Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Genetika v nosečnosti in NIPT nosečnost in slikanje

nosečnost in slikanje

Sem v 10 tednu nosečnosti. Zadnja menstruacija je bila 10 maja, torej je bil verjeten datum zanositve oziroma oploditve 24. maj. Ravno 24. maja pa sem bila s svojo 16 mesecev staro deklico na slikanju mehurja. Takrat seveda se nisem vedela, da sem noceča, torej se nisem izognila žarčenju. Zanima me ali obstaja zaradi sevanja povečano tveganje kromosomskih napak, oziroma kako lahko to škoduje plodu. Nosečnost zaenkrat poteka normalno. Ali mi zaradi tega priporočate amniocintezo, oziroma kaj mi svetujete?

Lepa hvala, aursula

Prisotni ste bili ob rtg. slikanju mehurja hčerke , predvidevam, da je šlo za mikcijski cistouretrogram.
Ker rtg. žarek ni bil usmerjen v vaše telo ste bili deležni samo odbitih in razpršenih rtg žarkov, ki pa ki niso bili usmerjeni samo v področje vaše maternice. V takšnih primerih lahko ocenimo, da je absorbirana doza manjša kot 1 mGy. Kot sem vam že povedala, ko ste me poklicali tako nizka sevanja v tem obdobju običajno ne povzročijo razvojnih poškodb pri plodu. Vaša tveganja za rojstvo otroka s prirojenimi poškodbami so primerljiva s tistimi v splošni populaciji (4% novorojenčkov se rodi z opaznimi prirojenimi nepravilnostmi). Večji rizični dejavnik za rojstvo otroka s kromosomsko napako kot je rtg. žarčenja takšnega reda velikosti, je starost nosečnice. Vendar tega naključnega povsem ne moremo izključiti v nobeni noečnosti.
Kot vsaki nosečnici vam svetujem redne preglede pri izbranem ginekolgu, skrbne UZ preglede morfologije ploda in katerega od presejalnih preiskav za odkrivanje Downovega sindroma v nosečnosti (nuhalna svetlina ali THT). Če želite kromosomsko napako še bolj zanesljivo izključit pa diagnostično amniocentezo.
LP

New Report

Close