Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja nosečnost

nosečnost

Sva avanturistična (bova) mladoporočenca, ki rada potujeva v eksotične kraje. Zanima naju katere so tiste destinacije, kjer nama ni potebno jemati zdravil, ki bi lahko vplivala na nosečnost oz. jo omejevala. Ali so tablete proti malariji ene takih zdravil?
Hvala!

Spoštovani!
Iz pisanja ne morem sklepati, ali je nevesta že noseča ali se bo to zgodilo šele na potovanju.
V prvem trimesečju nosečnosti ni zaželjeno nobeno zdravilo.
Kot ste že ugotovili, vaše destinacije najbolj omejuje malarija, saj na mnogih eksotičnih področjih vlada nevarnost malarije, pred malarijo pa se seveda ščitimo z antimalaričnimi sredstvi (tabletami), ki jih moramo jemati še 4 tedne po vrnitvi s potovanja.
Potovanje vam lahko omejuje tudi hepatitis A, ki ima v nosečnosti težji potek, a proti bolezni se lahko cepite vsaj 14 dni pred odhodom na potovanje in stvar je rešena. Cepljenja proti hepatitisu A pa v nosečnosti ne izvajamo.

Škoda, da ne vem, kaj za vaju pomeni eksotika. Če bi se odločala jaz, bi šla smučat, ne glede na letni čas.
Nekaj destinacij: vsa severna in osrednja Evropa, Islandija, vse področje ZDA, Kanada, Nova Zelandija, Avstralija, Mikronezija, Melanezija, Maldivi.
Lep pozdrav!
Nina

Hvala za odgovor!
Ja, nevesta še ni noseča, želiva pa si zanositi po poroki, ki bo maja. Nameravala sva iti na Madagaskar, vendar je precej črno obarvan, kar se tiče oznak za malarijska področja, prav tako Šri Lanka ali Indija. Kaj pa Nepal ali Tibet, kakšne nevšečnosti me pa tam lahko doletijo? Ali pa mogoče starodavne poti Inkov ali Majev? Vse “varne” destinacije so pa ali dolgočasne ali pa drage, hm?!
Lep dan,
Romana

V Nepalu antimalarična zaščita seveda ni potrebna povsod, razen na navedenih področjih, kjer obstaja nevarnost preko celega leta in sicer okoli Terai, Bara, Dhanukha, Kapilvastu, Mahotari, Parsa, Rautahat, Rupendehi and Sarlahi, in zlasti vzdojž meje z Indijo. Malarične nevarnosti ni več na nadmorski višini nad 2500 m.
V Tibetu nas zlasti ogrožajo slabe higienske razmere, zato morate paziti, kakšno vodo in hrano uživate. Nevarnost potovalne driske in drugih črevesnih okužb je zlasti v Tibetu zelo velika. Voda naj bo vedno ustekleničena ali prekuhana, hrana dobro prepečena oz. prekuhana. Sadje in zelenjava, ki ju uživate, naj se lupijo. Glede na to, da bo potovanje šele maja, imate dovolj časa, da se cepite proti hepatitisu A in tifusu.Za gibanje po veliki nadmorski višini (4000-5000 m) boste vsekakor potrebovali nekaj kondicije, saj lahko višinska bolezen pri nevajenih višine (ali pa bolj občutljivih) nastopi že pri nadmorski višini nad 2500 m, pri 5000 m pa imajo prilagoditvene težave praktično vsi.

Inki, Maji, Azteki….
Pred potovanjem v Peru se je potrebno cepiti proti rumeni mrzlici, še zlasti če nameravate obiskati džungelska področja pod 2300 m nadmorske višine. Velik del Peruja je tudi malaričen. Malaričnih je 21 od 33 področij, vključujoč Ayacucho, Cajamarca, Cerro de Pasco, Chachapoyas, Chanca-Andahuaylas, Cutervo, Cusco, Huancavelica, Jaen, Junín, La Libertad, Lambayeque, Loreto, Madre de Dios, Piura, San Martín, Tumbes and Ucayali, Jaen, Lambayeque, Loreto, Luciano Castillo, Piura, San Martín, Tumbes and Ucayali. Prav tako je zaradi slabih higienskih razmer zelo pametno opraviti cepljenje proti hepatitisu A in tifusu. Glede na to, da imate za vsa cepljenja še čas, je pravzaprav problematično le malarično področje.Tudi v Peruju vlada visoka nevarnost za akutne črevesne okužbe, zato je potrebno paziti na hrano in vodo. V Čilu posebnih omejitev ni, pazito je potrebno na hrano in vodo.
Tudi v Guatemali vladajo slabše higienske razmere, zato je izjemno priporočljivo cepljenje proti hepatitisu A, kar nekaj področij pa je tudi malaričnih. nevarnost malarije obstaja vse leto na nadmorski višini pod 1500 m. Največje je tveganje v pokrajinah Alta Verapaz, Baja Verapaz, Petén in San Marcos, zmerno v pokrajinah Escuintla, Huehuetenango, Izabal, Quiché, Retalhuleu, Suchitepéquez in Zacapa.
V Mehiki je malaričnih le nekaj področij, ki pa jih turisti le redko obiščejo. Največje tveganje za malarijo obstaja na področjih Chiapas, Quintana Roo, Sinaloa in Tabasco; zmerno v provincah Chihuahua, Durango, Nayarit, Oaxaca in Sonora; in nizko v Campeche, Guerrero, Michoacán in Jalisco. V Mehiki pa obstaja zelo visoko tveganje za okužbo s hepatitisom A, proti kateremu, pa se, kor rečeno, lahko cepite. Tudi v Mehiki morate paziti na hrano in vodo.
Kot vidite, so potovanja v Tibet, Nepal, pa tudi v Mehiko (odvisno od destinacije) vsekakor možna. Zaradi slabih higienskih razmer boste morali vsekakor zelo paziti na hrano in vodo (okužbe v prvem tromesečju vsekakor niso zaželjene), toplo pa vam priporočam, da se v aprilu cepite proti hepatitisu A in morda tudi proti tifusu. Preveriti je potrebno še, kdaj ste bili zadnjič cepljeni proti tetanusu in če je od zadnjega cepljenja minilo okoli 10 let, zaščito obnoviti z enim odmerkom cepiva.

Lep pozdrav in prijetno kovanje potovalnega načrta!
Nina

New Report

Close