Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva nosečnost in medenično dno

nosečnost in medenično dno

Spoštovani,

 

na vas se obračam zaradi (upam da manjše) težave ki se mi je pojavila v drugi nosečnosti.

Prva nosečnost je potekala brez posebnosti, rodila sem pred 2.5 leti pri 41t 2d, 3.5kg težko deklico. Porod je potekal 5 ur, nekaj notranjih šivov in pa strgana posteljica ki so jo odstranili operativno. Po porodu sem prvi pregled imela po 4 tednih, kjer je ginekologinja večkrat poudarila, da ni nikakršnega sledu o porodu več. Od takrat naprej nobenih težav z vnetji, inkontinenco itd. Edino kar sem opazila cca 6 mesecev po porodu, da imam ob skakanju s kolebnico občutek, da ”bo nekaj padlo ven iz nožnice”, zato sem se takim vadbam izogibala.

Trenutno sem noseča 18t 3d. Vsi pregledi so bili brez posebnosti, imam pa gestacijski diabetes (po besedah ginekologinje in diabetologinje bolj nesrečna izjema na dan ko sem dala kri, ker so po mesecu in pol merjenja skoraj vse vrednosti v mejah normale). Tudi moja telesna teža je normalna oziroma bližje preniziki kot previsoki, v nosečnosti sem do zdaj pridobila 1,5kg.

Da preidem k bistvu – zadnjih nekaj dni imam občutek teže na medeničnem dnu, tako kot takrat, ko sem skakala s kolebnico. Težav z inkontitnenco nimam, samo zoprn občutek, kot da imam v nožnici prenizko tampon naprimer.

Ker je moja ginekologinja še nekaj časa odsotna zaradi dopusta se obračam na vas z vprašanjem, ali bi morala na pregled k drugemu ginekologu še pred rednim pregledom (12.8. morfologija), ali gre za neko ”običajno” težavo v nosečnosti zaradi povečane teže maternice?  Lahko sama karkoli storim v izogib temu zoprnemu občutku (dodatne keglove vaje itd)?

V naprej hvala za odgovore in lep pozdrav.

 

gre za tipično “težavico” nosečnice, ki je že rodila in je zato vezivo okrog nožnice in rodil bolj ohlapno, vene v tem področju pa bolj polne in to daje občutek teže in včasih kot da bi kaj hotelo izpasti. Nič nevarnega niti karkoli, kar bi potrebovalo kakšno ukrepanje.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close