Najdi forum

nosečnost

Sem drugič noseča in sicer 24 tednov. V 10. tednu so mi opravili cerklažo. Prvič sem namreč rodila prezgodaj (34 tednov), za tem pa so mi opravili tudi konizacijo. Zdravnik mi je predpisal počitek do poroda. Zanima me, česa ne smem početi in ali je potrebno ves čas ležati.
Imam precej obilen bel izcedek, predpisane so mi bile Boraks glicerinske globule, stanje se po tem ni izboljšalo. Ali je lahko nevarno?
Včasih čutim bolečino ob strani v čisto spodnjem delu trebuha. Je ta bolečina običajna ali mogoče povezana s šivom in ali je nevarna.
Tretja težava, ki se mi pojavlja pa je, da mi občasno, pri sedenju ali ležanju v istem položaju otrdi trebuh za nekaj sekund. Pri tem ne čutim nikakršne bolečine. Gre za “lažne popadke”, moram zato k zdravniku?
Glede na stanje pa me zanima, ali imam možnost, da do konca donosim, kar si srčno želim.

Zahvaljujem se za odgovor in vas lepo pozdravljam,
Vesna.

Draga Vesna,

Imate dva rizična dejavnika za prezgodnji porod: prejšnji prezgodnji porod in konizacijo. Zanimivo in koristno bi bilo vedeti dolžino vašega materničnega vratu izmerjenega z vaginalnim ultrazvokom. Na ginekološki kliniki ravno poteka raziskava v zvezi s tem in vam zastonj to preiskavo naredimo, če le pokličete čimprej na 4302800 in se prijavite. Skrajni rok za preiskavo je 24 in 6/7 tedna. Če gre za močno skrajšan maternični vrat, <15mm, potem imate 50% ali več tveganja, da boste ponovno rodili pred 32. tednom, sicer pa se tveganje zelo hitro zmanjša na pod 1%.

Pozdravljeni!
Ali izmeri dolžino materničnega vratu tudi osebni ginekolog ob redni preiskavi? Noseča sem namreč 26 tednov in me zanima ali nismo vse nosečnice deležne te preiskave, oziroma, mislite da bi me ginekolog obvestil o skrajšanem materničnem vratu ali pa bi ga morala za to sama prositi že pred 24. tednom? Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Draga Nika,

dolžino materničnega vratu “od zunaj” torej z otipom skozi nožnico, ne moremo zanesljivo ocenjevati, ker se pomembne stvari dogajajo predvsem na ravni “notranjega materničnega ustja”, ki ni otipljivo, če pa se slučajno “preveč potrudimo” in ga na silo otipljemo, potem ni to nič kaj dober znak, niti za trenutno nosečnost niti ni kak “pohvale vreden pristop za ginekologa” ki takšno tipanje izvaja, saj z njim vnaša infekcijo iz nožnice v maternico.

No, z ultrazvokom si najbolj pomembno področje materničnega ustja lahko ogledamo kadarkoli, če imamo za to opremo in če nas to seveda zanima. Zato bi to preiskavo lahko res naredil vsak ginekolog. Problem je v “tradiciji”. Gienkologi tega še niso vajeni poleg tega nimajo v sami ordinaciji poleg ginekološke mize ves čas na voljo ultrazvoka z vaginalno sondo.
V Ljubljani to počnemo v točno določenem terminu med 22 1/7 in 24 6/7 tednov v zelo široki raziskavi, ki poteka v 20 centrih po vsem svetu z namenom ugotoviti ali pri kratkih vratovih pomaga ali ne pomaga cerklaža (šiv okrog materničnega vratu) z namenom preprečiti prezgodnji porod pred 32. tednom. Tega namreč žal še vedno ne vemo, čeprav se cerklaže delajo že preko 50 let.

New Report

Close