Nosečnost, gliste, vermox
Pozdravljeni,
prebrala sem že nekaj vaših odgovorov na to temo, a se vseeno še sama obračam na vas.
Stara sem 41 let, noseča sem 8 tednov. Včeraj sem ugotovila, da sem se preko hčerke okužila z glistami. V enem vaših odgovorov ste napisali, da se tablete Vermox lahko vzamejo v 10. tednu (G mi je rekla, da naj počakam do konca 12. tedna) in da to teoretično naj ne bi vplivalo na plod. V Smpc – ju pa sem prebrala, da je tveganje za plod tudi kasneje. Prosila bi vas torej za nekoliko podrobnejšo razlago kaj torej drži oziroma kaj narediti.
Razmišljala sem tudi že o splavu, ker si nisem znala predstavljati, kako obvladovati gliste še nadaljnje 4 tedne, a me je G pomirila, da se zadevo da obvladovati s česnom, korenjem, bučnimi semeni… Zanima pa me, kako je z jemanjem papaina papaje v nosečnosti, ki bi naj tudi pomagal pri glistah. Doma imam namreč kapsule papaje v prahu (sestava: papaja – sadež v prahu 80mg, bromelain iz ananasa 20mg, proteaza 20mg, lipaza 2mg, celulaza 0,6mg, alfa-amilaza 2mg), priporočen dnevni odmerek je 100mg. Se lahko jemlje v nosečnosti?
Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem.
Lep dan vam želim,
V
pri polnih 11 tednih je v bistvu končan razvoj organov pri plodu, zato bi Vermox uporabil že pri polnih 11 tednih, pogojno seveda že pri 10 tednih. Vermox v 99 in več % ostane v črevesju in se ne vsrka v kri, zato so opozorila o možnem škodovanju plodu močno pretirana. O splavu ni treba razmišljati. o alternativnih prehranskioh dopolnilih, ki bi naj zdravila gliste vem zelo malo, tudi o papainu. Jaz bi kar posegel po Vermoxu, mogoče potrpel še 1 teden in to je to.
Pozdravljeni.
Prejšnji teden je sin domov iz vrtca prinesel gliste. Včeraj sem jih pri sebi opazila tudi sama.
Ginekologinja me je poslala k osebnemu zdravniku, ta pa trenutno ne dela. Doma imam Vermox in sem noseča polnih 28 tednov.
Po prebiranju navodil naj tablet v nosečnosti ne bi vzela, kljub temu pa navajte, da je varna uporaba po prvem trimesečju.
Res ne bi rada še naslednje 3 mesece trpela s tem in si podančice podajala z ostalimi družinskimi člani, kaj šele, da bi s paraziti šla rodit. Prosim, ali lahko vzamem Vermox danes in potem čez 14 dni še enkrat?
Hvala vam.
Spoštovani,
po uporabi Vermoxa v napredovali nosečnosti še nikoli nismo srečali nobenih pomembnejših zapletov, zato menim, da je pričakovana korist ob uporabi Vermoxa pomembno večja od možne škode.