Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Nosečnost in bolečine

Nosečnost in bolečine

Spoštovani g. Pušenjak!

Sem zdrava 30-letnica, 30 tednov noseča (drugič). Na vas se obračam v upanju, da mi boste nekoliko olajšali tedne, ki mi sledijo do poroda.
V zadnjih dveh tednih so me namreč začele mučiti precejšne bolečine v predelu sramne kosti, vendar je center bolečine bolj na levi strani, skoraj v predelu dimelj. Sama ne morem točno presoditi ali gre za bolečine v kosti ali v vezeh, boli pa tako, da na momente ne morem obdržati ravnotežja ne da bi se na kaj naslonila. Moti me, ker se podobnih močnih bolečin iz prejšnje nosečnosti (pred 3 leti) ne spomnim. Naj dodam, da se bolečine pojavljajo takrat, ko vstajam iz postelje ali fotelja, ko pravzaprav preneham s počivanjem in ob vstajanju potrebujem skoraj viličarja, da me (zaradi bolečine) dvigne na noge, potem pa še kakšne pol ure hodim kot račka.
Ob aktivnem preživljanju časa teh bolečin skoraj ne čutim oziroma niso omembe vredne, tako da redno hodim na sprehode (tudi daljše), telovadim, do sedaj sem se zredila za 6,5 kg (pred nosečnostjo 50 – 51 kg), redno hodim v službo in razen zimskih viroz do sedaj nisem imela kakšnih problemov, pritisk imam okrog 95/65, od zadnjega pregleda (21.3.) jem železo. Osebna ginekologinja mi je rekla, da mi ne more z ničemer pomagati, da otrok očitno leži tako, da bolj pritiska na levo stran, ki je s tem bolj obremenjena in zato boli. Če mogoče vi poznate kakšno rešitev, da te bolečine vsaj delno omilim, se vam za nasvet najlepše zahvaljujem.

Lep pozdrav! Mateja

Draga Mateja,

glede na to, da sicer aktivnosti dobro prenašate in da je bolečina specifična in nenadna ob vstajajnu sklepam, da gre za draženje živca. Za kateri žived gre in kaj bi vam pomagalo pa je brez natančnega pregleda skoraj nemogoče. Prav verjetno ima položaj maternice in ploda pri tem pomembno vlogo in bolečina bo po vsej verjetnosti po porodu izzvenela. Zdravil vam ne more, priporočiti, lahko pa svetujem, da si ob sedenju najdete ustrezen položaj in a si “organizirate vstajanje” po protokolu, ki najmanj boli. Veliko vam nisem pomagal, ker ne dvomim, da ste vse to že poskusili. Velja vztrajati še naprej. Če bo stvar nevzdržna, naj vas pregleda še specijalist nevrolog vendar tudi on verjetno ne bo mogel “konkretno” pomagati pred porodom.

New Report

Close