Nosečnost in OGTT
Zanima me, kakšne so vaše vrednosti OGTT pri 100g obremenitvi, pri gestacijskem diabetesu. Ali so kakšne razlike v vrednostih, če primerjate s prvo nosečnostjo?
Nike
Zdravo.
Lahko ti povem svoje vrednosti, ki so še bile v mejah normale… vsaj za primerjavo: 5,0 / 8,9 / 7,5 / 7,4
Lp, Urša
Pozdravljeni!
Sem v petem mesecu nosečnosti, odkrili so mi da imam S -Glukoze na tešče 5,6mmol/L.Koncentracija glukoze <5,1/L zadostuje za diagnozo nosečnostne sladkorne bolezni.
Zjutraj so mi na tešče vzeli kri in povedali so mi da mi bojo trikrat vzeli kri in da mi bojo tikrat vmes prinesli za piti sladkano vodo, na kar so mi po 45minutah poklicali da pridem noter, povedali so mi, da bojo kar končali, da ni potrebno več nadeljevati, dali so mi izvid in rekli so mi naj se oglasim pri svoji zdr. oz v ginek.ambulanti.
Izvid je pokazal- H 5.6mmol/L
spodi je še pisalo; S-Glukoza 1 ura <10 mmolL
S-Glukoza 2 uri <8,5 mmol/L
Ne razumem kako so dobili rezultat za eno uro in dve če mi sploh niso ne drugič in ne tretič jemali kri oz sladkano vodo sploh nisem pila.
Bila sem v LJ, na Vrazov trg 01, tam smo imeli predavanja, dobila sem kupc enih literatur in pravilnik o hrani, jem 6krat na dan,hrano si tehtam. Naslednji teden imam pregled.
Agana
Agana,
tudi sama moram na Vrazov trg. Najprej na predavanja, nato dieta…zaupaj mi, je težko? Berem po forumih in sem že cisto depresivna.
V glavi si sestavljam jedilnike…
Pozdravljeni,
pri nas v ambulanti ne učimo nosečnic merjene prehrane, ker zadostujejo osnovna navodila zdrave prehrane, na kratko, 6 obrokov na dan, šesti je poobedek pred spanjem (kozarec mleka, jogurt,…skratka nekaj malega), čim več zelenjave, sadja po en sadež na enkrat, polnovredne in polnozrnate jedi, od prepovedi pa nič sladkorja – sladkih jedi in sladkih pijač in nič bele moke. Daljši pogovor in podrobnosti dobijo nosečnice pri dietetičarki. Poleg tega je poudarek tudi na redni telesni dejavnosti, vsaj 30 min na dan, tako, da se malo preznojite, če ni kontraindikacije in ginekolog zahteva počitek.
V naši ambulanti se tudi pogovorimo o potrebnosti rednih meritev krvnega sladkorja in ga ne izvajamo čisto pri vseh nosečnicah. Vedno gre za individualno odločitev.
Poleg prehrane in telesne dejavnosti je potrebna tudi sprostitev nosečnice, pogovor in odstranitev nepotrebnega strahu.
Lep dan
Forum je zaprt za komentiranje.