Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva nosečnost in stres

nosečnost in stres

Pozdravljeni,

Mene pa zanima sledeče: navdušenju in veselju ob spoznanju, da bom postala mati, se je pridružil neznosen stres in zaskrbljenost odkar sem to povedala v službi šefu. Zaposlena sem za določen čas. Projekt, zaradi katerega so me v bistvu zaposlili kot pomoč, zadnje čase pada v vodo. Glede na to, da mi uradno ne morejo dati odpovedi zaradi nosečnosti, šef zadnje dva tedna neznosno izvaja pritiske name: kriči, me žali, da sem nesposobna (čeprav drugi niso istega mnenja) ipd. Ko sem mu povedala, da sem zanosila, je bila prva beseda, ki jo je izgovoril, kdaj bom potem dala odpoved. V glavnem, zadnji teden sem tako živčna zaradi tega, da moram iti večkrat jokat na wc, da ponooči ne spim zaradi skrbi ipd. Zanima me, kako ta vsakdanji stres vpliva na mojega otročička.
Sem v 12. tednu nosečnosti, trenutno mi ni ne slabo, niti bruham ne. Samo ta vsakdaji stres mi načenja živce in vodi tudi v glavobole. Prosim, če mi poveste koliko to škodi otroku, če ne bom raje dala odpoved.
LP
Tina

Draga Tina,

koliko stres škoduje nosečnosti ne vemo, osebno pa menim, da škoduje predvsem nosečnosti kot taki, manj neposredno pšlodu. Mislimo, da je v “stresni nosečnosti” več zvišanega krvnega tlaka, več preeklampsije, več zastoja v plodovi rasti, več infekcij, vnetij, poporodne depresije ipd. Kako stres v nosečnosti vpliva na kasnejši psihofizični razvoj otroka tudi ne vemo, saj se vplivi med nosečnostjo in po porodu preveč prepletajo, da bi jih znali med seboj ločevati.

Vsekakor se ne dajte maltretirati šefu. Ravno to, da ste noseči, vam lahko da moč preslišati vse zbadljivke in nesramnosti, ki jih izreče šef. Mirno mu povejte, da naj se odloči kaj želi. Če želi od vas kaj koristi, potem naj vam daje definirana navodila, kaj od vas zahteva in naj vam daje normalno normo, sicer pa ste lahko tudi na bolniški. Odpovedi vam zato ni potrebno dajati. To bi bilo le kapitulacija in voda na mlin nesramnemu šefu, ki bi tako dobil še boljšo iztočnico za nadaljenvanje svojega načina dela, tudi z vašo potencijalno naslednico. V službi ste zato, ker vam je všeč delo ali zato, da si služite vsakdanji kruh, nikakor pa ne zato, da bi vas žalili, obrekovali in vam grozili. Kot nosečnica ste takorekoč nedotakljivi in praviloma imate celo pravico do pravne zaščite, čeprav je ta pri nas še zelo v povojih in v praksi ne deluje.
Če kdaj pojokate pa je to le ventilni mehanizem za odpravo stresa. Marsikatera nosečnica joka celo brez posebnega razloga. To ni bolezen, je le znak čustvene inkontinence, po mojem obrambnega mehanizma v nosečnosti, ki pred pretiranim stresom celo ščiti. Poskusite tudi službo pustiti v službi in je ne nosite domov. Doma mislite na lepše reči…

Lepo pozdravljeni!Sem malce zaskrbljena in vprašala bi rada za mnenje.Decembra bom rodila in me zanima, če ima moja kriza v začetku nosečnosti kaj vpliva na otročička, ki ga tako željno pričakujem.V začetku sva z fantom imela določene probleme in velikokrat sem bila pod stresi, jokala.Potem se je vse nekako umirilo.Želela sem si otroka in se zanj tudi odločila,Moj otročiček je zelo živahen že v trebuhu, saj veliko brca.Zdravnik ga je v Ljubljani na nuhalni svetlini izmeril kot dokaj velikega, sedaj pa raste bolj počasi.Jem dosti, saj sem pridobila na teži, vendar je otrok malo manjši in bolj droben.Zakaj? Želim si, da bo vse v redu.Že vnaprej hvala za vaodgovor.

Če si zaposlena za nedoločen čas, ti ne more čisto nič, hitro pojdi do ginekologa in mu vse to povej, potem pa še do tvoje os. zdravnice in čimprej na bolniško. Z malo sreče si lahko na bolniški do enega meseca pred porodom.Ne daj se sprovocirati bebcu, ki misli da je na vem kaj, še manj pa mu ne dovoli da bi zmagal na tako podli način , takoj kaj ukreni za tvoje dobro! Lepo se čuvaj in ko ti kdo stopi na živc misli na svojega malčka, ki te tako zelo potrebuje.
Lp

Želje in predstave o nosečnoti so eno, realnost druga. Plod v amternici ima vsaj 4 teoretično možne razloge, da je “manjši odpričakovanega” in včasih med njimi ne znamo uspešno ločevati.
1. izgleda majhen vendar v resnici ni majhen temveč mlajši
2. je majhen vendar je tak po naravi in bo vedno med manjšimi (podedovano po manjšem družinskem članu?)
3. je majhen zato, ker posteljica nima dovolj kapacitete za prenos dovoj hranil in kisika, zato pač zaostaja v rasti. Tak plod je mogoče prepoznati še po drugih lastnostih: ima običajno manj plodovnice ali skoraj nič,ima motene pretoka skozi različne žile, popkovnico, v možganih, skozi aorto in večinoma manj giblje ipd.
4. je majhen zato, ker ima kakšno prirojeno napako ali bolezensko zmanjšan rastni potencijal. Tako rastejo kromosomsko okvarjeni ali plodovi z narazličnejšimi genetskimi sindromi. Taki običajno zaostajajo v rasti že zelo zgodaj, neakteri celo že pri 12 tednih in veliko med njimi jih celo v maternici odmre brez navzven očitnega razloga.

Razloge za “majhnost” sem navedel po vrsti glede na pogostost od najbolj proti najmanj pogostim razloom. Slednji so zelo redki.

Pozdravljeni.

Sem noseča in že skoraj od začetka nosečnosti zelo anksiozna.
Kako anksioznost vpliva na otroka?

Zanima pa me tudi, kako na otroka vpliva, če se večkrat zelo prestrašim, ob tem me vedno zelo zdrzne (prestrašim se ko pride nekdo v prostor za hrbtom. Ga ne pričakujem).

Nazadnje sem se ustrašila nekoga pred vso družino in me je sedaj mami opozorila, da to ni okej. Na to nimam vpliva in se sedaj sekiram ali s tem škodujem otročku.

Spoštovani,

ne vem kaj vam bo informacija, če škodite plodu. V najslabšem primeru boste razvili patološki občutek krivde(za katerega sicer ni razloga, če je vaše stanje izven vašega nadzora) in boste potem do rojenega otroka drugačni, bolj zaščitniški kot bi bilo treba, bolj popustljivi kot je zdravo, bolj zaskrbljeni kot je zdravo itd. Torej…. če lahko, si poiščite pomoč pri kakem psihologu, če ne, pa se na to, kaj vam govori okolica ne ozirajte. Sama anksioznost direktno na plod ne vpliva, lahko pa, če vas preplavi adrenalin, ta skozi posteljico seveda pride tudi do ploda in mu pospeši utrip in pač tudi sicer vpliva na možganske centre za pripravo na boj ali beg. To nam je tako kot vsem ostalim vretenčarjem pač v naravi.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close