nosečnost in moj kuža
Spoštovani!
Noseča sem 7 tednov in me je ginekologinja opozorila, da se izogibam mačk in njihovih iztrebkov zaradi toksoplazme. Zanima me ali to velja samo za mačke ali tudi za druge živali. Sama imam doma psa s katerim imam ogromno stikov, saj ga šolam, negujem… Že v naprej hvala za vaš odgovor. Prijazen pozdrav, N.
ne ob običajnih stikih pes ni nevaren, ker ni naravni prenašalec toksoplazme.
Kaj pa po porodu? Naš kuža npr. spi na kavču in nasploh se dosti dotikamo. Vedno več ljudi (jaz jim pravim pasjemrzci oz. menim, da je pretirano sterilno okolje prej škodljivo kot koristno) pa me opozarja, da bo moral pes iz hiše (naj mu naredimo pesjak, pa zima bo!!!), saj pes in dojenček ne gresta skupaj. Kdaj za dojenčka ni nevarno, če ga ukuža oblizne? In potem, ko se dojenček začne plaziti po tleh?
Kaj se torej priporoča glede stikov dojenčka in psa?
Spoštovani,
vrsta družin ima v stanovanju psa in hkrati dojenčka. Vse kar je potrebno je stalni nadzor. Če ne boste nikoli pustili samega dojenčka s psom v istem prostoru oziroma tako, da bi eden lahko nenadzorovano do drugega, potem menim, da večje nevarnosti ni. SEveda boste verejtno za psa tudi ustrezno veterinarsko in sanitarno poskrbeli, da ne bo imel parazitov (glist ipd.). V takih pogojih je pretirana skrb odveč.
če so ves ča v domačem okolju in zdravi, ne prenašajo bolezni.
Pozdravljeni, na forumu sem sicer že našla nekaj odgovorov a me kljub vsemu zanima še to. sem na začetku nosečnosti (6 tednov). Imam mongolske skače in psa. Mislim, da so vse živali zdrave a me vseeno skrbi ker jim vedno sama čistim iztrebke. Pri čiščenju kletke nisem nikoli uporabljala rokavic, vedno le papir in ustrezno cunjo. Ali je priporočljivo, da uporabljam rokavice.
Najlepša hvala za odgovor.
Mislim,da omenjene živali niso nevarne zaradi morebitnih nosečnosti nevarnih bolezni.
Pozdravljeni.
Majhna psička še vedno med noečnostjo spi z nama na postelji. Razmišljava, kaj bi naredila, da se ne bi čutila zapostavljeno. Najbrž je to, da bi jo po porodu naprej pustila spati na postelji slaba ideja? Za novorojenčka imam sicer obposteljno posteljico, a ga bom jemala ven k sebi za čas dojenja. Skrbi me, ali bi bilo lahko nevarno, če bi imela na sebi dlako od psa? To me skrbi, tudi če ne bi bila na postelji. Sicer pa naj povem, da negujeva psičko (redno pri veterinarju, kopanje, česanje).
Spoštovani,
o omenjeni situaciji lahko seveda razpravljamo v neskončnost in tudi iz mnogo različnih zornih kotov. Nekoč so pastirji (in pastirice) tudi spali skupaj s svojo čredo v improviziranih zaščitnih pogojih (beri hlevu), pa se kaj dosti ni zgodilo, higienske razmere tam pa so bile z vašimi kljub psu verjetno neprimerljive. Zato mislim, da to temo lahko mirno prepustimo vaši lastni presoji, kdaj in koliko omejiti stike med vašo psičko in novorojencem, kot bo napočil čas za to.