Pozdravljeni,
uraden odgovor na vaše vprašanje bi bil, da zato, ker to ni pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Zavarovalnice za dopolnilno zdrasvtveno zavarovanje namreč krijemo storitve, ki so pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Vprašanje bi morali obrniti na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki je izvajalec obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Preprost odgovor bi bil (po mojem osebnem mnenju), da zato, ker za to ni dovolj denarja.
Upam, da so bili rezultati pregleda dobri in da bo z malčkom vse OK.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni
Se bom kar navezala na zgornje vprašanje. Kolegica mi je namreč rekla, da je starostna omejitev 36 let in da ima sklenjeno dodatno zdravstveno zavarovanje, pa ji tudi niso krili stroškov. Ali sem morda sama napačno razumela ali je to res, da je starost ,,problematična,,?
In še, ali se morebiti obetajo kakšne spremembe v kratkem na tem področju?
Hvala
Pozdravljeni,
Predvidevam, da mislite na dopolnilno zdravstveno zavarovanje (ne dodatno), ki te pravice ne zagotavlja. Dopolnilno zavarovanje nam zagotavlja plačilo stroškov do polne vrednosti storitev, ampak le tistih, ki so pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Glede morebitnih sprememb vam ne bi znal odgovoriti.
Lep pozdrav,
Od katere starosti dalje ozirom kdaj se opravi merjenje nuhalne svetline v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja je določeno v Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja (27. člen) – http://www.zzzs.si/zzzs/info/egradiva.nsf/o/5580D0555F5A1FEAC1256CFB003BB45C, katera povzemajo takšno določbo iz Pravilnika za izvajanje preventivnega zdarvstvenega varstva na primarni ravni (poglavje 1.2.2) – http://www.pisrs.si/predpis.aspx?p_rD=r08&p_predpis=PRAV9638.
vprašanje je verjetno res povezano z denarjem, verjetno pa tudi v povezavi s tem, kako se tveganje za Downov sindrom s starostjo nosečnice povečuje in je torej glede na tveganje kritje pregleda ekonomsko upravičeno. Morda?
Pozdravljeni,
V praksi ga priporočajo starejšim nosečnicam ali nosečnicam z genskimi boleznimi v sorodstvu. Sicer pa “uradno” starostne meje ni.
Predlagamo, da se pozanimate pri izbranem ginekologu, kateri vam bo tudi podal odgovor kdaj in zakaj je ta pregled potreben.
Lep pozdrav,
Se opravičujem, vendar moja izkušnja je drugačna. Meni je bilo rečeno, da obstaja starosta meja, tako da, sedaj res ne vem, kako je s tem. Glede na to, da ste zgoraj navedli narekovaje, predvidevam, da starostna meja vendarle obstaja, zato vas prosim, če mi lahko malce bolj natančno poveste, kako je z njo. Kje je torej postavljena, če je poenotena ali je pač odvisno “od primera do primera”
najlepša hvala in uspešen dan še naprej
Pozdravljeni
Preventivne storitve, ki jih zavarovane osebe uveljavljajo pri izvajalcih osnovne dejavnosti in so v celoti krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, so pri nosečnicah med drugim tudi:
– merjenje nuhalne svetline ali trojni hormonski test pri nosečnicah, starih med 35. in 37. letom ter v primerih, če je ta pozitiven, tudi amniocenteza in kariotipizacija.
Želela bi še poudariti, da je možno merjenje nuhalne svetline tudi pred 35. letom, vendar je samoplačniško.
Lep pozdrav,
Tanja Cep
TRIGLAV, Zdravstvena zavarovalnica, d.d.
http://www.zdravstvena.net/