probleme z nosom in sinusi. Pol avgusta in skoraj cel september sem se borila z izcedkom iz nosu, ki je prešel v sinusitis, pozdravili smo ga z maxitrol kapljicami.
Pred 9 dnevi sem zopet staknila blag prehlad (prinesla hči iz vrtca, samo izcedek iz nosu, počutje drugače super). Nos sem si ob večerih odmašila z uporabo pršila Afrin, da sem lahko spala. Nikakor namreč ne morem spati in dihati skozi usta, saj se mi izredno sušijo. Poleg tega sem delala inhalacije, si izpirala nos z nasopure posodico (vsaj 4-5x na dan – ni bilo zelo veliko izcedka) s fiziološko raztopino, ponoči dala zraven postelje inhalacije za navlažitev, po 5 dneh začela tudi z uporabo Sinupreta. Stanje se ni izboljšalo. Nos se mi je mašil zelo nenormalno, nastal je pravi vakum in že za uporabo Afrina sem se morala namatrati, da je pršilo sploh prišlo čez to “zaprtje” pa še to ni popolnoma odmašilo in držalo 12 ur, ampak se mi je po cca. 8 urah spet zablokiralo. Prav tako je bilo izpiranje s fiziološko težavno, saj je ponavadi vse steklo nazaj ven. Se mi je pa zaprlo že v samem nosu, ne višje v sinusih, kot je bilo poleti. Imam občutek, da za “zaprtje” ni kriv izcedek, ampak zatečenost nosne sluznice.
Včeraj sem bila pri ginekologinji, kateri sem opisala vse težave, pa tudi slišala je, da je stanje resno, saj ob taki zamašitvi zelo težko že govorim. Predpisala mi je operil kapljice in sumamed (zaradi alergije na penicilin, drugače bi mi dala hikoncil). Poleg tega sem dobila tudi napotnico za ORL, če se stanje v parih dneh ne izboljša.
Stanje v zadnjih 24 urah je tako, da je po Operilu ok, drži nekje 9-10 ur, potem ponovim.
Zdravnica je omenila, da je za zatečeno sluznico lahko kriva tudi sama nosečnost in hormoni (glede na to, da prej takih težav nisem imela, še celo ob prehladih uporaba nosnih pršil ni bila potrebna, drugače sem tudi načeloma zelo zdrava, antibiotikov pa tudi že 10 let nisem jemala). Zanima me, kakšne so vaše izkušnje s tem in kaj pravzaprav lahko storite v primeru, da je to hormonsko pogojeno.
Kot vem tudi uporaba nosnih razpršil, kot so Afrin, Operil in podobno ni priporočljiva več kot 7 dni, da se sluznica na to ne navadi. Že to, da sem iz Afrina prešla direktno na Operil, verjetno ni najbolje, ampak drugače bi se lahko kar poslovila od spanja, ki pa je, v zadnjih tednih pred prihodom novega člana še kako pomembno.

Strinjam se z vašo zdravnico glede hormonskega stanja kot vzroka…..pravzaprav tudi konkretnega nasveta nimam. Poskušajte še naprej s fiziološko raztopino. Pomaglo bo tudi nekoliko višje vzglavje. Pa še en trik je; ko bo nos poln ga zaprite s prsti in pihajte vanj 5-10 sek, rahlo, da se vam ne zavrti, tako, kot če bi hotela izenačiti tlak v ušesih (ki je tudi verjetno moten). S tem s tlakom izpraznite nabrekle školjke..pomaga preiskušeno.
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Hvala vam za hiter odgovor.
Kako pa je z uporabo Operila? Je dovoljen samo 1 teden tudi, če bi se ga uporabljalo samo ponoči? Da bi čez dan poskušala z vašimi nasveti, za lažje spanje (če bo seveda to potrebno) pa uporabila Operil? Je kakšno drugo, manj invazivno zdravilo/razpršilo za zmanjšanje zatečenosti nosne sluznice, ki ne povzroča “odvisnosti” oz. se ga lahko uporablja dalj kot teden dni. In kako hitro po porodu pa lahko pričakujem, da se stanje vrne v normalo?
Hvala in lep pozdrav!

Uporaba Operila več kot 1 teden škoduje! Čeprav za kratek čas nos še vedno odpre, postane nos vse bolj neprehoden! Uporabljajte fiziološko raztopino in upoštevajte navodila, po porodu se bo v nekaj tednih vse uredilo.
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni!
Pred časom sem opazila nekakšno špikanje v grlu oz. vratu (nisem bila prehlajena ali kaj drugega) nakar mi je čez nekaj dni rahlo natekla desna stran vratu. Oteklina mi je čez dan splahnila vendar od takrat čutim pogoste bolečine na tem delu vratu in v desnem ušesu. Zanima me kaj bi lahko to bilo? Lp

Teoretično bi vam lahko našteval vrsto vzrokov vendar priporočam , da še malo počakate in verjetno se bo izkazalo, da je bil alarm zastonj, da bo vse minilo.
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close