nosečnost
Dober dan !
Že tretji dan sem zaskrbljena zato vas prosim za nasvet. Noseča sem štiri mesece in se super počutim.Zadjne tri dni pa imam zjutraj izcedek in sicer temno rjave barve (kot zadnje dni menstruacije).Izcedek je majhen ,ni močen in je samo zjutraj.Poleg tega pa nimam ne bolečin, ne slabega počutja. Zanima me ali je kaj narobe ali je vse to normalno? Za odgovor se vam zahvaljujem,ker sem zelo v skrbeh,mojega ginekologa pa do ponedeljka ni.
Hvala in lep pozdrav !
Nataša
Draga Nataša,
Vzrokov za rjav ali rahlo krvav izcedek je lahko več, pomagamo pa lahko le v primeru, da bi šlo za popuščanje materničnega vratu, kar pa pri vas ni verjetno, ker ne omenjate nobenih drugih težav kot izcedek. Lahko gre za zamujeni splav ko zarodek v maternici odmre a se še nekaj tednov po tem nič ne zgodi – v takem primeru tako ni pomoči, lahko gre za krvavitev s površine materničnega vratu, pri kateri nekaj dni ne pomeni pomebnega zaostanka v pregledu, najpogosteje pa krvavitev sama preneha z nosečnostjo pa je vse v redu.
Če iz psiholoških razlogov ne morete počakati do ponedeljka vsekakor pojdite na urgenco k ginekologu. Pogledal bo, če je plod živ in če ne gre za nujen primer. Pošteno do njega pa bi bilo, da pridete ob za “smrtnike” primernem času recimo do 21. ure. Čeprav razumem, da vam zelo veliko pomeni informacija, kaj se dogaja, pa smo zdravniki v Ljubljani v dežurstvu na voljo 24 ur populaciji 300.000 žensk. Če bi samo vsaka tisoča prišla na pregled samo zato, da se preveri nekaj, kar njo osebno močno skrbi (in to se žal kar prepogosto dogaja), ne gre pa za nujen primer, ki morebiti ogroža življenje in/ali zdravje, potem bi v urgentno ambulanto kliničnega centra vsak dan prišlo na pregled preko 300 pacijentk. Temu ne bi bil kos nihče.
Ta zadnji odstavek sem napisal bolj za druge bralke, ki redno prebirajo to rubriko foruma, da si ustvarijo dodatno predstavo o naših zmožnostih pri vsakdanjem delu.
odgovor leži v več različnih dejavnikih: v kvaliteti ultrazvočnega aparata, v načinu pregleda (vaginalni UZ pokaže prej kot tisti preko trebuha), v konstituciji nosečnice (suhe nosečnice so načeloma lažje za pregled), v izvežbanosti zdravnika ter v morebitnem dejstvu, da ženska ni zanosila takrat, ko je mislila temveč malo kasneje (mlajša nosečnost). Če je vse idealno bi pri 6 dopolnjenih tednih nosečnosti 99% pregledov pokazalo plodove srčne utripe, če so ti prisotni. Če se v maternici z UZ vidi gestacijsko vrečko večjo od 20 mm, bi se praviloma moralo videti tudi plodove utripe, čeprav se pogosto vidijo že prej.